Linkuri accesibilitate

Băncile chinezești înăspresc controlul asupra plăților din Rusia, pe fondul sancțiunilor SUA


Șefa Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat că Washingtonul ar putea sancționa băncile și companiile chinezești care ajută Rusia pe plan militar.
Șefa Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat că Washingtonul ar putea sancționa băncile și companiile chinezești care ajută Rusia pe plan militar.

Companiile rusești se confruntă cu dificultăți din ce în ce mai mari atunci când efectuează plăți în China, relatează presa rusă. Una din băncile chinezești implicate în proces susține că sunt afectate în special tranzacțiile cu componente electronice.

Astfel de situații au fost invocate tot mai des de la finele lunii martie, atunci când unele bănci chinezești au început să blocheze mai multe plăți din Rusia, în special pentru componente electronice critice pentru servere, unități de stocare și laptop-uri, transmite agenția Reuters.

Măsura extinde restricțiile anterioare, care vizau, în mare parte, bunurile finite.

Experții citați de ziarul Kommersant au spus că China este singurul furnizor pentru astfel de piese și că companiile rusești care asamblează electronice se pot confrunta, prin urmare, cu serioase dificultăți și întârzieri de producție.

O altă publicație rusă, Izvestia, scrie că mai multe bănci chineze, precum Bank of China și Great Wall West China Bank, pun acum clienților ruși mai multe întrebări detaliate legate de tranzacțiile lor, inclusiv dacă au implicat armata rusă, regiuni din Ucraina controlate de Rusia sau țări precum Cuba, Iran și Siria.

Băncile ar fi început să solicite astfel de informații la începutul acestui an, iar controlul sporit ar duce la întârzieri sau chiar refuzuri de aprobare a tranzacțiilor.

Reuters notează că informațiile vehiculate în presa rusă nu au putut fi verificate imediat.

SUA, gata să sancționeze băncile chinezești

Statele Unite se declară pregătită să sancționeze băncile, companiile și chiar oficialii chinezi din conducerea țării, dacă se va demonstra că au ajutat militar Rusia în invazia sa asupra Ucrainei.

„Suntem pregătiți să acționăm dacă vom vedea încălcări semnificative, în special din partea instituțiilor financiare”, a declarat secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, pentru CNBC.

„Tot ceea ce implică sprijinul armatei ruse în războiul său brutal împotriva Ucrainei este inacceptabil pentru noi și avem capacitatea de a sancționa acest lucru”, a adăugat Yellen.

China este „îndreptățită” să aibă o relație cu Rusia, a spus ea, menționând că o mare parte din comerțul dintre cele două țări este considerat de SUA ca fiind neproblematic. Însă, furnizarea de ajutor militar ar putea declanșa sancțiuni.

În decembrie anul trecut, președintele Joe Biden a emis un nou ordin executiv prin care a oferit secretarului Trezoreriei SUA autoritatea de a sancționa instituțiile financiare care au ajutat complexul militar-industrial rus.

Recent, la finele lunii martie, serviciul de plăți Samsung Pay a anunțat că va înceta să mai accepte cardurile Mir din 3 aprilie. Acest sistem de plăți a fost blocat sau a încetat să funcționeze și în Kazahstan, Uzbekistan, Kîrgîzstan, Turcia și Vietnam, notează Radio Svoboda, serviciul rusesc al Europei Libere.

Occidentul a impus Rusiei sancțiuni severe după ce Moscova a declanșat invazia la scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022. La finele lunii martie, Reuters a relatat că mai multe bănci din China, Emiratele Arabe Unite și Turcia și-au sporit cerințele de respectare a sancțiunilor occidentale, ducând la întârzieri sau chiar la respingerea transferurilor de bani spre Moscova.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG