Linkuri accesibilitate

EU vs Disinfo. Cifra săptămânii: 7


Noutăți de pe frontul dezinformării.

Presa rusească relatează că piloți - șapte, mai precis - părăsesc pe capete forțele armate ale Germaniei pentru că refuză să ia parte la o „campanie militară NATO împotriva Rusiei”.

Instituții ruse de presă populare, cum ar fi „Moskovski Komsomolets” și Vzgliad au publicat această dezinformare, citînd o relatare din Contra Magazin.

Publicația de limbă germană Contra Magazin, al cărei cont de Twitter e urmărit de aproximativ 2.070 de persoane, oferă o selecție de articole care se concentrează pe teme cum ar fi criza migranților din Europa, „rusofobia”, și presupusa agresiune militară occidentală.

Pe site-ul său, Contra Magazin - ai cărui redactori se află în orașul Davao din Filipine, iar editorul său e în Seychelles - spune că obiectivul său e să difuzeze puncte de vedere diferite în mare parte absente din principala presă germană.

Publicația mai spune că încearcă să confere știrilor pe care le publică o notă personală.

E adevărat că șapte piloți au demisionat din Bundeswehr-ul german, un incident relatat pe larg în presa germană de Deutsche Welle, „Bild”, ZDF, „Die Zeit” și „Hadelsblatt”.

Cu toate acestea, nici una din aceste instituții de presă germane nu a menționat un presupus plan NATO împotriva Rusiei. Au precizat în schimb că armata germană nu a furnizat nici un motiv pentru aceste demisii.

Articolul din Contra Magazin recunoaște de altfel că nu există nici o explicație oficială pentru plecarea piloților.

„Nu e exclus”, se aventurează însă în presupuneri autorul, „ca ei să nu mai fie doritori de război și de pregătirile actuale pentru un conflict armat NATO îndreptat împotriva Rusiei, în care germanii ar urma să fie trimiși pe front.”

Acest tip de speculație ar putea fi ceea ce Contra Magazin numește abordarea sa „personală” a știrilor, un detaliu pe care „Moskovski Komsomolets” și Vzgliad au ales în mod convenabil să-l omită.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG