Linkuri accesibilitate

Comisia de securitate a discutat despre schemele obscure la furnizarea curentului electric


Centrala electrică de la Cuciurgan
Centrala electrică de la Cuciurgan

Una din întrebările esențiale este cum şi de ce energia electrică de la Cuciurgan era cumpărată în perioada 2014-2017 prin intermediul companei Energokapital care avea acționari în zone off-shore.

Președintele Igor Dodon a fost într-o scurtă vizită la Moscova, împreună cu candidatul la conducerea Moldova-gaz, Vadim Ceban, pentru a discuta despre o posibilă reducere a prețului la gaze de la 1 septembrie. Concomitent, la Chişinău, Comisia parlamentară de securitate națională a discutat despre transparența procesului de comercializare și aprovizionare cu electricitate.

Comisia de securitate a discutat despre schemele obscure la furnizarea curentului electric
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct


Deputaţii care fac parte din Comisia parlamentară de securitate au convocat audierile pentru a examina în special informațiile privind existența unor presupuse scheme de corupție și delapidare a finanțelor publice în procesul de cumpărare a energiei electrice. Una din întrebările esențiale la care nu a oferit nimeni un răspuns cert este cum şi de ce energia electrică de la Cuciurgan era cumpărată în perioada 2014-2017 prin intermediul companiei Energokapital, care avea acționari în zone off-shore şi despre care presa a scris că s-ar fi bucurat de protecție politică din partea liderilor de la Chişinău şi Tiraspol. Compania intermediară avea câştig lunar de cel puţin de un milion de dolari, a precizat preşedintele comisiei parlamentare de profil Chiril Moţpan.

Nici ministrul Economiei, Vadim Brînzan, şi nici directorul Energocom, Andrei Pritula, nu au putut să explice cum a apărut această companie-căpușă şi de ce era nevoie de un intermediar. Andrei Pritula a explicat doar că în 2014, când Ucraina a sistat livrările de curent pentru Moldova, nu exista ca alternativă decât de a procura curent de la Centrala termică din stânga Nistrului, prin intermediul Energokapital:

Energokapital a venit cu toate actele în regulă, avea licenţă, avea înregistrare şi conturi în R. Moldova...

„Am rămas într-o situaţie când GRES moldovenească ne spunea că nu are gaz şi că este un furnizon (Energokapital) care poate oferi această energie şi la un preţ mai mic decât procuram noi atunci. Eu, ca director de companie, eram nevoit să asigur încheierea contractelor pentru furnizarea energiei electrice. Mai mult ca atât, acea companie, Energokapital, a venit cu toate actele în regulă, avea licenţă, avea înregistrare şi conturi în R. Moldova.”

Ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a dat asigurări că astfel de situaţii nu vor mai exista.

Ministrul economiei Vadim Brînzan
Ministrul economiei Vadim Brînzan

„Vreau să vă asigur că atât timp cât stau la cârma Ministerului Economiei nu va exista niciun fel de firmă căpuşă, iar cele pe care le depistez vor fi lichidate şi oamenii implicaţi vor fi traşi la răspundere.”

Directorul adjunct al Serviciului de prevenire şi combatere a spălării banilor, Evgheni Sîrbu, a confirmat că Energokapital avea tranzacţii bancare în zone off-shor şi beneficiarii companiei erau persoane din stânga Nistrului. Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal în 2015.

Expertul în energetică Victor Parlicov, ex-director general la ANRE, a spus că Centrala de la Cuciurgan este un exportator privilegiat de curent în raport cu alți furnizori, fie din Ucraina, fie din România, şi asta pentru că achitând costuri modice pentru gazul consumat la producerea energiei va putea mereu oferi un preţ mai mic. Expertul susţine că schemele obscure la furnizarea curentului electric nu ar fi existat dacă s-ar fi soluţionat problema gazelor neachitate de regiunea transnistreană şi acumulate ca datorie a R. Moldova la Gazprom.

Victor Parlicov
Victor Parlicov

„Până nu tăiem nodul acesta gordian legat de faptul că gazul vine practic în regiunea transnistreană gratuit, noi întotdeauna o să finanţăm la noi în ţară separatismul. Toate guvernările care au fost până acum, absolut toate, eu nu am văzut din anul 1991 care să nu fi fost prinsă în aceste scheme. Absolut toate au fost prinse în schema asta sub o formă sau alta, că era Energokapital sau se numea altfel, că era în faţă sau în spate. Totul se bazează pe schema contractuală de furnizare a gazelor pe malul stâng al Nistrului.”

Programul de guvernare al noului cabinet de miniştri condus de Maia Sandu prevede anularea contractului de achiziție a curentului electric din regiunea transnistreană şi procurarea electricității doar din Ucraina. Acest lucru însă nu este posibil deocamdată din varii motive, spunea recent ministrul Economiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG