Linkuri accesibilitate

Ce mesaje au transmis de Revelion reprezentanții puterii și ai opoziției de la Chișinău, cei ai Comratului și Tiraspolului


Mesajul Maiei Sandu are circa șase minute și a fost transmis de mai multe posturi de televiziune din R. Moldova, inclusiv de cel național, Moldova 1.
Mesajul Maiei Sandu are circa șase minute și a fost transmis de mai multe posturi de televiziune din R. Moldova, inclusiv de cel național, Moldova 1.

Cuvintele cheie în mesajele de Revelion adresate de reprezentanții puterii de la Chișinău au fost „speranță”, „integrare europeană” și „bunăstare”, în timp ce opoziția vorbește despre 2023 ca despre „un an pierdut” și „un an al supraviețuirii” pentru cetățeni.

Maia Sandu: începem noul an cu speranță

În mesajul său de aproape 6 minute, transmis la televiziunea publică în noaptea dintre ani, președinta Maia Sandu a remarcat că R. Moldova a încheiat anul 2023 cu „o decizie istorică” – cea de deschidere a negocierilor de aderare la UE, „și [că] începem noul an, 2024, cu speranță.”

„După 30 de ani de așteptare, simțim că ni se deschide o nouă pagină în istoria țării noastre. Nu spun că deschiderea negocierilor de aderare va rezolva automat toate problemele. [...] Moldova pășește cu speranță în noul an”, a spus Maia Sandu.

Președinta a evocat succesele moldovenilor în 2023, mulțumind cetățenilor pentru că împreună au reușit să treacă peste crize. Maia Sandu remarcă că „nu vrem să ne întoarcem în trecut și nu vrem să stăm pe loc” și că „greutăți vor mai fi în calea noastră, și victorii tot vor mai fi”, deoarece „credem în Moldova și asta ne unește.”

Premierul Dorin Recean a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care observă, între altele, că „2024 va fi un an decisiv, un an în care fiecare din noi va trebui să dea mai mult [...] pentru o Moldovă europeană, prosperă și sigură.”

Mesajul spicherului Igor Grosu, lider al partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” a fost laconic. „Fie ca anul 2024 să fie un an al speranței și al bunăstării”, a remarcat, între altele Grosu.

Opoziția: „un an al supraviețuirii”

Ex-președintele Igor Dodon, unul dintre fruntașii Partidului Socialiștilor din R. Moldova, a menționat în mesajul său că anul 2023 a fost „un an al supraviețuirii”, al „dezechilibrului”. Anul 2024, potrivit lui Dodon, trebuie să fie „anul restabilirii normalității în R. Moldova.”

Iar Partidul Comuniștilor a publicat un mesaj pe pagina sa web în care menționează că anul 2023 a fost „un an pierdut”, al „fărădelegii”, un an cu cea mai „dramatică cădere a calității vieții oamenilor”, și cu cea mai „incompetentă conducere a țării în cei 30 de ani de suveranitate a R. Moldova.”

Mesaje din Găgăuzia

Guvernatoarea autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, aleasă în funcție în primăvara anului 2023, a transmis într-un mesaj video în limba rusă de aproape 5 minute, în care a vorbit despre faptul că echipa sa a început deja să implementeze proiecte sociale și de infrastructură. Ea a acuzat puterea de la Chișinău că a blocat aprovizionarea regiunii cu gaz ieftin. Guțul a dat asigurări că „totul ne va reuși.”

Iar fosta guvernatoare a Găgăuziei, Irina Vlah, care a anunțat recent lansarea Asociației „Platforma Moldova”, a transmis și ea un mesaj în limbile română și rusă. Între altele, ea a spus că își dorește ca puterea din R. Moldova să „înceteze să ne separe” și că „poporul merită o viață mai bună aici, în R. Moldova.”

Mesaj de Revelion cu militari

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a înregistrat mesajul său de Revelion pe fundalul militarilor din „garda de onoare.” Acesta, între altele, le-a mulțumit locuitorilor regiunii pentru că au pus umărul, în 2023, la „întărirea apărării”, „asigurarea ordinii, legii și păcii pe pământul transnistrean.” Krasnoselski a amintit că 2024 a fost declarat în regiune An al valorilor familiei și le-a urat locuitorilor „pace, prosperitate și dezvoltare.”

XS
SM
MD
LG