Linkuri accesibilitate

Cuvinte cheie ale dezinformării: genocid, nazist - și Cupa Mondială


Noutăți de pe frontul dezinformării.

Ce ar putea avea în comun genocidul și naziștii cu Cupa Mondială FIFA 2018? Nimic, ar trebui să fie răspunsul cel mai evident. Dar pentru aceia care fac campanie de dezinformare pro-Kremlin aceste trei subiecte funcționează ca surse de inspirație.

Săptămâna aceasta, a fost vorba despre a crea o perdea de fum împrejurul uneia din cele mai imprtante linii ale frontului: Ucraina.

Așa cum am mai văzut și în trecut, violențele crescînde din Donbas, cum s-a întîmplat recent, au fost precedate și acompaniate de o campanie de dezinformare intensificată în media pro-Kremlin.

1. Cupa Mondială. Campania de dezinformare prezintă Ucraina ca fiind principalul agresor împotriva Rusiei în Donbass, spunînd că Ucraina e pe cale să lanseze o ofensivă pe scară largă în Donbass în timpul Cupei Mondiale pentru a provoca un „dezastru umanitar și un exod al populației”, cu obiectivul de a „eticheta Rusia drept parte a conflictului și agresor”.

Acest mesaj e completat de un altul, repetat: că Rusia n-are nimic de a face cu războiul din Ucraina - când de fapt există dovezi ale implicării Rusiei în el.

În același timp, campania de dezinformare a creat relatări false despre greșelile părții ucrainene.

A fost răspîndită dezinformarea privind uciderea de militari NATO după ce aceștia au fost trimiși intenționați de comandamentul armatei ucrainene pe un teren minat.

Această relatare falsă a fost rapid demascată de jurnaliști.

2. Genocid. Următoarea etapă a mesajelor dezinformării e menită să justifice mai departe agresiunea rusească. Dacă Ucraina va face un genocid în Donbas, Rusia „nu va sta pe margine”. Legarea cuvîntului „genocid” de Ucraina și împingerea acest fir narativ dintr-o poziție marginală în curentul principal a făcut parte din dezinformarea pro-Kremlin legată de Ucraina ani de zile.

A fost repetată la cel mai înalt nivel politic, când președintele rus Vladimir Putin a anticipat că în Ucraina s-ar putea petrece un masacru ca acela de la Srebrenița, și a spus că Rusia „nu va permite asta”. Nu există însă vreo dovadă legată de o amenințare cu un genocid în Ucraina, și nici nu a fost. Misiunile de apărare a drepturilor omului care au călătorit în Ucraina în 2014 nu au găsit nici o dovadă că vorbitorii de limbă rusă ar fi în pericol.

3. Naziști. Fluxul constant de încadrare a Ucrainei ca țară fascistă a continuat în context cu acuzațiile că autoritățile ucrainene „alunecă și mai adînc în întunericul fascist” și că ideologia oficială a Ucrainei de astăzi este că țara „ar fi înflorit pe vremea lui Hitler”. Ca „dovadă” a răutății poporului ucrainean, s-a spus că Ucraina a construit case cu rămășițele pământești ale prizonierilor de război sovietici împușcați de naziști. Pentru fapte dați click aici.

Una din tehnicile folosite de fabrica de trolli de la St. Petersburg este alocarea de cuvinte cheie care urcă subiectul dorit mai sus pe motoarele de căutare. Iar indicația Kremlinului către principalele companii media este să aibă grijă ca subiectele dorite să fie tratate din unghiul dorit.

Poate doriți să comparați repetiția sistematică a Ucrainei și „genocid” și „naziști” așa cum s-a relatat în cazurile de dezinformare din baza noastră de date.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG