Linkuri accesibilitate

Coaliție PD-PSRM, guvern minoritar sau anticipate (VIDEO)


Rezultatele în circumscripții, rezultate finale preliminare
Rezultatele în circumscripții, rezultate finale preliminare

Ce posibile variante de alianțe se conturează după alegerile parlamentare din 24 februarie?

După alegerile de duminică, încheiate fără un câștigător clar, se prefigurează în Republica Moldova discuții pentru formarea unei alianțe de guvernare. Deocamdată, politicienii se feresc să facă pronosticuri și comentarii presa detaliate, menținând să o tăcere prudentă; există însă și excepții, inclusiv în tabăra învingătorilor, a socialiștilor​.

Coaliție PD-PSRM, guvern minoritar sau anticipate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:04 0:00
Link direct


Partidul Socialiştilor e la a doua calificare pentru intrarea în Parlament ca entitate politică distinctă, de la preluarea partidului de către Igor Dodon în urmă cu opt ani. Pe de altă parte, scorul lui din aceste alegeri e cu cel puţin 10% sub nivelul pe care i-l preziceau toate sondajele, iar o parte din analişti spune că de vină ar fi jocurile lui Igor Dodon cu partidul de guvernământ al lui Vlad Plahotniuc.

Bogdan Ţârdea, socialist la al doilea mandat de parlamentar, respinge cu tărie aceste opinii:

Bogdan Ţîrdea
Bogdan Ţîrdea

„Cum democraţii au câştigat dacă au 23%, noi avem 31%, iar ACUM are 26%? Cum au câştigat, dacă noi avem 35 de mandate, ei au 30, iar ACUM au 26? Şi al treilea argument, mult mai serios: PD până la această oră controlează în parlament 70 de mandate. Dacă vor fi validate mandatele, PD va controla doar 40 de mandate: 30 ale lor, 7 ale lui Şor şi 3 independenţi. Altfel spus, pentru prima dată în ultimii şase ani, din 2013, din luna mai, PD este în minoritate, PD nu are majoritate, nici măcar posibilitate de a crea Guvernul.”

Aceste comentarii ale socialistului Bogdan Ţârdea vin în contextul în care numeroşi observatori ai vieţii politice moldoveneşti au spus că democraţii lui Vlad Plahotniuc sunt singurii care au profitat de beneficiile noului sistem electoral mixt, la adoptarea căruia socialiştii le-au oferit acestora un sprijin semnificativ, chiar decisiv. Ideea acestor analişti e că, de fapt, Igor Dodon a fost tras pe sfoară de liderul democrat şi că de acum încolo pe socialişti îi aşteaptă doar ce-i mai rău.

Liderul democraţilor, Vlad Plahotniuc, a spus luni, la o zi de la vot, că partidul său este gata să iniţieze tratative pentru constituirea unei coaliţii, fără a lua în calcul „diferenţele doctrinare” între partide, declaraţie în care mulţi au văzut o invitaţie la discuţie adresată inclusiv socialiştilor. În timp ce analiştii nu exclud că tratativele puteau deja, discret, să fi început oficial, socialiştii au anunţat că nu poate fi vorba de nicio negociere până nu se constituie noul Parlament, iar Bogdan Ţârdea explică motivele acestui răspuns.

E prematur de a vorbi despre eventualitatea unor coaliţii...

„Noi nu avem decizia Curţii Constituţionale vizând validarea Parlamentului şi a mandatelor. Dacă nu avem un Parlament nou, azi poate să se adune Parlamentul controlat de PD şi să adopte orice decizie vor vrea ei. Apoi, noi am contestat rezultatele alegerilor în minimum şase circumscripţii, unde noi considerăm că au fost abuzuri de proporţii şi pur şi simplu ni s-au furat şase mandate, iar cap-coadă considerăm că ni s-au furat 27 de mandate. Deci, procesul electoral continuă şi noi luptăm pentru renumărarea voturilor şi realegeri pe aceste circumscripţii. Deci e prematur de a vorbi despre eventualitatea unor coaliţii.”

Vox populi: „Poate n-am mai ajunge la alegeri repetate”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00

Întrebat ce fel de joncţiuni anume iau în calcul socialiştii pentru crearea unor coaliţii post electorale în noul Parlament, Bogdan Ţârdea enumeră patru variante:

„Prima variantă e ca să avem alegeri anticipate, dacă niciun actor nu va vrea să intre în coaliţii. A doua, să plecăm în opoziţie dură faţă de PD, care va încerca probabil în acest caz să scindeze anumite fracţiuni şi partide şi să ia puterea. A treia variantă pe care o vedem e o alianţă cu PD, iar a patra, alianţă cu blocul ACUM. Iată aceste patru scenarii sunt posibile, în funcţie de situaţia care va exista.”

Scenariul văzut ca cel mai probabil, pe de altă parte, de către analişti e că democraţii, împreună cu partidul Şor şi cei trei independenţi, vor aduna în jurul lor şi câţiva trasfugi din rândul socialiştilor sau a blocului ACUM, atâţia câţi să fie suficienţi pentru crearea unei coaliţii de cel puţin 51 de deputaţi capabilă să numească Guvernul. Există totuşi şi câţiva observatori care avansează, cu o insistenţă pe alocuri de neînţeles, şi varianta unei coaliţii provizorii, conjuncturale, de şase luni, între socialişti şi blocul ACUM al opozanţilor Maia Sandu şi Andrei Năstase, în numele a ceea ce aceşti experţi numesc „de-oligarhizarea instituţiilor statului”, iar după şase luni - dizolvarea Parlamentului şi declanşarea anticipatelor.

Blocul ACUM, care vede în PSRM o formaţiune vasală democraţilor, a respins cu tărie ideea.

XS
SM
MD
LG