Linkuri accesibilitate

Acordul pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră a fost prelungit


Un terminal de cereale în portul maritim din Odesa
Un terminal de cereale în portul maritim din Odesa

Inițiativa privind exportul cerealelor pe Marea Neagră - un acord care permite trecerea în siguranță a exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră - a fost prelungită în urma unor zile de discuții, însă Ucraina și Rusia nu sunt de acord cu privire la durata prelungirii.

Ucraina a declarat că acordul a fost prelungit cu 120 de zile, în timp ce Rusia susține că a acceptat o prelungire de 60 de zile.

„Inițiativa pentru exportul cerealelor pe Marea Neagră, semnată la Istanbul la 22 iulie 2022, a fost prelungită”, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pe 18 martie într-o declarație, referindu-se la acordul inițial negociat vara trecută de ONU și Turcia cu Rusia și Ucraina.

În declarația ONU se precizează că acordul a permis furnizarea a 25 de milioane de tone de cereale și produse alimentare, contribuind la scăderea prețurilor mondiale la alimente și la stabilizarea piețelor. De asemenea, declarația a mulțumit guvernului turc pentru sprijinul diplomatic și operațional acordat acordului.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, de asemenea, că acordul a fost prelungit, fără a preciza însă pentru cât timp.

„Acordul pentru menținerea coridorul de protecție pentru exportul de cereale trebuia să expire astăzi. Ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu cele două părți, am obținut o prelungire a acestui acord", a declarat Erdoğan într-un discurs susținut în orașul Canakkale, situat în vestul țării.

„Acest acord este de o importanță vitală pentru aprovizionarea globală cu alimente. Mulțumesc Rusiei și Ucrainei, care nu și-au cruțat eforturile pentru o nouă prelungire, precum și secretarului general al Națiunilor Unite”, a declarat Erdoğan în remarcile transmise de televiziunea turcă.

Vicepremierul ucrainean pentru reconstrucție, Oleksandr Kubrakov, a declarat că prelungirea va dura 120 de zile.

Kubrakov le-a mulțumit lui Erdoğan , secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ministrului turc al apărării, Hulusi Akar, și „tuturor partenerilor noștri pentru că au respectat acordurile”. Datorită eforturilor comune, 25 de milioane de tone de cereale au fost livrate pe piețele mondiale, a declarat el pe Twitter.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunțat că Moscova a fost de acord cu o prelungire de 60 de zile a acestui acord.

„Vedem informații de la părțile implicate în acordul privind cerealele, potrivit cărora înțelegerea ar fi fost prelungită cu 120 de zile”, spunea Zaharova în comentarii preluate de Interfax. „Am declarat în repetate rânduri... că partea rusă a notificat toate părțile implicate în acord că prelungește acordul cu 60 de zile”.

Moscova a propus prelungirea de 60 de zile, invocând îngrijorarea că acordul paralel privind exporturile de alimente și îngrășăminte rusești nu a fost respectat.

La 17 martie, Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat în fața Consiliului de Securitate că este vital pentru securitatea alimentară globală ca ambele acorduri să continue și să fie puse în aplicare pe deplin.

Acordul inițial stabilit în cadrul Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră trebuia să dureze până la sfârșitul lunii noiembrie. El a fost apoi reînnoit pentru 120 de zile pentru a combate o criză alimentară globală care a fost alimentată în parte de invazia Rusiei în Ucraina și de blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră. Perioada de 120 de zile urma să expire la 18 martie.

Ucraina și Rusia sunt importanți furnizori de alimente și îngrășăminte în întreaga lume. Înainte de război, Ucraina exporta aproximativ trei sferturi din cerealele pe care le producea. Potrivit datelor Comisiei Europene, aproximativ 90 la sută din aceste exporturi au fost expediate din porturile Mării Negre.

XS
SM
MD
LG