Linkuri accesibilitate

Cum se va desfășura programul național de vaccinare anti-COVID


Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a decis miercuri prelungirea până la 15 februarie a stării de urgență în sănătate publică.

Au rămas în vigoare cele mai multe dintre restricțiile actuale – cu unele excepții referitoare, de exemplu, la activitățile sportive. Comisia a aprobat şi Planul naţional de vaccinare anti-Covid19 elaborat de Ministerul Sănătăţii şi experţi ai OMS.

Cum se va desfășura programul național de vaccinare anti-COVID
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct

Republica Moldova urmează să recepționeze vaccinul anti-Covid19 la sfârșitul lunii ianuarie, iar planul de imunizare prevede, între altele, că vaccinarea va începe din luna februarie. În prima etapă vor fi vaccinați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare.

Primele doze de vaccin anti-Covid ar urma să ajungă în R. Moldova prin intermediul platformei internaţionale COVAX, creată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, urmând a se acoperi gratuit 20 la sută din necesarul de vaccinuri. Alte 30 la sută autorităţile moldovene intenţionează să le cumpere la prețuri avantajoase de pe aceeaşi platformă. Primul lot de vaccinuri este aşteptat la finele lunii ianuarie, a anunţat Ministerul Sănătăţii, fără a preciza însă cantitatea exactă şi tipul vaccinului.

Potrivit Planului de imunizare elaborat de Minister, vaccinarea va avea loc în trei etape, începând cu luna februarie. Primii vor fi vaccinați lucrătorii medicali din secţiile de reanimare, de terapie intensivă şi cei din spitalele cu profil Covid, iar ulterior şi alţi lucrători medicali. La etapa a doua vor fi vaccinate persoanele vârstnice de peste 60 de ani, cele din zona de risc, angajaţii structurilor de ordine şi ai sistemului educaţional. Etapa a treia va viza populația generală. Vor fi vaccinaţi inclusiv cei care s-au vindecat de Covid-19.

Cât va dura fiecare din aceste etape de imunizare? Cât de numeroase sunt categoriile de persoane care vor fi vaccinate prioritar? Câţi lucrători medicali vor fi implicaţi în procesul de imunizare? Sunt câteva din întrebările pe care le-am adresat Ministerului Sănătății într-o solicitare la care deocamdată nu am primit un răspuns. Nu e limpede deocamdată şi când vor ajunge cele 200 de mii de doze de vaccin promise de președintele României Klaus Iohannis.

Prezentând luni planul naţional de imunizare, secretara de stat în ministerul Sănătății, Tatiana Zatîc, a respins criticile lansate de unii oficiali şi experţi precum că sistemul de sănătate nu ar fi pregătit pentru gestionarea procesului de vaccinare.

„Sistemul de sănătate este pregătit de a organiza procesul de imunizare şi de a valorifica cantităţile de vaccinuri pe care ţara le va recepţiona indiferent de tipul vaccinului. În toate instituțiile medico-sanitare există condiții de păstrare pentru vaccin la temperatura +2-+8 grade. Centrele de sănătate publică deţin în dotare congelatoare care asigură temperatura de -20 de grade. Iar în cadrul ANSP există capacitatea de depozitare la temperatura -70 de grade fiind vorba de un congelator cu capacitatea de a depozita peste 100 de mii de doze de vaccin”.

Tatiana Zatîc a mai anunțat că până la finele lunii ianuarie ar urma să ajungă în ţară încă patru congelatoare, inclusiv două cu regim de temperatură de – 70 de grade la care se păstrează primul vaccin aprobat la nivelul Uniunii Europene, cel dezvoltat de Pzifer.

Imunizarea va fi gratuită, iar autorităţile în sănătate planifică să vaccineze populaţia în proporţie de 70 la sută. Datele celui mai recent studiu despre viziunile privind COVID-19 în R. Moldova, realizat în noiembrie 2020, arată că doar 30 la sută dintre cetăţeni acceptă vaccinul anti-Covid-19. Iar 70 la sută dintre respondenți sunt îngrijorați de siguranța vaccinării.

Rămân în vigoare majoritatea restricţiilor actuale

Miercuri au fost confirmate peste 800 de cazuri noi de infectare, un număr aproape dublu faţă de ziua precedentă. Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a precizat că situaţia epidemiologică rămâne nefavorabilă şi a decis să prelungească până pe 15 februarie starea de urgenţă în sănătate. Rămân în vigoare majoritatea restricţiilor actuale. Cluburile de noapte și alte unități asemănătoare rămân închise, prezența publicului în cinematografe, săli de concerte și case de cultură rămâne interzisă. Este permisă funcționarea teatrelor cu așezarea distanțată a spectatorilor și reluarea, din 16 ianuarie, a competițiilor sportive fără spectatori. A fost menţinută şi limitarea programului de activitate până la ora 22.00 pentru cafenele, restaurante şi alte unităţi de alimentaţie publică, în pofida mai multor apeluri ale reprezentanților sectorului HoReCa de a se anula limitarea programului nocturn.

Previous Next

XS
SM
MD
LG