Linkuri accesibilitate

„CC a creat o nouă normă constituțională, ceea ce nu ține de competența Curții”(Al.Arseni/ Radio Chișinău)


Radio Chișinău citează mai mulți experți care vorbesc despre numărul mare de sesizări la Curtea Constituțională. Profesorul Alexandru Arseni, fost membru al CSM, afirmă că controlul constituțional poate fi cerut de către părțile în proces sau de către instanță. Interpretarea articolului 135 este neconstituțională și contravine aceleiași prevederi din legea supremă, spune. El consideră că instanțele de fond nu ar trebui să sesizeze Curtea privind excepția de neconstituționalitate, ci doar CSJ ar avea acest drept. „Prin aceasta, a fost bulversată activitatea instanțelor judecătorești, încălcând flagrant Constituția, pentru că prin această hotărâre Curtea Constituțională a creat o nouă normă constituțională, ceea ce nu ține de competența Curții”, conchide Arseni. Iar Alexandru Tănase, care era președintele Curții Constituționale în acea perioadă, spune că hotărârea este una revoluționară și că apropierea instanțelor de drept comun de Curte vine să asigure respectarea drepturilor omului. Potrivit lui, în 20 de ani, la Curte au ajuns doar 100 de sesizări privind ridicarea excepției de neconstituționalitate pentru că procedura era blocată de CSJ, însă acest număr s-a dublat timp de un an.

COD ROŞU pentru R. Moldova? – așa este intitulat editorialul semnat de Petru Grozavu pentru Ziarul de Gardă. Autorul scrie că am intrat în noul an călcând pe urme de sânge. El menționează că în noaptea de Revelion, la Costești, Ialoveni, se săvârșea o crimă îngrozitoare, care a bulversat nu doar Costeștii. Moartea lui Dumitru Jomir a fost primul, nu și singurul caz de omor de la 1 ianuarie încoace, scrie Grozavu. „Lanțul crimelor a continuat cu alte omoruri cumplite la Bălți, Criuleni, Soroca, Fălești, Orhei…”, continuă autorul. El punctează că în condițiile sistemului de guvernare de la noi, care „seamănă” destulă stare depresivă în societate, mai degrabă în fiecare primărie, dacă nu în toate localitățile, am avea nevoie de câte un psiholog în loc de sectorist.

Deprecierea destul de accelerată a leului se explică prin cererea majorată de valută din partea Ministerului Finanțelor, dar și prin pasivitatea Băncii Naționale, care nu intervine pentru a tempera oscilația, a comentat pentru Radio Chișinău expertul economic Viorel Gârbu. El însă consideră că în următoarele luni leul își va reveni, deși nu exclude și surprize. „În lunile februarie-martie cursul monedei naționale va reveni la ceea ce a fost la început de an. În același timp sunt foarte mulți factori care influențează această evoluție și, în acest context, desigur, ne putem aștepta și la surprize”, spune Gârbu. Pe de altă parte, analistul de la Expert Grup Alexandru Fală este de părere că leul va continua să se devalorizeze, dar susține că aceasta se va întâmpla într-un ritm lent, astfel că nu există motive de îngrijorare. „Teoretic este posibilă deprecierea leului pe parcursul anului. Pentru aceasta sunt și anumite premise, dar nu cred că va fi o apreciere atât de mare ca în 2014-2015. Evoluțiile externe nu sunt atât de dramatice”; spune Fală.

Tot Radio Chișinău scrie despre Republica Moldova rămâne un stat cu un nivel ridicat al corupției, conform Indicelui Percepției Corupției. Deși, anul trecut au fost întreprinse mai multe acțiuni menite să combată corupția, acestea, în mare parte, nu și-au atins scopul, constată directorul Transparency International Moldova, Liliana Carasciuc. „Pe de o parte a fost creată o comisie parlamentară de anchetă a fraudei din sistemul bancar, pe de altă parte raportul acestei comisii a rămas fără atenția cuvenită. Organele de resort au declarat o intensificare a investigațiilor, însă activele persoanelor implicate și în furtul miliardului, spălări de bani, capturarea statului au rămas, dacă nu direct, atunci indirect în controlul acestor persoane. Deși, Procuratura Generală a verificat activitățile procuraturilor specializate, totuși, reforma veritabilă a întregului sistem judiciar stagnează. S-a investit masiv în crearea Agenției Naționale de Recuperare a Bunurilor Infracționale, dar procesul de recuperare a banilor stagnează”, a spus Liliana Carasciuc.

Fostul președinte al Asociației pentru Politică Externă (APE) de la Chișinău, Victor Chirilă, citat de portalul Deschide.md, consideră că Igor Dodon este „demn de Cartea Recordurilor Guinness”, fiindcă în mai puțin de 24 de ore s-a fotografiat cu reprezentanții a cel puțin 18 state, în cadrul vizitei sale în Israel. „Aflat într-o vizită de lucru în Israel, Dodon a reușit, în mai puțin de 24 ore, să aibă “discuții neoficiale”, adică pe coridoare, cu șefii de delegații a cel puțin 18 state”, spune Chirilă. Acesta constată că în realitate Dodon este „indezirabil” în capitalele liderilor cu care a făcut selfie în cadrul Forumului Mondial în memoria victimelor Holocaustului care a are loc la Israel.

Portalul Noi.md citează deputatul Partidului Socialiștilor, politologul Bogdan Țîrdea care consideră că calculele fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Maia Sandu, s-au dovedit a fi greșite și ea a greșit în unele aprecieri ale perspectivei de dezvoltare a situației politice interne din țară, în special, ea era sigură că președintele Igor Dodon nu va numi un nou guvern fără blocul ACUM, nu s-a așteptat că șeful statului va hotărî să-l numească pe Ion Chicu în funcția de prim-ministru, precum și s-a bazat pe faptul că Partidul Democrat nu va sprijini noul guvern din dorința de răzbunare în alegerile anticipate. În opinia sa, Sandu cu siguranță nu se aștepta că președintele țării, Igor Dodon, va hotărî să-l numească pe Ion Chicu în funcția de prim-ministru și nu va dizolva parlamentul. „Calculul că PDM nu va susține noul guvern din cauza dorinței de răzbunare la alegerile anticipate a fost incorect. Partidul știa bine că în acest caz (mai ales dacă acestea vor avea loc după sistemul proporțional), PDM va câștiga de două sau chiar de trei ori mai puține voturi”, afirmă Țîrdea.

Sondajul realizat și prezentat astăzi de Institutul Republican Internațional (IRI) ascunde câteva lucruri care sunt cel puțin neobișnuite. Este observația directorului general al IMAS, Doru Petruți, citată de portalul Politics.md. Acesta pune la îndoială rezultatele cercetării IRI, care, potrivit lui, sunt „umflate” în favoarea unui anumit politician, consideră Petruți. „Cum se întâmplă că după mulți ani sondajele IRI dintr-o dată nu mai „trag” într-un anumit partid și politician și și-au mutat ținta în 2020?” se întreabă directorul IMAS.

Directorul Şcolii de Studii Politice din Tiraspol, Anatoly Dirun, citat de Adevărul.md, consideră că în prezent „nu există niciun motiv să credem că au apărut condiţii pentru rezolvarea conflictului dintre Tiraspol şi Chişinău, cu atât mai mult, este imposibil să vorbim despre pregătirea şi dorinţa Transnistriei de a accepta un statut în cadrul Republicii Moldova”. Totodată, Anatoly Dirun exclude posibilitatea ca Transnistria să fie inclusă în componenţa Ucrainei. „Cred că Ucraina are astăzi suficiente probleme cu Donbass pentru a se gândi chiar la posibilitatea ipotetică de a include Transnistria în componenţa sa. Acesta este un domeniu al ştiinţei ficţiunii politice. În ceea ce priveşte Novorossiya, acest proiect este interesant din punct de vedere istoric. Implementarea sa practică pare interesantă, dar fără perspective”, a declarat Anatoly Dirun.

În 2020, forțele politice importante vor avea drept obiectiv principal pregătirea pentru alegeri prezidențiale, scrie Roman Mihăieș într-un editorial pentru protalul Politics.md. autorul afirmă că șansele de a câștiga la alegeri a Președintelui Dodon sunt legate de evoluția pozitivă a Guvernului Chicu. „Președintele si Guvernul trebuie sa dea rezultate, de asta și sunt impuși de situație să lucreze pentru popor, pentru oameni”; susține Mihăieș. El spune că putem să ne așteptăm și la fake news-uri și la folosirea factorului geopolitic pentru a dezbina electoratul.

XS
SM
MD
LG