Linkuri accesibilitate

Ce au urat politicienii femeilor de 8 Martie


Colaj Europa Liberă Moldova
Colaj Europa Liberă Moldova

De la „moldovencele mișcă lumea din loc” și locul femeii este „oriunde dorește ea” până la femeia „plăpândă” este și „cel mai puternic sprijin al nostru”, puterea și opoziția au transmis mesaje de Ziua Internațională a Femeii. Pentru o activistă feministă, unele sunt și „sexiste”, și „vulgare”.

Prima femeie-președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a scris într-un mesaj pe site-ul președinției că este mândră de conaționalele sale care, zi de zi, arată „lumii întregi, că pot” și reușesc în orice domeniu.

„Moldovencele mișcă lumea din loc. Datorită lor, țara noastră rezistă și merge înainte, chiar și-n vremuri incerte, pline de pericole și provocări”, se arată în mesajul șefei statului. Într-un video adițional, ea mai spune că în politică este nevoie acum de cât mai multe femei-lider care și-ar „aduce contribuția la binele comun”.

Premierul Dorin Recean s-a declarat, de 8 Martie, „mândru să avem femei lidere”. Într-un mesaj care însoțește un video consacrat femeilor din diferite domenii, inclusiv președintei Sandu, primul ministru a scris că „locul unei femei este cu adevărat oriunde dorește ea să fie – pe scenă, conducând o companie, o aeronavă sau o țară”.

Pentru spicherul Igor Grosu, lider al partidului de la guvernare PAS, R. Moldova se îndepărtează de societatea patriarhală și dispune de mai multe instrumente pentru protejarea drepturilor femeilor. În mesajul său online de 8 Martie, Grosu scrie că tot mai multe femei se implică în actul guvernării, aducând drept dovadă faptul că actualul Parlament are un număr record de 41 de femei, iar femeile au o prezență de peste 40% și în consiliile locale alese la ultimul scrutin, în noiembrie 2023.

Fostul președinte, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, a trezit comentarii, după ce a postat un mesaj în care descrie mai întâi femeile drept „gingașe”, „grijulii” și „plăpânde”, afirmând mai jos că ele sunt în același timp „cel mai puternic sprijin al nostru.”

Alt lider socialist, Vlad Bătrâncea, a urat femeilor să fie „mereu iubite și apreciate”, iar primarul Chișinăului, Ion Ceban, a scris pe Facebook că le mulțumește femeilor „pentru tot ceea ce sunteți și faceți în fiecare zi.”

Activista Antonița Fonari a spus Europei Libere că unele mesaje denotă o atitudine sexistă față de femei. Sintagme ca „sunteți gingașe”, „sunteți minunate”, „sunteți frumoase” pot fi adresate în privat partenerelor de viață, mamelor sau surorilor.

„La această etapă de dezvoltare, mi se pare un pic vulgar să faci asemenea complimente unor femei străine”, a spus Fonari de la „Platforma pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului ”, o organizație neguvernamentală.

Ea recomandă politicienilor să vorbească inclusiv cu ocazia sărbătorii de 8 Martie despre drepturile femeilor și respectarea lor, dar nu să le facă femeilor „complimente sexuale”.

XS
SM
MD
LG