Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase: „Am venit să depolitizez Ministerul de Interne, nu să-l epurez” (VIDEO)


Ministru de interne Andrei Nastase. 9 iunie 2019
Ministru de interne Andrei Nastase. 9 iunie 2019

Europa Liberă în dialog cu vicepremierul, ministru al afacerilor interne, despre problemele guvernării actuale, apropiatele alegeri şi desemnarea președintelui Curții Constituționale.

Liderul Blocului ACUM şi vicepremier în Guvernul Maiei Sandu s-a declarat suprins de alegerea deputatului socialist Vladimir Ţurcanu preşedinte al Curţii Constituţionale. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Andrei Năstase a vorbit, între altele, despre primii paşi întreprinşi la Ministerul de Interne şi despre probabilitatea de a candida din nou la Primăria Chişinău.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:33:41 0:00
Link direct


Europa Liberă: Inițial mă gândeam să începem cu politicul, dar pentru că este acest caz răsunător despre care se discută în presă – găsirea lui Iurie Luncașu împușcat în cap și felul în care se mediatizează acest caz și ce credeți Dvs. că s-a întâmplat, asta, de fapt, o să ne spună poate că ancheta, investigațiile. Dar totuși ce semnale s-au transmis societății, ce trebuie să înțeleagă din ceea ce întâmplă?

Andrei Năstase: „Am fost și eu surprins de modul în care imediat ce s-a produs cazul, la scurt timp s-a ieșit în spațiul public, cineva a avut grijă să se iasă în spațiul public și să încerce să crediteze o singură ipoteză în acest caz. Bineînțeles că este un caz tragic, iar violența care îl înconjoară este de-a dreptul cutremurătoare. Sigur este cunoscut faptul că cel care a decedat face parte din anturajul apropiat al lui Vladimir Plahotniuc. Despre asta a scris presa, despre asta cunoaște opinia publică; presa de investigație chiar a vorbit despre activitățile acestei persoane în domeniul importului și exportului de țigări, în domeniile imobiliare, iată de ce niciuna dintre ipotezele posibile nu este exclusă și apreciez modul în care polițiștii mai întâi, apoi și Procuratura au decis să trateze cazul.

A fost intentat un dosar penal în baza articolului 145 al Codului Penal, astfel încât permite examinarea sub toate aspectele a acestui caz, care, bineînțeles, ridică foarte multe semne de întrebare, iarăși prin prisma faptului că nu este un personaj oarecare, este un personaj din imediata apropiere a lui Vladimir Plahotniuc și a grupării sale criminale.”

Europa Liberă: Și mai cu seamă că vor mai continua să apară diferite ipoteze că sunt reglări de conturi, că cineva luptă împotriva cuiva, că guvernarea face presiuni asupra oamenilor de afaceri și șirul acestor ipoteze poate să continue, dar pentru că prea puțin în societatea moldovenească s-a ajuns să aibă o finalitate asemenea cazuri, că s-au mai întâmplat pe parcursul independenței și organele de drept așa și nu au mai spus foarte clar ce s-a întâmplat într-un caz sau altul. De această dată există certitudinea că organele de drept își vor face meseria așa cum cere buchea și spiritul legii?

Andrei Năstase: „Da, eu sunt încrezător că așa cum am stabilit deja, și acum câteva săptămâni în urmă am avut grijă să avem o întâlnire, o discuție cu instituțiile abilitate de stat – și mă refer aici la Serviciul de Informație și Securitate, la Procuratura Generală – pentru a trasa niște linii de cooperare loială între instituții, așa cum o recomandă inclusiv Comisia de la Veneția. Până în momentul de față, această abordare a dat rod și eu sunt încrezător că va da rod și în continuare. Ce aș fi vrut să spun legat de acest caz, sunt sigur că vom ajunge la o finalitate...”

Europa Liberă: El este în gestionarea Procuraturii...

Andrei Năstase: „...și a Procuraturii, pentru că este un caz de omor, și Procuratura a intervenit. Bineînțeles, altele sunt structurile care vor cerceta, eu vorbesc aici de ofițerii de investigație, se mai fac și alte demersuri pentru a lărgi spectrul de probleme care vor fi examinate și rezolvate. Ceea ce aș fi vrut să spun legat de aceste ipoteze care se aruncă în spațiul public și m-am prins că o parte din conaționalii noștri sunt specialiști pentru orice materie – și fotbal, și anchetă, și tot ce vreți la a comenta. Și asta probabil din motivul pe care l-ați expus, că de-a lungul timpului anchete importante au rămas nefinalizate sau neelucidate pe deplin. N-aș vrea să aduc în discuție cazurile sonore de ceva timp în urmă...”

Europa Liberă: Cazul Butmalai și încă multe, multe alte cazuri.

Andrei Năstase: „Exact, cazul Butmalai, dar și altele, sunt de o vechime mai mare, anii ‘90, când au existat asemenea cazuri și se pare că, în pofida tuturor suspiciunilor, nu au fost încheiate cu o finalitate care să fi pus punct pentru totdeauna.”

Europa Liberă: Ca să se afle adevărul...

Andrei Năstase: „Exact. Eu sunt încrezător și fac tot ce îmi stă în putere din poziția pe care o am, fără însă a afecta într-un fel sau altul această anchetă de o rezonanță aparte și care necesită cât se poate de multă liniște din partea tuturor, dar absolut din partea tuturor. Tot felul de inepții care s-au aruncat în spațiul public, că în spatele acestui deces s-ar afla conducerea actuală a Republicii Moldova, fac parte dintr-un scenariu bine pus la punct de forțele ostile parcursului nostru civilizat, parcursului nostru european, forțele care în mod democratic au fost debarcate de la putere și iată că suferă și atunci când suferă aruncă în spațiul public tot felul de inepții.”

Europa Liberă: Deputații democrați din Parlament pe parcursul acestor trei luni vorbesc despre presiunile care s-ar face asupra lor, asupra oamenilor din anturajul fostei guvernări, inclusiv asupra oamenilor de afaceri care ar fi simpatizat Partidul Democrat și de aici aceste concluzii.

Credeți că cineva dintre noi sau societatea chiar își propune ca oamenii din anturajul lui Plahotniuc să-și tragă gloanțe în cap? Nu!...

Andrei Năstase: „Vedeți? Probabil acești oameni judecă după propria lor mărime. Noi suntem altfel. Noi am spus că ne preocupă statul de drept, ne preocupă legea care ar trebui să stea în capul mesei și niciun fel de presiuni, niciun fel de persecuții, niciun fel de epurări de orice natură nu ne sunt proprii, nu ne sunt specifice. Probabil judecă după cum au procedat ei. Noi nu suntem ca și ei, am fost împotriva lor și rămânem în continuare împotriva lor, iar faptul că se produc asemenea evenimente este foarte și foarte regretabil. Credeți că cineva dintre noi sau societatea chiar își propune ca oamenii din anturajul lui Plahotniuc să-și tragă gloanțe în cap? Nu! Oamenii îi vor pe cei vinovați să ajungă pe banca acuzaților, să răspundă pentru ilegalitățile făcute și, bineînțeles, să le fie confiscate averile și un prim pas în acest sens este intentarea acestui dosar pentru uzurparea puterii în stat care ar putea să cuprindă mult mai multă lume decât pare la prima vedere.”

Europa Liberă: Dilema multor cetățeni, totuși o parte din cei care ar fi slujit fosta guvernare sunt dați la o parte, un alt segment sunt lăsați ca să activeze în continuare și deseori vi se reproșează că l-ați lăsat pe dl Purice să-și continue activitatea în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și că nu în așa fel s-ar fi înțeles adevărata curățenie în sistem.

Andrei Năstase: „Întrebarea este: cine totuși este în măsură să decidă cum e bine și cum e rău?”

Europa Liberă: Dvs., cei de la putere.

Andrei Năstase: „Da, eu am preluat un minister în care s-au produs și lucruri bune, dar mai cu seamă lucruri proaste, am venit să depolitizez această instituție, dar nu să epurez, nu să mă pretez la epurări de ordin politic, nu știu, să fac o vendetă din activitatea mea. Or, eu am ales să fac această schimbare în timp, sunt adeptul lucrului bine făcut și aceasta necesită mai mult timp, necesită, în același timp, continuitate și memorie instituțională.

Din cei cinci secretari – unul general și alții patru secretari de stat – au plecat toți, cu excepția unuia dintre ei, care a avut de-a lungul timpului de gestionat suportul bugetar de peste 57 de milioane de euro, a avut de gestionat procese puse în derulare cu partenerii noștri de dezvoltare din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii și am considerat și foarte multă lume din societate ne dă dreptate că, trecând peste frustrările mele personale, peste supărările mele cu privire la anumite persoane sau personaje am pus mai presus decât orice instituția și statul, iar în definitiv – interesul cetățeanului.”

Europa Liberă: Ați avut o discuție sinceră cu dl Purice să vă spună de ce atâta fărădelegi s-au făcut pe timpul când inclusiv d-lui avea funcții de răspundere?

Andrei Năstase: „Bineînțeles, am avut discuții nu doar cu dl Purice, am avut discuții cu majoritatea oamenilor.”

Europa Liberă: Și care este lămurirea?

Eu nu sunt nici procuror și nici judecător pentru a da sentințe și, cu atât mai puțin, pentru a le executa...

Andrei Năstase: „Regretă faptul că a îmbrăcat într-o bună zi o haină partinică sau o haină politică și sunt sigur că și suferă din cauza acestui fapt. Dincolo de asta însă avem niște procese de gestionat și atâta timp cât ele sunt gestionate legal, sunt gestionate în conformitate cu cadrul normativ specific Ministerului de Interne și structurilor subordonate, eu nu pot să înaintez alte pretenții. A, dacă se va demonstra că cineva dintre cei cu care am vorbit eu, cei care s-au menținut încă la Ministerul de Interne sau au plecat din Ministerul de Interne se fac vinovați de anumite lucruri ilegale, se fac vinovați de scheme de tot felul, bineînțeles, va veni procurorul și îl va sălta pe fiecare dintre ei și eu nu o să spun decât foarte bine și voi ajuta cu tot ce îmi stă în puteri la desfășurarea acestor procese. Până una-alta, eu nu sunt nici procuror și nici judecător pentru a da sentințe și, cu atât mai puțin, pentru a le executa.”

Europa Liberă: Dl ministru, de când ați ajuns în această funcție, ați demascat scheme despre care se vorbea, se zvonea, se presupunea că există și că mai continuă?

Andrei Năstase: „Da, să știți că chiar de la venirea mea la minister foarte multe au fost trase pe dreapta, cum se spune pe la București, mulți au tras pe dreapta; se mai întâmplă și acum ați văzut operațiunile pe care le facem împreună cu Poliția de Frontieră, împreună cu Serviciul de Informație și Securitate, nu există, probabil, zi în care să nu depistăm asemenea ilegalități. Bineînțeles, demantelarea celor mai importante scheme se produce în timp, pas cu pas, zi de zi.”

Europa Liberă: Dar să ne referim concret – contrabandă cu țigări, contrabandă cu alcool, cu alte produse?

Fac tot ce-mi stă în puteri ca aceste scheme să nu se mai producă pentru viitor...

Andrei Năstase: „Contrabanda cu alcool, cea care era specifică mai ales nordului și părții ucrainene, încetul cu încetul este contracarată și ați văzut și măsurile pe care le-am întreprins la rădăcină, nu acolo la fruct, ci la rădăcină, acolo la întreprinderile care produc acest alcool, pentru că de aici pornește foarte mult, se cumpără aici la un preț, se duce dincolo, fără ca să plătească taxe, fără ca să banii să ajungă în bugetul public. Legat de țigări la fel am contracarat o serie de contrabandiști, ați văzut la sud, la Cahul, continuăm activitățile și fac tot ce-mi stă în puteri ca aceste scheme să nu se mai producă pentru viitor.”

Europa Liberă: Dar care scheme mai sunt în afara de țigări, spirt, droguri?

Andrei Năstase: „Bine, noi vorbim acum, dar să vă duc într-o altă zonă mult mai..., în afară de traficul cu țigări și traficul cu alcool etilic, mai există și altele – produsele cumpărate din Odesa și aduse cu trenul și aruncate din tren... Deci, contrabandiștii au foarte multe mijloace de operare, astfel încât pur și simplu ori te duci la rădăcina lor, ori îi prinzi ca pe iepuri și-i duci la...”

Europa Liberă: Dar și contrabandiștii știu că există lege, știu că există oameni ai legii. De ce să încalce legea?

Andrei Năstase: „Pentru că așa încearcă ei să evite plata unor impozite, să evite plata unor taxe, pentru că așa consideră ei că i-ar costa mai puțin dacă ar plăti niște șpăgi. Eu am făcut apel către toți cei care sunt implicați în businessul mic și mijlociu, pentru că aici despre asta este vorba, să apeleze de fiecare dată la lege și să înțeleagă că mijloacele pe care le foloseau în trecut nu vor mai merge pe viitor. E mai bine să intre în legalitate, să-și facă documentele, să-și facă actele necesare și să contribuie și ei la bugetul acestui stat decât la bugetul unor interlopi, indiferent că fac parte din politic sau mai puțin.”

Europa Liberă: Se zicea că acum lumea este mai descătușată și vin singuri să vorbească despre ilegalități.

Andrei Năstase: „Nu, aici este o problemă. De foarte multe ori, și dacă v-aș arăta acum telefonul, o să vedeți mii de mesaje, în care sunt sesizat cu privire la o ilegalitate sau alta. Există foarte mulți oameni de afaceri care au avut de suferit – li s-au preluat afacerile sau au fost supuși la niște taxe de protecție, sau li s-a cerut mită, sau au fost obligați să dea mită pentru a-și rezolva anumite probleme, în loc să apeleze la lege și la rigorile acesteia.

Iată toți acești oameni îmi șoptesc la ureche sau oriunde mă duc, în stradă: „Salut, uite vreau să-ți spun ceva” sau îmi scriu pe Facebook, sau îmi trimit pe WhatsApp. Oameni buni, dacă vrem să schimbăm lucrurile, este bine să fim niște oameni asumați. Până acum înțelegeam – instituțiile capturate. Vă amintiți și teza mea și eram foarte supărat pe colegii mei care se adresau la Procuratură pentru a demara procesul penal cu privire la uzurparea

Toți cei care au avut de suferit de pe urma ilegalităților săvârșite fie de polițiști, fie de procurori, fie de politicieni, să vină să depună denunțuri oficiale, asumate ...

puterii în stat. Atunci am fost supărat și atunci primele noastre demersuri au fost respinse. Iată că în momentul de față am făcut un denunț la Procuratura Generală cu privire la intentarea dosarului penal pentru uzurparea puterii în stat și iată că s-a mișcat carul din loc. Deci se poate.

Toți cei care au avut de suferit de pe urma ilegalităților săvârșite fie de polițiști, fie de procurori, fie de politicieni, fie de anumiți oameni din anturajul unor politicieni să vină să depună denunțuri oficiale, asumate, pentru că doar așa putem demara niște anchete, altfel nu.”

Europa Liberă: Dar mulți nu au certitudinea cât timp veți fi la guvernare și dacă nu cumva interesele trec dintr-o parte în altă parte.

Andrei Năstase: „Da, am văzut și asemenea speculații. Dacă crede cineva că am luptat 9 ani de zile cu un regim criminal ca să-l schimbăm pe altul, greșește amarnic. Noi am spus: noi nu schimbăm regimuri pe regimuri, noi nu schimbăm un regim oligarhic pe un alt regim, noi schimbăm un regim pe democrație. Eu nu am venit la Ministerul de Interne, bunăoară, să schimb niște oameni ai fostului regim cu oameni din anturajul meu, pentru că dacă era să fac chestia asta, credeți-mă, se făcea în două-trei zile sau chiar și în câteva ore. N-am făcut și nu voi face acest lucru, pentru că mai presus de interesele mele personale, de interesele partinice am pus și pun în continuare interesele instituției, ale statului și ale oamenilor.”

Europa Liberă: Ideea care se mai acreditează în societate e că Igor Dodon și-ar întări substanțial puterea și că nu se știe mâine-poimâine ce va urma.

Andrei Năstase: „Nu vom permite acest lucru, iar dacă, nu dea Domnul, Dodon sau altcineva va îndrăzni să atenteze la ceea ce am spus noi că este esențial pentru statul de drept, la libertatea instituțiilor, la libertatea judecătorilor, la libertatea procurorilor, bineînțeles, va fi sancționat și va fi sancționat foarte și foarte dur. Așa ceva este inadmisibil! A, că cineva poate că își dorește, este de datoria noastră a tuturor, a celor care am stat în stradă și am luptat cu acel regim și cu mimata opoziție făcută de cineva atunci, este de datoria noastră, a tuturor, să facem astăzi front comun.

Suntem bine determinați, suntem bine intenționați, am demonstrat de-a lungul timpului că nu ne preocupă preluarea instituțiilor de stat, instituțiilor de drept și de reglementare pentru noi, ci eliberarea acestora și punerea lor în serviciul cetățeanului. Acest deziderat nu-l poate nimeni încălca.”

Europa Liberă: Iar ideea multora că ați picat testul numind cei șase judecători la Curtea Constituțională și că nu s-a făcut nicio depolitizare și că exact iarăși s-ar fi partajat numirile și interesele sunt mari și că alegerea dlui Țurcan în fruntea Curții Constituționale demonstrează încă o dată că nu e așa cum se vorbește?

Andrei Năstase: „În ce privește Curtea Constituțională, să nu uităm, suntem încă în cadrul unui stat capturat. Cunoașteți foarte bine ce s-a întâmplat la Curtea Constituțională. Iată de ce cred că a fost o mare greșeală când au fost inițiate niște concursuri, fără a se stabili cu exactitate criteriile pe care trebuie să se bazeze. Dacă la Guvern s-au folosit anumite criterii, la Parlament au fost cu totul alte criterii.

Dacă vorbim despre Guvern, până la urmă a trebuit să

Am optat în permanență pentru un om al societății civile ca membru al Curții Constituționale și, bineînțeles, mi-aș fi dorit ca un membru al societății civile să ajungă în fruntea Curții Constituționale ...

alegem locul I și locul IV, pentru că ceilalți doi nu făceau față anumitor rigori; la Parlament am văzut cum s-a produs acel concurs, fără a se respecta iarăși niște criterii bine stabilite.

În ce mă privește, mă refer și la membrii Curții și la președinția Curții. Am optat în permanență pentru un om al societății civile ca membru al Curții Constituționale și, bineînțeles, mi-aș fi dorit ca un membru al societății civile să ajungă în fruntea Curții Constituționale.”

Europa Liberă: Dar s-a dovedit că trei magistrați sunt din partea PSRM-ului și trei din partea Blocului ACUM.

Andrei Năstase: „E greu de spus dacă sunt din partea cuiva sau a altcuiva. Platforma „Demnitate și Adevăr” am militat – și n-am ascuns acest lucru – pentru faptul ca un om profesionist, un om care și-a demonstrat caracterul să ajungă la Curtea Constituțională și acest om se cunoaște cine este.”

Europa Liberă: Domnica Manole.

Andrei Năstase: „Domnica Manole, care nu face parte din Platforma DA, nu este membră a partidului, ci este un exponent al societății civile de specialitate, care a demonstrat în timp și curaj, și caracter, și profesionalism. Platforma „Demnitate și Adevăr” este un partid politic, care este consecvent, coerent și nu are de ce să regrete anumite lucruri. Iată finalitățile, alegerea dlui Țurcan de astăzi pe mine m-a surprins. Sincer vă spun, m-a surprins. Mi-aș fi dorit ca președinte al Curții Constituționale să fie un exponent al societății civile – și de ce nu? – o doamnă.

Preferința mea în această speță a fost acea doamnă Șova, pe care n-am văzut-o niciodată în viață, nu cunosc cine este, dar am înțeles că vine dintr-un domeniu care n-

Ceea ce s-a produs la Curtea Constituțională trebuie să ne dea un semnal clar de alarmă că lucrurile nu trebuie să continue...

a fost niciodată afectat niciodată de prezență politică sau de implicare politică și apoi, bineînțeles, a doua opțiunea putea să fie dna Domnica Manole, ca exponent al societății civile, dar care, trecând prin acest proces electoral, era cumva afectată. Acum ceea ce s-a produs la Curtea Constituțională trebuie să ne dea un semnal clar de alarmă că lucrurile nu trebuie să continue...”

Europa Liberă: Dar Dvs. ce ziceți, s-a trecut testul sau s-a picat testul?

Andrei Năstase: „De către cine?”

Europa Liberă: De către dvs., cei de la guvernare.

Andrei Năstase: „Eu am spus: în ce ne privește pe noi, pe cei de la Platforma DA.”

Europa Liberă: Dar dvs. sunteți un tot întreg.

Andrei Năstase: „Și acum trebuie să înțelegem că, din păcate, Platforma „Demnitate și Adevăr” nu a intrat în Parlamentul Republicii Moldova cu 51%, așa cum ne-am fi dorit și nici măcar cu 25 noi și cu 25 partidul nostru partener „Acțiune și Solidaritate”. Am intrat în Parlament, ambii, cu 26 la sută. Atunci, bineînțeles că în situații de acest gen urmează a fi făcute niște compromisuri, că

Această schimbare trebuie făcută până la urmă cu mijloacele pe care le avem ...

dacă vom rămâne fiecare cu părerea lui, cu poziția lui, bineînțeles că nu vom putea avansa. Dar din câte înțeleg eu, oamenii își pun speranța pentru o schimbare și această schimbare trebuie făcută până la urmă cu mijloacele pe care le avem. Eu mi-aș fi dorit din suflet ca socialiștii să fi propus un alt candidat, să nu fi fost unul politic, că dl Țurcan este membru al Partidului Socialiștilor, nu?”

Europa Liberă: Nu i-am văzut carnetul de partid, dar așa se spune.

Andrei Năstase: „Mi-aș fi dorit să fie altcineva din societatea civilă, un specialist integru, profesionist, capabil să demonstreze calitățile sale de judecător la Curtea Constituțională. N-a fost să fie.”

Europa Liberă: Urmează alte pietre de încercare, dacă le putem numi așa, inclusiv aceste date de 23 și 24 august, dar și cea de 31 august. Ați promis că lăsați ideologia, lăsați geopolitica, dar tot aici ajungeți.

Andrei Năstase: „Dna Ursu, din păcate, atunci când oamenii sunt diferiți și nu înțeleg până la capăt mesajul, avem ceea ce avem. Eu am fost cel care am spus că ar trebui de data asta să ne unească data de 27 august – Ziua independenței Republicii Moldova și data de 31 august – Ziua Limbii Române. Din păcate, colegii noștri socialiști au venit cu această idee și mai degrabă dl Dodon a venit cu această idee ca pe 24 să se marcheze anumite evenimente și în acel moment, pentru că este în spiritul a ceea ce ne-am propus noi, am acceptat să ținem un moment de reculegere pentru toate victimele tuturor regimurilor pe data de 23 august. Deci încercăm să compensăm ceea ce unii n-au înțeles că n-ar trebui să ajungem până aici.”

Europa Liberă: Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale, dar și pentru cele din Parlament. Ne referim la alegerile repetate în câteva circumscripții. Deocamdată, nici un partid n-a anunțat oficial cu ce ofertă vine la alegători, ce va prezenta electoratului, fie că este vorba de circumscripțiile de deputați sau de funcțiile din primăriile și consiliile locale sau raionale. De ce se întârzie?

Andrei Năstase: „Fiecare partid politic sau bloc electoral își are strategiile sale. Să nu uităm că suntem și în plină vară, fiecare dintre noi are anumite preocupări, eu personal nu am fost în concediu și nici nu voi merge, colegii mei din Platforma DA au fost in corpore în perioada asta în Parlamentul Republicii Moldova, acum au ieșit în teritoriu. Cred că în scurt timp vom veni și cu ofertele electorale.”

Europa Liberă: Pe circumscripții știți cine ar putea să candideze?

Andrei Năstase: „Încă suntem în procesul de identificare asupra acestor decizii, vom veni și cu ofertele necesare, trebuie să discutăm și cu colegii noștri de la PAS, pentru că vom merge în continuare într-un bloc comun și vrem să câștigăm cât mai multe mandate – și de ce nu? – să-i întrecem și pe socialiști, și pe democrați, și pe ceilalți.”

Europa Liberă: De ce vă hotărâți atât de greu să spuneți „da” sau „nu” unui mandat de primar al Chișinăului?

Andrei Năstase: „Dna Ursu, în primul rând, pornesc de la ideea că eu sunt primarul ales al Chișinăului în momentul de față...”

Europa Liberă: Sunteți ministrul de interne...

Andrei Năstase: „Da, dar deocamdată votul oamenilor a fost anulat doar de Plahotniuc și de justiția sa. Iată că Dvs. sunteți în premieră, Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea primei instanțe, prin care s-a anulat procesul-verbal prin care am fost sancționat pentru o inventată contravenție administrativă, așa că eu zic că...”

Europa Liberă: Oricum, la 20 octombrie, Chișinăul va avea un primar general ales la acea dată?

Andrei Năstase: „S-ar putea să fie și al doilea tur, să fie nevoie de al doilea tur. Bineînțeles, noi acum în cadrul Blocului ACUM lucrăm asupra unui program, pentru că mai presus de persoană...”

Europa Liberă: ...ați spus că proiectele sunt mai importante.

Andrei Năstase: „Absolut, proiectele sunt mai importante.”

Europa Liberă: Dar de ce nu ziceți „da” sau „ba” Andrei Năstase la Primăria Chișinău?

Andrei Năstase: „Pentru că în momentul de față eu sunt la Ministerul de Interne și încerc să fac lucruri bune, să le fac bine acolo unde sunt eu. În momentul de față sunt ministru de interne, vreau să duc la bun sfârșit cele 100 de zile pentru a demonstra ce facem și cum facem...”

Europa Liberă: Și la 100 de zile vă dați darea de seamă și spuneți dacă mergeți sau nu la Primărie?

Andrei Năstase: „Nu, eu vă spun acum, că m-ați întrebat ce fac. Deci, la 100 de zile, bineînțeles că voi veni și cu

Mai presus decât persoanele noastre sunt proiectele cu care vom veni în fața cetățenilor ...

acea dare de seamă și voi spune oamenilor ce am făcut. În ce privește participarea la alegeri, v-am spus – mai presus decât persoanele noastre, numele celor care vor participa sunt proiectele cu care vom veni în fața cetățenilor și aceste proiecte...”

Europa Liberă: Dl Năstase, proiectele se implementează dacă în fruntea Primăriei este un bun gestionar al acestor proiecte.

Andrei Năstase: „Da. Și noi cu toții avem certitudinea că oamenii au ales deja, au spus pe cine ar dori să vadă în fruntea Primăriei.”

Europa Liberă: Oamenii au spus: Andrei Năstase.

Andrei Năstase: „Da, și să vedem dacă oamenii consideră în continuare că asta este soluția, atunci bineînțeles că vom da curs acestei opțiuni.”

Europa Liberă: Dl Slusari a spus aici, în studioul Europei Libere: „Ar fi bine ca dl Năstase să-și continue ceea ce nu a început”.

Andrei Năstase: „Da, deci este o părere, dar nu o decizie, așa cum o fac oponenții noștri, când decid pentru noi cine va fi candidat, cum ar trebui să se manifeste, să iasă într-o conferință de presă... Zic: „Stați puțin, vorbesc oamenii care un an în urmă făceau totul ce le stătea în puteri ca primarul ales al Chișinăului să fie invalidat, făceau cereri în instanța de judecată, cereau instanței să anuleze alegerile”...”

Europa Liberă: Vă referiți chiar la colegii Dvs. din această coaliție, la socialiști, că și ei au făcut acest lucru?

Andrei Năstase: „Eu despre asta vorbesc, nu alții au făcut cerere acolo.”

Europa Liberă: Mergeți să candidați sau nu mergeți să candidați?

Andrei Năstase: „Decizia cu privire la numele celui care va candida la Primăria Chișinău va fi luată în scurt timp și va fi adusă la cunoștința locuitorilor Chișinăului și a suburbiilor după ce vom edifica un proiect pentru Chișinău și pentru suburbii, un proiect care să fie de necombătut de către oponenții noștri.”

Europa Liberă: Haideți să mai reformulez o dată întrebarea: Andrei Năstase vrea să ajungă primar de Chișinău la 20 octombrie?

Andrei Năstase: „Andrei Năstase va respecta cu strictețe voința populară. În momentul de față, Andrei Năstase nu este de unul singur; Andrei Năstase are în spatele său un

Avem o obligație morală cu toții față de locuitorii Chișinăului să răspundem, să ne apropiem, să venim în întâmpinarea solicitărilor și cerințelor lor ...

partid – Platforma „Demnitate și Adevăr” – este împreună cu acest partid într-un bloc politic ACUM, împreună cu partenerii noștri de la PAS condus de Maia Sandu și poate cel mai important lucru este faptul că avem o obligație morală cu toții față de locuitorii Chișinăului să răspundem, să ne apropiem, să venim în întâmpinarea solicitărilor și cerințelor acestor locuitori.”

Europa Liberă: Și dacă Dvs. răspundeți la această întrebare tranșant azi sau peste două săptămâni, sau peste o lună, se schimbă ceva?

Andrei Năstase: „Nu știu. Pentru mine se schimbă, pentru că aș aborda lucrurile la fel cum le-au abordat de-a lungul timpului politicienii în Republica Moldova, au pus carul în fața boilor, iar eu am spus: „Mă preocupă proiectele, mă preocupă anumite planuri pentru oameni și mai puțin numele celor care vor candida. În momentul de față este prematur să vorbim despre numele candidatului Blocului ACUM. Am spus.”

Europa Liberă: Și nici nu vreți să ne răspundeți unde vă vedeți, vă regăsiți peste două luni?

Andrei Năstase: „Sunt dispus să mă regăsesc oriunde o vor cere cetățenii, pentru că atunci când m-am angajat în această luptă – și asta s-a văzut de-a lungul timpului, am demonstrat-o, nu trebuie cineva să-mi aducă argumente în plus, pentru că faptele mele vorbesc despre asta –, când m-am angajat în această luptă, am demonstrat că

Mi-aș dori ca în jurul proiectului Blocului ACUM să vină cât mai multă lume, exponenții altor partide, exponenții societății civile pro-europene, pro-românești ...

n-am făcut-o pentru niște privilegii pentru mine, pentru funcții anume pentru mine, ci am făcut-o pentru a sprijini eforturile acestei societăți de a se elibera de rău, de a trăi în dreptate, în demnitate, de a trăi în prosperitate și asta fac. Mi-aș dori ca în jurul proiectului Blocului ACUM să vină cât mai multă lume, exponenții altor partide, exponenții societății civile pro-europene, pro-românești să fie alături de noi.”

Europa Liberă: Dl Năstase, vreau să vă aduc la gândul că se insistă pe ideea semnării unui acord, care va stabili cum să guvernați în continuare Republica Moldova, inclusiv care să aibă și o prevedere de neagresiune în această campanie electorală pentru alegerile locale.

Andrei Năstase: „Da, inclusiv un acord de neagresiune sau un armistițiu de neagresiune, să spun așa, și eu m-aș bucura foarte mult...”

Europa Liberă: Ce trebuie să înțeleagă cetățeanul din această neagresiune?

Andrei Năstase: „Eu m-aș bucura foarte mult dacă oponenții candidatului Blocului ACUM nu vor mai recurge la mijloacele murdare la care au recurs în campania electorală anterioară.”

Europa Liberă: Acum e vorba despre două entități – Blocul ACUM și PSRM. Vreți un pact de neagresiune. Ce înseamnă acest pact de neagresiune?

Andrei Năstase: „Pact de neagresiune este realizarea pentru cetățeni a unei campanii electorale curate, a unei campanii electorale în care nu s-ar recurge la atacuri sub centură, unei campanii electorale în care fake news-ul ar fi eliminat, cel puțin din retorica și din faptele celor două componente. Platforma „Demnitate și Adevăr”, în primul rând, și Blocul ACUM nici măcar n-am avea nevoie de un asemenea pact, pentru că noi ne-am purtat de-a lungul timpului civilizat, în mod legal, am respectat...”

Europa Liberă: Și de ce semnați, dacă nu ați avea nevoie?

Andrei Năstase: „Pentru că am vrea să ne asigurăm că și cei care astăzi fac parte din această majoritate vor proceda la fel. Iată de ce, condiționat, vom semna acel acord care va viza și alte elemente decât buna desfășurare a alegerilor locale, condiționat de angajamentul pentru reforma justiției, angajamente pentru apărarea drepturilor consumatorilor interni, reformarea Procuraturii ș.a.m.d. Deci, noi nu semnăm...”

Europa Liberă: Igor Dodon a anunțat că acel acord pe care trebuie să-l semnați în această săptămână, dacă se adeverește că așa va fi, ar fi gata în proporție de 95-99 la sută. Unde e neînțelegerea?

Andrei Năstase: „Mie nu-mi place genul acesta de comunicare cu publicul că este gata 50, 60, 70, în primul rând, că nu este treaba președintelui în momentul de față să se ocupe de asta.”

Europa Liberă: Am vrut să vă întreb și despre rolul pe care îl joacă Igor Dodon atunci când vine vorba despre cum înțelege d-lui să guverneze aceste două entități – Blocul ACUM și PSRM.

Andrei Năstase: „Esențial este ca în acel acord să fie cuprinse toate angajamentele noastre pentru ceea ce

Esențial este ca în acel acord să fie cuprinse toate angajamentele noastre pentru ceea ce înseamnă stat de drept, democrație, drepturile omului ...

înseamnă stat de drept, democrație, drepturile omului ș.a.m.d. Acum prezența dlui președinte Dodon în cadrul acelui acord este pur și simplu angajamentul acestuia pentru promulgarea anumitor legi pentru care cei din Blocul ACUM și cei de la PSRM consimțim să le votăm și să le promovăm în Parlament...”

Europa Liberă: Și acest acord trebuie să fie contrasemnat de șeful statului?

Andrei Năstase: „Nu-i obligatoriu, dar pentru a avea totuși angajamentul domniei sale că nu va devia de la acest acord și va promulga aceste legi, bineînțeles, este

Festivismul și simbolismul nu sunt prioritățile mele ...

binevenit să semneze. Știți foarte bine că festivismul și simbolismul nu sunt prioritățile mele, pentru că eu am mai văzut din ăștia care au mai semnat acorduri și nu s-au ținut de ele, pentru mine personal nu este obligatoriu să semnez un acord, cuvântul dat este mai presus decât orice semnătură, dar sper că de data asta angajamentele pe care le facem pentru societate să fie unele foarte ferme și îndeplinite.”

Europa Liberă: Disensiunile am înțeles că se regăsesc când vine vorba de reforma în justiție. De ce?

Andrei Năstase: „Nu sunt atât de mari disensiunile, sunt abordări diferite. Unii văd într-un fel lucrurile, alții le văd în alt fel; chiar nu sunt atât de importante și chiar dacă suntem foarte și foarte diferiți, am găsit o modalitate de a comunica în mod civilizat și de a ajunge la un anumit consens.”

Europa Liberă: Și când va fi semnat acest acord?

Andrei Năstase: „Eu cred că în zilele următoare va fi semnat de către toate părțile, astfel încât să putem spune că angajamentele noastre dincolo de procesele inițiale de deoligarhizare a statului vor fi respectate de toate părțile din acest acord.”

Europa Liberă: Sugestiile care vin de la oponenții Dvs. din Parlament – mă refer la deputații democrați – ziceau că ar fi bine să găsiți suficiente voturi ca să modificați articolul 13 din Constituție. E posibil acest lucru?

Andrei Năstase: „De ce nu s-a făcut acest lucru de-a lungul timpului? Clar că este imposibil. Și eu mi-aș dori ca acest articol 13 să nu mai constituie un măr al discordiei în societatea noastră. Pentru mine limba română este limba română, dar problema este că ei inițiază niște lucruri pentru care nici ei n-ar vota. În momentul de față cred că o asemenea...”

Europa Liberă: Credeți că e o provocare?

Andrei Năstase: „Da, mai degrabă că este o provocare.”

Europa Liberă: Sau încearcă temeinicia acestui parteneriat PSRM-ACUM?

Andrei Năstase: „Cred că mai degrabă este o provocare și nu înțeleg de ce acum și nu atunci când au avut toată posibilitatea s-o facă. Doar în Parlamentul trecut al Republicii Moldova Plahotniuc și Partidul Democrat aveau o influență destul de serioasă asupra majorității constituționale, astfel încât să fi putut lua o asemenea decizie. Dacă ne amintim bine, anume ei s-au opus, nu? Și atunci, de ce acum?”

Europa Liberă: Dl Năstase, am să-l citez pe Nicolae Negru și pe alți analiști din altă tabără care nu neapărat susțin întru totul ceea ce faceți dvs., cei din actuala guvernare și temerile că totuși Republica Moldova se federalizează, că „planul Kozak” e cu șanse, că interesele Republicii Moldova sunt puse pe tavă și prezentate Federației Ruse. Cum răspundeți la toate aceste critici, acuzații, neliniști?

Andrei Năstase: „Dna Ursu, spun acest lucru de niște ani de zile, că am fi mâna Moscovei, talpa iadului... După ce am făcut acest acord și personal m-am îngrijit ca ideea de federalizare nici măcar să nu fie pronunțată, să nu se vehiculeze, să nu cumva să existe niște proiecte, să nu fie vehiculată, după ce am insistat și vă amintiți foarte bine când Platforma „Demnitate și Adevăr” a înaintat niște condiții foarte și foarte drastice pentru a putea merge într-o majoritate cu socialiștii, legate de parteneriatul strategic cu România, care trebuie să fie menținut și neafectat, neatins; vectorul european al Republicii Moldova, implementarea Acordului de Asociere, edificarea statului de drept, democrație, neafectarea relațiilor noastre cu NATO... Păi asta am făcut noi; noi am făcut, noi n-am vorbit. Ei să vorbească.

Oricine ar fi acela, oricare ar fi numele celui care vorbește, să fie bun să ne dea și niște probe, să ne dea și niște fapte care vorbesc în sprijinul afirmațiilor lor. Acordul de Asociere este de neatins, el trebuie implementat și ceea ce facem noi la Guvernul condus de Maia Sandu este dovada faptului că anume asta facem – implementăm, nu mimăm. Dovada încrederii pe care o avem din partea partenerilor noștri de dezvoltare este dezghețarea în regim de urgență a celor 100 de milioane [de euro] și ați văzut suplimentarea sprijinului occidental din partea Statelor Unite cu peste 29 de milioane [de dolari]. Și atunci, despre ce vorbim? Este o retorică falsă!”

Europa Liberă: Igor Dodon a promis să meargă într-o vizită la Moscova, inclusiv premierul Maia Sandu ar putea să întreprindă o vizită în capitala Federației Ruse. Dvs. aveți planificată o vizită la Moscova?

Andrei Năstase: „Nu am planificat o vizită la Moscova. Ceea ce vreau să vă spun este că relațiile noastre cu

Relațiile noastre cu Federația Rusă ni le dorim reciproc avantajoase din punct de vedere economic, din punct de vedere social ...

Federația Rusă, pe care ni le dorim reciproc avantajoase din punct de vedere economic, din punct de vedere social, având în vedere că avem o imensă diasporă în Federația Rusă...”

Europa Liberă: Acum se zice că se diminuează numărul celor aflați în Federația Rusă.

Andrei Năstase: „Bineînțeles, la început erau 700-800 de mii, acum, probabil, sunt vreo 300, 300 și ceva de mii. E adevărat, dar 300 și ceva de mii înseamnă ceva, iată de ce relațiile noastre cu Rusia le-am văzut și le vedem în

M-aș bucura dacă vizitele oficialilor moldoveni în Rusia și invers ar aduce rezultate palpabile ...

continuare ca necesar a fi reciproc avantajoase, mai ales în interesul cetățenilor noștri care se află acolo și al celor de aici. M-aș bucura dacă vizitele oficialilor moldoveni în Rusia și invers ar aduce rezultate palpabile, rezultate bune pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru antreprenorii de aici, pentru cei care ar trebui să-și poată mai ușor desface marfa, produsele pe teritoriul Rusiei, care este o piață imensă pentru noi toți și acest lucru nu este de neglijat.”

XS
SM
MD
LG