Linkuri accesibilitate

Balenele beluga salvate de la Harkov prin Chișinău au ajuns la Oceanogràfic Valencia, primind o nouă șansă


Oceanografic din Valencia, Georgia Aquarium și SeaWorld au colaborat cu Delfinariul NEMO din Ucraina pentru evacuarea balenelor din Harkov.
Oceanografic din Valencia, Georgia Aquarium și SeaWorld au colaborat cu Delfinariul NEMO din Ucraina pentru evacuarea balenelor din Harkov.

Două balene beluga transportate din orașul ucrainean asediat de ruși Harkov spre Spania prin Chișinău au ajuns la institutul oceanic din orașul Valencia după o operațiune internațională la care au participat mai multe instituții de profil și zeci de specialiști.

Medicii veterinari de la Valencia spun că starea sănătății lor la sosire a fost „delicată” după lunga călătorie din zona de conflict.

Delfinariul NEMO se află la mai puțin de un kilometru de o zonă lovită frecvent de bombardamentele rusești, și multe animale au fost deja evacuate de acolo - însă niciunele așa de mari.

Balenele din Harkov, Plombir, un mascul de 15 ani, și Miranda, femelă de 14 ani, au ajuns la Valencia pe 18 iunie, noaptea, trecând prin Chișinău.

Evacuarea a început cu un drum de 12 ore pe șosea, de la Harkov la Odesa. Acolo, salvatorii ucraineni s-au reunit cu cei veniți de la Valencia și de la alte două institute oceanografice, Georgia Aquarium și SeaWorld, care au făcut primele controale veterinare.

Îngrijitori de la Oceanografic alături de una dintre belugile salvate.
Îngrijitori de la Oceanografic alături de una dintre belugile salvate.

După consultațiile de la Odesa, balenele au continuat drumul pe șosea până frontiera moldoveană.

„Colaborarea Oficiului European de Luptă contra Fraudei OLAF a fost crucială pentru accelerarea trecerii frontierei cu Moldova și reducerea timpului de călătorie până la aeroportul Chișinău”, spune Oceanogràfic Valencia, într-o relatare a aventurii lui Plombir și Miranda.

La Chișinău, cele două balene au fost urcate, în vane pline de apă, într-un avion special amenajat, la bordul căruia se aflau șase experți internaționali. După cinci ore de zbor, au ajuns la noua lor casă la Valencia, acvariul Oceanogràfic, în două camioane de mare capacitate care așteptau la aeroport.

Una dintre cele două balene salvate din Harkov.
Una dintre cele două balene salvate din Harkov.

Președintele guvernului regional, Carlos Mazón, a calificat operațiunea de salvare drept „istorică” și un succes „în domeniul protecției animalelor” la nivel mondial.

Oceanogràfic din Valencia este cel mai mare acvariu din Europa și singurul care are balene beluga.

Dr. Daniel García-Párraga, director de operațiuni zoologice la Oceanogràfic, a spus că drumul lung a fost riscant pentru sănătatea animalelor, dar dacă ar fi rămas în Harkovul bombardat mereu de ruși, șansele lor ar fi fost aproape nule.

Doi îngrijitori din Ucraina vor fi alături de balenele salvate în primele săptămâni, pentru a le ajuta să se adapteze la noile condiții.

În prima perioadă, cele două balene vor fi ținute în bazine care nu sunt accesibile publicului. Când se vor simți în sfârșit acasă, vor fi puse „la vedere” împreună cu cele două balene „rezidente” de la Oceanogràfic, Kylu și Yulka.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG