Linkuri accesibilitate

Bombardamente... cu ajutoare în Gaza


În multe țări din lume continuă demonstrațiile de solidaritate cu civilii palestinieni din Gaza. În imagine: manifestație la Jakarta (Indonezia) la 4 martie 2024.
În multe țări din lume continuă demonstrațiile de solidaritate cu civilii palestinieni din Gaza. În imagine: manifestație la Jakarta (Indonezia) la 4 martie 2024.

Din această ediție: SUA și foametea din Gaza; o retragere de răsunet din Senat; Elon Musk dă în judecată OpenAI.

Ajutorul umanitar în Gaza devine tot mai urgent, foametea devenind iminentă în nordul enclavei. Preocupat de această situație, președintele Biden a anunțat vineri planul Statelor Unite de a lansa ajutoare din aer în Gaza, tactică deja folosită de alte țări. O livrare de ajutoare s-a transformat în tragedie joi, când 115 palestinieni și-au pierdut viața într-un incident la Gaza City, eveniment care a atras condamnări globale și a complicat negocierile pentru încetarea focului între Israel și Hamas. În timp ce Biden speră să se ajungă la un acord până la debutul sărbătorii musulmane Ramadan, recenta tragedie adaugă presiune și mărește complexitatea tratativelor. Președintele Biden se confruntă cu critici din partea comunității arabe din Michigan, care a îndemnat și a reușit să convingă circa 100 de mii de persoane să voteze „nealocat" în recentele alegeri primare democrate, exprimându-și astfel nemulțumirea față de politica șefului executivului în privința Israelului. În ciuda presiunilor crescânde pentru o încetare permanentă a conflictului între Israel și Hamas, Biden continuă să sprijine Israelul, cu toate riscurile politice interne. El pare din ce în ce mai iritat de acțiunile cabinetului premierului israelian Bejamin Netanyahu. Echipele de securitate națională ale lui Biden sunt implicate activ în facilitarea negocierilor între Israel și Hamas, pentru o încetare temporară a ostilităților și eliberarea ostaticilor israelieni.

Mai mult, aici.

Joe și Giorgia se susțin reciproc

Președintele Biden s-a întors vineri către un aliat neașteptat în eforturile sale de a sprijini Ucraina, în timp ce ajutorul suplimentar american continua să fie blocat în Congres. Biden a declarat în timpul unei vizite la Casa Albă a primului ministru de dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, că cei doi lideri „se susțin reciproc" și „susțin Ucraina". „După cum ați spus când ne-am întâlnit prima dată aici, în Biroul Oval, Giorgia, noi ne susținem reciproc", a spus Biden. El a evidențiat unitatea în sprijinul eforturilor Kievului de a respinge invazia Rusiei lui Vladimir Putin, creând un contrast cu conservatorii din Congresul american. Biden a mai spus: „Îndemn Camera Reprezentanților să adopte legislația" care ar trimite miliarde de dolari pentru a finanța efortul de război. Biden a avertizat că diviziunile din America privind ajutorul sunt un cadou pentru Vladimir Putin.

Mai mult, aici.

Retragerea lui McConnell

Liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, intenționează să se retragă din funcție după alegerile din 2024. Anunțul său marchează sfârșitul unei ere pentru Senat, McConnell devenind liderul republicanilor în 2006. „Aceasta va fi ultima mea rundă ca lider republican al Senatului", a declarat McConnell într-un discurs, la Congres. Senatorul în vârstă de 82 de ani și-a invocat vârsta ca factor de decizie. „Unul dintre cele mai subestimate talente ale vieții este să știi când este momentul să treci la următorul capitol" - a spus liderul republican. McConnell, considerat un politician abil, a anunțat decizia în fața Senatului, spunând colegilor săi că crede că „este timpul să trecem la următorul capitol al vieții". Mitch McConnell, care a fost ales în Senat în 1985, a servit ca lider al minorității din 2007 până în 2015, a devenit lider al majorității când republicanii au preluat controlul camerei în 2015, și apoi a redevenit liderul minorității când democrații au preluat controlul în ianuarie 2021. El nu este un aliat al lui Donald Trump, iar lupta pentru succesiune va fi marcată tocmai de diviziunile din partid, create de fostul președinte.

Mai multe aici.

Procesele lui Trump

Curtea Supremă a anunțat miercuri programul audierilor privind pretențiile fostului președinte Donald Trump de a avea imunitate prezidențială, ridicând semne de întrebare semnificative cu privire la probabilitatea ca, cazul de interferență electorală să ajungă la proces înainte de alegerile din 2024. Aceasta este o victorie majoră pentru Donald Trump în efortul său de a evita consecințe legale pentru încercările sale de a „răsturna” pierderea alegerilor din 2020. Decizia Curții Supreme de a audia pledoariile orale în săptămâna 22 aprilie, pentru a stabili dacă Trump are dreptul la imunitatea prezidențială, pentru acțiuni din timpul mandatului, lasă deschisă o posibilitate surprinzătoare: un fost președinte acuzat de conspirație și obstrucționare a Congresului și de privare de drepturi a milioane de americani într-un efort de a rămâne la putere după ce a pierdut o alegere poate evita să fie judecat înainte de a i se oferi o șansă să se întoarcă la Casa Albă și să împiedice procesul.

Mai multe, aici.

Din nou despre ce ar urma dacă ar „cădea” Ucraina

Ministrul Apărării SUA, Lloyd Austin, crede că un război între NATO și Rusia ar deveni inevitabil dacă Ucraina cade și Vladimir Putin nu este oprit. Vorbind la o audiere a Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, Austin a spus: „Știm că dacă Putin are succes aici, el nu se va opri. Va continua să întreprindă acțiuni mai agresive în regiune." Ministrul Apărării a avertizat că alți dictatori ar fi încurajați de o victorie a lui Putin. „Alți lideri din întreaga lume, alți autocrati, se vor uita la aceasta și vor fi încurajați de faptul că așa ceva s-a întâmplat și că nu am reușit să sprijinim o democrație", a spus el. „Dacă ești un stat baltic, ești cu adevărat îngrijorat de întrebarea dacă ești următorul", a spus el. „Ei îl cunosc pe Putin, ei știu de ce este el în stare... " - a mai spus ministrul.

Mai multe, aici.

Corporatiștii, între ei

Elon Musk a dat în judecată compania OpenAI și pe președintele ei Sam Altman, susținând că ar fi încălcat acordul de înființare a companiei de inteligență artificială, oferind prioritate profitului în detrimentul beneficiilor pentru umanitate. Procesul intentat la San Francisco marchează o escaladare dramatică a unui conflict de lungă durată între titanii industriei de înaltă tehnologie cu privire la viitorul inteligenței artificiale. De asemenea, procesul creează premizele unei dezbateri judiciare cu privire la un subiect care a preocupat politicienii și firmele: cât de îngrijorați ar trebui să fim cu toții în legătură cu progresele în AI și cât de curând? Musk, care a contribuit la înființarea companiei în 2015, susține că relația strânsă dintre OpenAI și Microsoft contravine angajamentului inițial al companiei față de public. La înființarea OpenAI, Musk și cofondatorii Altman și Greg Brockman au convenit să urmeze o cale nonprofit „în beneficiul umanității”, și nu al unei singure companii, conform documentului depus la tribunal. La acea vreme, obiectivul fondatorilor era de a crea o contrapondere nonprofit la Google, pe care Musk o considera prea puternică în domeniul inteligenței artificiale. Musk a fost principalul finanțator al OpenAI la începutul său.

Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG