Linkuri accesibilitate

Epidemia se extinde. Partidele nu au soluții, dar caută țapi ispășitori


Cu sute de cazuri noi de infectare confirmate în fiecare zi, autoritățile medicale au spus astăzi că pandemia de COVID-19 scapă tot mai mult de sub control, în R. Moldova.

Rata de contagiune, un indicator-cheie care arată câți oameni sănătoși sunt infectați de unul bolnav, a depășit 1,3. Pandemia se consideră sub control dacă această rată este mai mică de 1. La sfârșitul lunii mai, autoritățile medicale credeau că există șanse ca rata să scadă.

Epidemia se extinde. Partidele nu au soluții, dar caută țapi ispășitori
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00
Link direct

Dar răspândirea infecției s-a intensificat odată cu relaxarea restricțiilor antiepidemice. Sprijinind relaxarea, premierul Ion Chicu a sugerat chiar că restricțiile, care au blocat economia, pot avea consecințe mai grave decât pandemia. În timp ce guvernul nu a anunțat vreun plan actualizat de luptă cu infecția, o parte a opoziției a cerut demisia ministrei sănătății, iar alta - a propus propriile soluții.

PAS, partidul fostei prim-ministre Maia Sandu, care crede că pentru a opri virusul, ar fi nevoie de echipe mobile de testare la domiciliu, cel puțin 5 mii de teste pe zi (față de 1 mie câte se fac în medie acum) și micșorarea amenzilor, dar aplicarea lor cu adevărat față de toți cei care nu respectă carantina, a încercat mai întâi să convingă puterea să adune pe platformă parlamentară toți epidemiologii de reputație și să pună la punct un plan urgent de intervenție în criză, agreat de toate formațiunile din parlament. Numai că, așa cum am aflat azi de la un fruntaș din PAS, Igor Grosu, ideea formațiunii sale a eșuat, atât din reticența partidelor puterii, cât și a partenerilor din opoziție, platforma DA condusă de Andrei Năstase fiind convinsă că altă soluție decât demiterea guvernului nu mai poate să existe:

„Aceste propuneri nu au dus nicăieri – au eșuat, pentru că nu s-a agreat formatul. Din nefericire. Pentru că se putea crea un format non-politic, să vină experți din toate părțile, să facă un schimb de opinii și să ne spună clar ce măsuri trebuie întreprinse ca să mergem înainte. Nu s-a dorit. Discuții au fost de la - iată e bine expertul acesta să nu vină, să vină altcineva, până la – nu sunt capabili cei de la guvernare să facă ceva. Este regretabil. ”

Obligatoriu, imediat – testarea masivă a populației

Calea pe care a decis să meargă Pro Moldova, un alt oponent din parlament al autorităților socialiste, e o moțiune simplă împotriva ministrei sănătății. Grupul de deputați ai acestei formațiuni în devenire, căreia recent i s-a alăturat o fostă ministră a sănătății dintr-un guvern anterior democrat, crede și el, la fel ca PAS, că e nevoie de o schimbare urgentă a tacticii de testare, dar și de alte câteva măsuri, pe care Ruxanda Glavan, acea fostă șefă de la sănătate, le-a enumerat azi la Europa Liberă în următoarea succesiune: „Obligatoriu, imediat – testarea masivă a populației; apoi - asigurarea populației cu dezinfectanți, mănuși și măști, măcar pentru cei care nu și le pot permite; trei - investiții în achiziții centralizate pentru perioada următoare. Iată măcar astea să fie făcute într-o săptămână și cu siguranță am putea opri pandemia. Cât ține de partea medicală - să știți că am foarte multe semnale, mai ales în ultima săptămână, că sunt pe epuizate stocurile de medicamente specifice. Și asta e o altă mare problemă, iar noi nu am văzut niciodată nicio informație despre câte stocuri de anti-virale au ajuns în țară, câte au fost utilizate și câte mai sunt disponibile. ”

Chiar dacă nu mai au de joi o majoritate în legislativ, socialiștii și democrații ar putea totuși reuși să blocheze moțiunea în biroul permanent, unde raportul de forțe mai e favorabil puterii, ceea ce ar însemna că și aceste idei ar putea să rămână în aer, ca și tentativa de săptămâna trecută a PAS.

Președintele Igor Dodon a apărat-o azi pe șefa de la sănătate, atacată de moțiunea formațiunii conduse de Andrian Candu, cu următoarele argumente: „Eu cred că aceasta este o lovitură sub centură. Dna Dumbrăveanu a făcut față acestei pandemii în ultimele patru luni, întro situație când sistemul medical a fost distrus de toți miniștrii, inclusiv de cea care e acum la Candu. Loviți în dna Dumbrăveanu și o chemați la covoraș? Asta e bătaie de joc. ”

La fel ca premierul Chicu, și Dodon susține că virusul a revenit în forță, odată cu repornirea activităților economice, nu doar în R. Moldova, ci și în alte state. Măsurile noi pe care le au însă în vedere deocamdată cei doi nu vizează nici demisii, nici schimbări de tactici, ci desfășurări de noi paturi anunțate în urmă cu trei zile de prim-ministru și decorări de medici, anunțate vineri, deja de președinte.

Previous Next

XS
SM
MD
LG