Linkuri accesibilitate

Arheologii recomandă conservarea caldarâmului de pe strada 31 August din Chișinău | Șor spune că fracțiunea sa va ieși pe 21 mai în PMAN


În raportul Agenției Naționale Arheologice se mai spune că, cel mai probabil, este posibilă asigurarea circulației autovehiculelor și a pietonilor pe caldarâm, dar e nevoie de investiții pentru a restaura pavajul și a-l putea utiliza.
În raportul Agenției Naționale Arheologice se mai spune că, cel mai probabil, este posibilă asigurarea circulației autovehiculelor și a pietonilor pe caldarâm, dar e nevoie de investiții pentru a restaura pavajul și a-l putea utiliza.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă scrie că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că relațiile R. Moldova cu diverse organizații internaționale, inclusiv cu NATO, reprezintă „decizia suverană și independentă a țării noastre”. Este o reacție a autorităților după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat câteva declarații ale secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în special afirmația că „suntem dispuși să mergem atât de departe cât R. Moldova este doritoare să meargă în relația cu noi”. Zaharova a spus că „apropierea R. Moldova de NATO este însoțită de pierderea suveranității și că extinderea neîngrădită a Alianței nu este altceva decât o continuare a tradițiilor neocoloniale ale Occidentului”. În reacția ministerului de externe se mai spune: „nu acceptăm asemenea declarații și ingerințe în treburile interne ale R. Moldova. Neutralitatea țării noastre nu înseamnă izolaționism.”
  • Curtea Constituțională (CC) a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității, informează portalul newsmaker.md. Reporterii scriu că CC s-a convocat în ședință pe 11 aprilie, în urma sesizărilor depuse în 2022, de deputații BCS, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac și a unuia dintre cetățenii amendați. Din 20 aprilie, la inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.
  • Radio Chișinău publică opinii ale analiștilor despre Adunarea Națională „Moldova Europeană”, anunțată de președinta Maia Sandu pentru 21 mai. Necesitatea unei asemenea acțiuni este justificată, întrucât cursul pro-european nu o singură dată a fost pus sub semnul întrebării de către opoziția pro-rusă din R. Moldova, consideră analistul politic, Anatol Țăranu. La rândul său, analistul Veaceslav Berbeca a declarat că în acest mod, Maia Sandu vrea să se afirme în raport cu grupările care se opun integrării europene și care nu sprijină interesele R. Moldova, se încearcă o consolidare a societății, în special a cetățenilor care sprijină parcursul european, mai notează expertul.
  • Jurnal.md scrie că arheologii au terminat studierea vechiului caldarâm de pe strada 31 August 1989 din Chișinău și recomandă ca pavajul, cu o lățime de aproape patru metri, să fie conservat, restaurat și pus în valoare. Reporterii notează că Agenția Națională Arheologică a întocmit un raport, pe care l-a transmis Ministerului Culturii și Primăriei Chișinău. În raportul Agenției Naționale Arheologice se mai spune că, cel mai probabil, este posibilă asigurarea circulației autovehiculelor și a pietonilor pe caldarâm, dar e nevoie de investiții pentru a restaura pavajul și a-l putea utiliza.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, una din postările cele mai populare este a jurnaliștilor de la ProTV Chișinău, care au scris că după ce acum câțiva ani se declara prieten cu Igor Dodon și cânta la concerte la invitația fostului presedinte, astăzi interpretul rus Filip Kirkorov și-a schimbat preferințele politice. Jurnaliștii notează că cântărețul face agitație electorală pentru candidata Partiduui Șor la alegerile din Găgăuzia.
  • Pe Instagram, a trezit interesul internauților o postare a TV8.md în care se menționează că deputatul fugar, Ilan Șor, a anunțat că fracțiunea sa va ieși pe 21 mai, în PMAN, la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, organizată de președinta Sandu. Totuși, Șor spune că partidul său va exprima o altă poziție.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG