Linkuri accesibilitate

Daghestanul, una din cele mai instabile regiuni rusești, cuprins din nou de violență


Imagini surprinse de martorii oculari în timpul atacului din Daghestan.
Imagini surprinse de martorii oculari în timpul atacului din Daghestan.

Mai mulți ofițeri de poliție, civili și un preot au fost uciși în atacuri armate separate ce au avut loc duminică seară în orașele Derbent și Makhachkala din Daghestan, din Rusia.

Nu e clar câte persoane au fost ucise în total, însă guvernatorul regional Serghei Melikov a declarat într-o declarație video postată pe Telegram că „mai mult de 15 ofițeri de poliție au căzut victime ale actului terorist de astăzi, protejând pacea și calmul din Daghestan”.

Melikov a adăugat că mai mulți civili, inclusiv un preot, în vârstă de 66 de ani, care a slujit mai bine de 40 de ani în biserica ortodoxă din Derbent, au fost, de asemenea, uciși în atacuri înainte ca șase „bandiți” să fie „lichidați”.

Unele instituții de presă ruse au citat, de asemenea, oficiali spunând că cel puțin 15 ofițeri de poliție au fost uciși în atacuri, care au loc la doar trei luni după ce 145 de persoane au murit și alte sute au fost rănite când extremiștii Statului Islamic au deschis focul într-o sală de concert aglomerată de la periferia Moscovei.

Atacurile nu au fost încă revendicate de către organizația Stat Islamic sau alte grupări teroriste.

Presa de stat rusă a citat forțele de ordine spunând că printre atacatori se numără și doi fii ai șefului districtului Sergokala din centrul Daghestanului, care fuseseră reținuți de anchetatori.

„Aceasta este o zi tragică pentru Daghestan și pentru întreaga țară”, a spus Melikov după ce oficialii au anunțat trei zile de doliu pentru regiune.

Comisia de Investigații a Rusiei a declarat că a deschis anchete penale cu privire la „acte de terorism”.

Potrivit unei organizații religioase locale din regiunea majoritară musulmană, atacurile au avut loc într-o sărbătoare religioasă în Biserica Ortodoxă Rusă.

Incendiu izbucnit la o clădire din Derbent/Daghestan, după atacurile de duminică seară.
Incendiu izbucnit la o clădire din Derbent/Daghestan, după atacurile de duminică seară.

„Radicalii vor să ne pună unul împotriva celuilalt cu toată puterea lor și să ardă punți interconfesionale. Dar nu vor reuși”, a spus organizația.

Melikov a mai spus că atacul a fost o încercare de a destabiliza situația din regiune.

Președintele consiliului public al Federației Comunităților Evreiești din Rusia, Boruch Gorin, a declarat pe Telegram că sinagoga din Derbent a luat foc după atac.

„Două persoane au fost ucise: un polițist și un agent de securitate”, a spus Gorin.

Toate forțele de securitate au fost alertate, a declarat Akhmed Kuliyev, primarul interimar al orașului Derbent, care găzduiește o veche comunitate evreiască și este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Atacul asupra secției de poliție a avut loc în Makhachkala, capitala Daghestanului, la 125 de kilometri nord de Derbent.

Atacatori necunoscuți au atacat un post de poliție rutieră și, potrivit Ministerului de Interne din Daghestan, doi atacatori au fost uciși în Makhachkala, al cărui aeroport a fost închis în octombrie 2023 timp de câteva zile, când o mulțime care striga mesaje antievreiești a luat-o cu asalt după sosirea unui zbor din Israel.

Protestele antievreiești au izbucnit în mai multe orașe din regiune după atacul din 7 octombrie asupra Israelului de către Hamas, care a fost desemnată organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană.

La câteva luni după masacrul din 22 martie de la sala de concerte a Primăriei Crocus de lângă Moscova, Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a reținut patru persoane în Daghestan, suspectate că au furnizat finanțare și arme participanților.

Responsabilitatea pentru acel atac a fost revendicată de o ramură a Statului Islamic cunoscut sub numele de Statul Islamic-Khorasan.

Anchetatorii ruși au spus că atacul a fost comis de patru bărbați, toți cetățeni tadjici.

Autoritățile ruse au arestat 11 cetățeni tadjici și un cetățean rus născut în Kârgâzstan în legătură cu atacul, cel mai grav atac terorist al Rusiei din ultimele două decenii.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG