Linkuri accesibilitate

Tatiana Popa: „Până vom ajunge pe Marte, trebuie să învățăm mai întâi a păstra colțișorul nostru de rai în stare bună”


Tatiana Popa
Tatiana Popa

Rubrica „Jurnal săptămânal”, la Europa Liberă.

Tatiana Popa: Născută la 14 ianuarie 1984 în Peresecina, Orhei. A făcut studiile la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău. A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine la USM în anul 2007, master în filologie engleză. Îşi începe cariera de profesor la Universitatea Tehnică a Moldovei, după care urmează 10 ani de muncă la Liceul teoretic român-francez „Gheorghe Asachi”. Din septembrie 2017 predă engleza la Școala Internaţională Heritage din Chișinău. Din 2015 este Ambasador eTwinning Moldova.

Luni

Azi începe ultima săptămână de iulie. Oficial, sunt în concediu de mai mult de o lună, iar neoficial, încă nu am avut o zi liberă, în care pur și simplu să mă odihnesc. Cumva, această vară trece prea repede, pe furiș, deși eram sigură că va fi mult prea lungă, așa cum suntem izolați cu toții în carantina coronavirusului.

Ziua de azi e marcată de întâlnirea pe care o avem la MECC - eTwinning Moldova va prezenta programul reprezentanților direcției de învățământ preuniversitar, pentru a vedea cum putem facilita o colaborare fructuoasă și în folosul pedagogilor.

E o dimineață toridă de vară, mă opresc la o stație PECO și procur o sticlă cu apă. Mă pornesc. Cu ochii ațintiți pe sticlă și noduri de sete în gât, realizez cât de nesimțită am fost, totuși, să cumpăr o sticlă din plastic! Am uitat să iau containerul meu din metal de acasă, din grabă, iar setea m-a făcut a uita că am și responsabilități față de planetă. Cu acest gând am și intrat în minister, unde am dat peste doamna Angela Dimitriu, care ne aștepta - pe mine și pe Liliana. Mi-am împărtășit necazul și ea, fiind profesoară la Colegiul de ecologie (!!!) mi-a povestit despre activitățile lor în domeniul reciclării. Ce să zic - am roșit...Mai ales că noi la Școala Internațională Heritage de mai bine de un an cu succes am implementat reutilizarea sticlelor personale și am exclus plasticul totalmente.

Întâlnirea cu Secretarul de Stat, dna Natalia Grîu, și reprezentanții Direcției, a decurs cu succes. Împreună, ne-am uitat la diverse posibilități de a facilita utilizarea și integrarea acestui program, atât de util profesorilor, în predarea la clasă. Am prezentat toate aspectele care fac programul eTwinning unic și de succes, dar și atât de iubit de către cadrele didactice din cele 44 de țări. Eu m-am îndrăgostit de eTwinning din prima zi, iar lumea pe care am cunoscut-o datorită lui și porțile pe care mi le-a deschis spre cunoaștere i-au garantat un loc aparte în cariera mea de pedagog.

Am conchis că tema anuală eTwinning, aleasă pentru acest an - Schimbarea Climatică - este una extrem de importantă, iar noi, profesorii, suntem oamenii cu puteri magice (a se citi cu ironie aici), care pot contribui indirect la crearea unui viitor mai bun prin educarea noii generații, o generație mai responsabilă față de planeta Pământ. Ce genial e Koen Timmers cu proiectul său global Climate Action Project! La moment avem 66 de profesori din Moldova înregistrați în proiect, tare sper că se vor alătura mai mulți profesori și școli, căci Moldova are nevoie de o schimbare de mentalitate în vederea reciclării și a utilizării nesăbuite de plastic, dar și a deteriorării mediului. La acest capitol suntem fruntași! Un studiu recent afirmă că Moldova prelucrează doar 10% din deșeurile sale... Oare îți mai vine a folosi plastic?!

Nici la capitolul infectării cu Covid-19 nu suntem repetenți deloc, iar numărul celor care afirmă cu vehemență că acest Coronavirus nu există crește alarmant. Nici nu știu care din aceste două aspecte mă sperie mai tare.

Seara am ascultat la Europa Liberă interviul doamnei Valentina Ursu cu deputatul Octavian Țîcu, candidatul PUN la alegerile prezidențiale. A vorbit frumos Octavian, dar oare câte procente va lua în toamnă? Cetățean român fiind și umila mea persoană, mă interesează mult Unirea.

M-a sunat mama soacră. Am discutat despre scenariul pe care l-au ales ei pentru școala lor, începând din septembrie. Mi-a spus că unii profesori cu succes au utilizat Viber în predarea la distanță. I-am dat noutatea despre semnarea memorandumului de înțelegere dintre MECC și compania Google săptămâna trecută privind utilizarea Google pentru Educație în toată țara (Bravo, Corneliu!). M-a rugat să o familiarizez și pe ea cu instrumentele Google. Desigur că o voi face! Era și timpul...

Marți

De dimineață am fost ocupată cu treburi casnice. Căldura nebună de afară ne ține la răcoare, doar Star mai iese să fugărească motanii vecinilor, apoi revine voios și își cere binemeritata răsplată.

Am auzit-o pe Bia povestindu-i Evei cât de bună este doamna Valentina,învățătoarea ei, ce metode inovative și interesante de predare are, cât de interesante îi sunt lecțiile, iar Eva asculta numai ochi și urechi, concluzionând că abia așteaptă să îi fie și ei doamna Valentina învățătoare! Ascultam și meditam: altă reclamă doamnei învățătoare nici nu îi trebuie, căci însuși beneficiarul vorbește!

Printre treburi, am zărit des distribuit pe rețele sociale un articol despre Irlanda și planul lor de reîntoarcere a copiilor în clase. Nu m-am putut abține și am distribuit postarea pe Twitter a unui director de școală din Irlanda, pe care am citit-o câteva zile în urmă și în care lăuda Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova! El s-a referit la cele 7 scenarii propuse școlilor pentru redeschidere în toamnă, cu poza dlui Igor Șarov atașată. Ce să zic? Iarba pare mereu mai verde pe pajiștea vecinului. Moldovenilor le este mai ușor a lauda acțiunile străinilor, decât pe ale lor.

Spre seară, am realizat două interviuri pentru podcasturile educaționale More Teacher Talk din Marea Britanie. Autorul lor, Carl McCarthy, director de școală în Marea Britanie, a participat la conferința Getting Back to Global, organizată de Școala Heritage pe 14 iulie. El a fost impresionat de calitatea prezentărilor, astfel că după conferință mi-a propus să iau interviuri de la câțiva dintre prezentatori, pentru a realiza podcasturi educaționale. Ele urmează să fie ulterior distribuite pe iTunes, Spotify, etc și astfel să audă și alți educatori din toată lumea despre proiectele minunate pe care le realizează. Protagoniștii noștri vor fi nu doar cei participanți la conferință, ci din toată comunitatea educațională globală. Sper astfel că prin această colaborare să ajut profesorilor și experților educaționali să-și facă vocile auzite, iar ideile lor frumoase să prindă rădăcini!

Astăzi am discutat cu Serdar Ferit, de la Lyfta, care a prezentat o plaformă de imersiune în lumi povestite, cu scenarii de lecții și explorare în 360 de grade a acelor locuri descrise. E un instrument interactiv, viu și atât de interesant, care poate cu ușurință fi utilizat la clasă, fie la orele de geografie, istorie, limbi sau științe sociale. La fel de fascinantă mi s-a părut și istoria care a stat la baza creării acestor materiale.

De asemenea, am discutat cu Daniela Munca-Aftenev, care a vorbit despre imperativul utilizării tehnologiilor în predarea sec.XXI, dar și despre rolul rețelelor sociale în educație, care sunt posibilitățile, dar și limitările lor. Daniela ne-a povestit despre planurile viitoare pentru biblioteca digitală Educație Online, precum și care a fost impactul comunității virtuale Platforme Educaționale Online asupra predării la distanță în primăvara anului 2020. A fost o experiență inedită pentru mine de a intervieva pe cineva, mai ales pentru podcasturi.

Iar Carl a muncit energic și pe la miezul nopții mi-a trimis podcastul cu interviul Danielei, gata pentru publicare online.

Tot astăzi am dus tratative cu părinții elevilor mei, pe care i-am inclus în noul proiect ”S(ky)NAP!- o hartă programată a cerului”, cu inițiativa Meet and Code, fondat cu Gabriela Ileana Crișan din România. Am primit acordurile părinților pentru participarea copiilor în proiectul online, deci putem purcede la drum. Anul școlar 2020-2021 se promite a fi interesant!

Miercuri

O dimineață atât de toridă nu am mai simțit de mult. Oxigenul nostru e amestecat cu foc. Dacă ieși afară și revii în casă, poate să fie pardoseala oricât de rece nu ar fi, că tot te topești de căldură. Iar eu mențin ritmul, fără prea multă relaxare, astfel că după treburile casnice, plec în oraș. De data asta sticla mi-am luat-o, doar că mi-ar trebui și un frigider după mine, care să mențină apa rece. Chișinăul e supraaglomerat, mă întreb cum vor arăta străzile toamna, când vor începe lecțiile.

De dimineață am reușit să pun la punct un plan de mediatizare a proiectului Climate Action Project, pentru a îndemna cât mai mulți profesori din Moldova să se înscrie și să participe. Proiectul este gratuit, activitățile pot fi derulate în limba maternă (important să fie realizate!), nu neapărat în engleză. Profesorii vor avea acces la planificările cu activități pentru fiecare dintre cele 6 săptămâni cât va dura proiectul. Astfel, trei activități majore vor fi întreprinse în acest proiect: plantare de copaci, realizare de desene și scrisori pentru a fi trimise pe Marte printr-o colaborare cu NASA și efectuarea de fapte bune săptămânal, cu calcularea timpului acordat pentru acea acțiune. Pentru faptele bune, vom însuma toate minutele elevilor participanți la final ca să vedem cât le-a luat tuturor împreună ca să facă ceva bun pe lume. Nu știu cum alții, dar elevii mei cu siguranță vor savura experiența! Iar Moldova mai are multe de învățat despre schimbările climatice și cui, dacă nu profesorilor, le revine rolul de a vorbi copiilor și de a le trezi conștiința de cetățeni responsabili ai planetei Pământ? Până vom ajunge pe Marte, trebuie să învățăm mai întâi a păstra colțișorul nostru de rai în stare bună. Din acest considerent, proiectul acesta este extrem de important și ușor de implementat. Profesorii se pot înscrie, accesând butonul albastru “Join us” de aici: http://moldova.climate-action.info/ .

La intrare în sat, am zărit ambulanța grăbită, iar șoferul era ambalat în combinezonul anti-Covid, mască, vizier etc - tot acel echipament necesar, vederea căruia mi-a dat furnicături pe spate… Oare toți acei care afirmă că Coronavirus nu există, cum se simt când văd acești oameni purtând acest echipament, pe 40 grade Celsius? Oare ei îl poartă fiindcă le place? Nici nu îmi imaginez ce simt lucrătorii medicali în aceste timpuri groaznice!

În drum spre casă, m-am oprit la magazinul Partener pentru câteva detalii casnice, iar la ieșire, am văzut niște biciclete. “Copii plimbându-se”, m-am gândit. Până m-am pornit eu, am zărit stăpânii bicicletelor. Mare mi-a fost mirarea să descopăr că ei erau nimeni alții decât angajații magazinului, care promovează modul de viață sănătos și verde, iar printre ei era și un vecin de-al meu, plecând acasă de la lucru. Mergeam și zâmbeam - nu îmi venea să cred ochilor! Pentru un moment mi-am imaginat satul Peresecina cu nimic mai prejos decât localitatea Bardolino de pe malul lacului Garda în Italia, unde admiram mereu biciclete roind în toate direcțiile. Eh, numai să văd drumul de pe strada mea asfaltat și îmi scot și eu bicicleta! Valentina, primărița noastră, își ține promisiunile și deja s-au apucat de reparat drumurile satului. Sper curând să ajungă și la mine, căci de visat, eu visez frumos și colorat.

Ajunsă acasă, am fost întâmpinată de către Star cu toată dragostea lui de motan loial. Mai au multe de învățat oamenii de la animale. Iar eu cu siguranță am noroc de animale iubitoare și devotate, căci dintre toți membrii familiei, Star mă ascultă cel mai mult și mereu are de câștigat.

Joi

Azi este Ziua Internațională a Prieteniei. Mi-au venit în minte atâtea persoane dragi mie, oameni cu care aș merge la capătul pământului, dacă ar fi nevoie, și aș avea totală încrederea că ajung la destinație. Victoria e în România, iar Covidul ne-a separat de câteva luni bune, deoarece nu putem să ne vizităm reciproc; Elena este pe loc, dar ne împiedică mereu lipsa timpului, fiind ambele mame full-time cu griji și îndatoriri până peste cap; și multe alte persoane dragi care îmi fac inima să tresară de câte ori mă gândesc la ele. Cert e faptul că îi sunt recunoscătoare Providenței pentru faptul că a adus asemenea oameni în viața mea.

Dimineața am mers să aduc fetele de la bunica, au stat acolo de ieri, iar la întoarcere am decis să vizităm Marcu Bakery, patiseria noastră preferată din Peresecina. Lenuța ne-a întâmpinat cu bunăvoința ei nesecată și a oferit fetelor cei mai delicioși gogoși. Cine nu ar iubi-o pe Lenuța?!

Ziua de azi e dedicată integral proiectelor eTwinning. Ce mare bucurie să descoperi niște proiecte de calitate, care inspiră și ilustrează faptul că avem pedagogi profesioniști și dedicați în țară!

Ieri am aplicat cu școala noastră Heritage la un eveniment mondial, de a găzdui un eveniment online pentru săptămâna internațională a educației în luna octombrie. Se pare că octombrie va fi o lună plină de proiecte și activități la nivel global: vom realiza activități în cadrul proiectului Acțiunea Climatică, elevii vor crea o hartă programată a stelelor în cadrul proiectului Snap, iar săptămâna internațională T4 ar oferi o expunere globală autentică întregii comunități Heritage.

După amiază a apărut interviul cu directorul școlii noastre, Robert Ford, despre perioada de carantină și reîntoarcerea în sălile de clasă din septembrie. E un interviu foarte bun, parcă de mai dă un pic de curaj, căci toți vrem să mergem la școală în septembrie...

Seara am primit de la Carl linkul la podcastul realizat cu Serdar despre Lyfta. Ce resurse minunate crează oamenii talentați pentru educație! Se pare că am făcut o treabă bună și vom continua colaborarea pentru a aduce voci puternice în atenția educatorilor de pe toate continentele, în cadrul seriei Back to Global, fie sub formă de podcasturi sau blog.

Vineri

Astăzi e vineri și mă așteaptă mai multe termene-limită: de finalizat proiectele eTwinning, de trimis articolul Danielei Bunea în România pentru revista europeană “Visibility of the eTwinning projects” și încă câteva.

Începem ziua cu o descoperire: fetele mele au găsit o aplicație care traduce vorbirea umană în cea pisicească - HumanToCat. Oh, acum îl înțelegem pe Star 100% - ceea ce înainte presupuneam, acum știm cu siguranță! Când vrea mâncare spune într-un fel, când vrea să-l lăsăm în pace în alt fel (asta o vrea el mai des!), iar când vrea afară la iubita lui, e cu totul altă muzică! Ne-am amuzat de dimineață și am început ziua cu dreptul.

Ieri am generat cu toții tichete de îmbarcare spre Marte de la NASA, iar azi Koen Timmers a anunțat că datorită colaborării cu NASA, elevii vor putea în cadrul proiectului Acțiunea Climatică nu doar să trimită mesaje pe Marte cu ajutorul roverului Perseverance, dar și să primească mesaje de răspuns de la Perseverance în misiune! Pe cât de futuristic sună, pe atât de realizabil este datorită tehnologiilor și colaborării dintre oameni. De domeniul viselor...realizabile! Suntem în secolul XXI, nu-i așa?

Pentru săptămâna viitoare trebuie să iau în considerare un potențial webinar cu America House, pe tema proiectelor online. Desigur, este tema mea preferată, cum aș putea refuza? Dacă am ce împărtăși cu lumea, o fac cu mare drag. Proiectele eTwinning și colaborările internaționale au adus lumea în clasa mea, o lume frumoasă și inspirațională de la care învăț mereu.

În această carantină profesorii au profitat la maximum de oportunitățile oferite și au învățat online din toate sursele posibile. Cum altfel, doar trebuie să fim echipați pentru a le dezvolta elevilor noștri competențele secolului XXI?

"Oricine încetează să învețe este bătrân indiferent dacă are 18 sau 80 de ani."

Henry Ford

XS
SM
MD
LG