Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | PSRM: Unire să fie, dar cu „Rusia Unită”


Analiștii Nicolae Negru, Igor Boțan și jurnalistul Europei Libere Alexandru Canțîr în studioul Europei Libere Moldova, 6 aprilie 2023
Analiștii Nicolae Negru, Igor Boțan și jurnalistul Europei Libere Alexandru Canțîr în studioul Europei Libere Moldova, 6 aprilie 2023

Reuniunea trilaterală la București: Republica Moldova e în familia europeană și nu rămâne singură. Demisionarii de Curtea Veche - popriți: magistrații CSJ sunt obligați să-și amâne plecarea. Iar membrii noului CSM vor cere Curții Constituționale să spună dacă o minoritate înseamnă și o majoritate. Opt candidați la funcția de bașcan al autonomiei găgăuze: mai aproape de Moscova sau de Chișinău și UE? Igor Dodon: „ai noștri sunt aproape!”. Vin din nou muscalii de-a călare? Socialiștii moldoveni în operațiune politică specială la Moscova: Unire să fie, dar cu „Rusia Unită”.

PSRM: Unire să fie, dar cu „Rusia Unită”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:50:33 0:00

Temele noului episod, difuzat pe 7 aprilie:

  • La București, luni, 3 aprilie, s-a desfășurat reuniunea trilaterală Scholz - Iohannis – Sandu. Reuniune la care s-a discutat despre consolidarea sprijinului în toate domeniile pentru asigurarea rezilienței, a stabilității și a securității Republicii Moldova și pentru susținerea parcursului european al acesteia, cum concretizează un comunicat al președinției-gazdă de la București.

    „Moldova face parte din familia noastră europeană, în vară i-am acordat statutul de țară-candidat și salut în mod deosebit cât de determinat a abordat Moldova reformele necesare, indispensabile pentru aderare la UE. Moldova nu este singură și beneficiază de sprijin masiv internațional”, a spus într-o conferință de presă pe finalul reuniunii de la București cancelarul Olaf Scholz, alături de Președintele Klaus Iohannis și Președinta Maia Sandu.
  • Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat pe 31 martie, la propunerea Ministerului Justiției, o decizie prin care a suspendat pentru 30 de zile cererile de demisie depuse de mai mulți judecători ai Curții Supreme de Justiție. Comisia a constatat „situație excepțională” la CSJ, motiv pentru care a recurs la această – cum a numit-o - „măsură extraordinară temporară”, astfel încât instanța să poată funcționa în continuare. Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a explicat că decizia a fost luată ca CSJ să poată examina dosarele prioritare, inclusiv contestațiile depuse de candidații la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care nu au trecut pre-vetting-ul. Începând cu 14 februarie, 20 din 25 de judecători de la CSJ și-au anunțat demisia fără a da explicații. O parte din cereri au intrat deja în vigoare.
  • Întruniți în prima ședință, noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis să ceară Curții Constituționale să verifice cât de operant poate fi consiliul într-o componență de patru membri din 12, cât ar trebui să aibă în total. Înalta Curte ar urma să verifice constituționalitatea unui articol din legea CSM, adoptat în iulie 2022, potrivit căruia, ședințele CSM pot fi organizate dacă la acestea participă 2/3 din membrii în exercițiul funcțiunii. În plus, unul dintre membrii noului CSM a pus la îndoială decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, care a suspendat pentru 30 de zile demisiile mai multor judecători de la Curtea Supremă de Justiție, și a chemat autoritățile să-și revadă această decizie.
  • În autonomia din sudul Republicii Moldova, numită și Gagauz Yeri, s-a încheiat la 31 martie înregistrarea candidaților pentru funcția de bașcan al acestei unități administrativ-teritoriale autonome, în alegerile programate pentru 30 aprilie. Sunt opt candidați intrați oficial în cursa electorală.
  • Fostul președinte inculpat Igor Dodon este vizat într-o plângere a unei asociații a ucrainenilor din Republica Moldova, luată în examinare de procuratură, după ce la un miting în autonomia găgăuză a încurajat asistența în opțiunea de a fi cu Rusia și să nu dispere, spunând că - citez – „ai noștri sunt aproape”. Ulterior, el a spus că este victima unei interpretări premeditat răuvoitoare și că, de fapt, el nu a avut în vedere trupele rusești invadatoare, ci pe deputații socialiști.
  • O delegație a PSRM, condusă de secretarul executiv al formațiunii, Vlad Bătrîncea, a avut la 3 aprilie, la Moscova, o întrevedere cu reprezentanții partidului „Rusia Unită”. Un comunicat al PSRM arată că membrii delegației au discutat cu conducerea formațiunii consacrate ca „partidul lui Vladimir Putin” „o gamă largă de chestiuni legate de cooperarea interpartinică, inclusiv schimbul de experiență politică, colaborarea în domeniul cultural, umanitar și interregional” etc.. La Chișinău, partide extraparlamentare cum ar fi CUB și PSDE, de exemplu, mai puțin PAS sau alte formațiuni, au condamnat acțiunile de colaborare ale PSRM cu „partidul putinist” în mijlocul unui război de agresiune rusesc împotriva Ucrainei și insistă chiar pe scoaterea PSRM în afara legii.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Într-un moment în care torentul neîntrerupt de știri mai mult ne împiedică decât ne ajută să ne informăm, noul podcast are scopul să ne ghideze către lucrurile importante ale actualității.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă! Așa ne ajutați să mergem mai departe.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG