Linkuri accesibilitate

Atacuri rusești sting lumina în regiuni ucrainene


Fum deasupra Donețkului, oraș ocupat de Rusia, 11 octombrie 2023
Fum deasupra Donețkului, oraș ocupat de Rusia, 11 octombrie 2023

Armata rusă a lansat noi atacuri de artilerie asupra zonelor civile din nouă regiuni ale Ucrainei, ucigând o persoană, rănind alte câteva și distrugând parțial rețeaua de distribuție a energiei electrice.

Ministerul ucrainean al Energiei a anunțat printr-un comunicat că, din cauza bombardamentelor, energia electrică a fost întreruptă parțial sau total în regiunile Donețk, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Sumi, Harkov, Herson și Cernihiv.

În regiunea de sud a Hersonului, o femeie de 80 de ani a fost ucisă în orașul Berislav, iar casa ei a fost distrusă de un proiectil rusesc, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin pe Telegram pe 20 octombrie.

Berislav, ca de altfel întreaga parte a Hersonului eliberată de forțele ucrainene în urmă cu un an, a fost sistematic ținta bombardamentelor și rachetelor rusești lansate de pe malul estic al fluviului Nipru.

În estul Ucrainei, în Harkov, forțele ruse au bombardat satul Kupiansk-Vuzlovi și orașul Vovciansk în dimineața zilei de 20 octombrie, rănind două persoane și deteriorând infrastructura civilă, informează guvernatorul regional Oleh Sîniehubov pe Telegram.

Forțele ruse „au folosit artileria, mortierele, rachetele și alte arme în zonele populate de civili”, a spus Sîniehubov, rănind doi bărbați și distrugând un centru de tineret și mai multe locuințe.

Luptele continuă la Avdiivka

Pe câmpul de luptă, trupele ucrainene se împotrivesc atacurilor rusești tot mai intense în zona localității Avdiivka, chiar la nord de Donețk, unde Moscova a încercat o străpungere a frontului în ultimele câteva săptămâni, a spus armata.

„Inamicul a reluat acțiunile ofensive și forțează continuu liniile frontului de la Avdiivka”, a informat pe 20 octombrie Statul Major al Armatei ucrainene.

Pe 19 octombrie, șeful administrației militare din zona Avdiivka, Vitali Barabaș, a declarat că bombardamentul rusesc asupra orașului s-a intensificat după o scurtă pauză, probabil cauzată de epuizarea stocurilor de muniție rusești.

Armata ucraineană a respins, de asemenea, peste 30 de încercări ale Rusiei de a străpunge liniile defensive ucrainene în Kupiansk, în regiunea de nord-est a Harkivului, a spus Statul Major, adăugând că forțele Kievului își continuă înaintarea în direcția orașului sudic Melitopol.

Trupele ucrainene se confruntă cu un nou atac rusesc în orașul Avdiivka din est, în mare parte distrus, în timp ce fac unele progrese în contraofensiva lor în teatrul de operațiuni sudic, au declarat joi înalți oficiali militari.

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Ucrainei, a postat un videoclip pe Telegram în care discută cu ofițerii din Avdiivka și Kupiansk, zonele unde forțele ruse și-au intensificat atacurile în ultimele săptămâni, transmite Reuters.

„Inamicul nu cedează în încercările de a străpunge apărarea noastră și de a înconjura (Avdiivka n.r.)”, scrie Valeri Zalujnîi, într-un comentariu atașat videoclipului.

Aleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al grupului sudic al forțelor ucrainene, a declarat pentru televiziunea națională că presiunea rușilor este constantă la Avdiivka. „S-au regrupat și au lansat noi atacuri acolo”, a spus el.

Forțele ruse au supus orașul Avdiivka unei serii de atacuri puternice săptămâna trecută, dar bombardamentele s-au redus în ultimele zile.

Informațiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate din surse independente.

XS
SM
MD
LG