Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | 24 de ore care au zguduit lumea (rusă)


Jurnalistul Europei Libere Alexandru Canțîr și analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan.
Jurnalistul Europei Libere Alexandru Canțîr și analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan.

24 de ore care au zguduit lumea (rusă). „ȘOR” cu „Ș.O.R.” se reface partidul. Fermierii pleacă, dar cu gândul de a reveni în forță.  Partide la masa de dialog a Președinției: discuții să fie, dar nu și împreună cu cei care vor „integrarea în Siberia”.

Dincolo de știri | 24 de ore care au zguduit lumea (rusă)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:44 0:00

Temele noului episod, difuzat pe 23 iunie:

  • Sâmbătă, 24 iunie, în numai 24 de ore, Evgheni Prigojin, un apropiat intim al lui Vladimir Putin, liderul grupării de mercenari Wagner, o companie militară privată, dar finanțată masiv de statul rus, a ordonat trupelor sale să înainteze spre Moscova, într-un „Marș al dreptății”, cum l-a numit, pentru a se răfui cu ministrul Apărării și șeful Marelui Stat Major al armatei ruse, după care le-a întors din drum din preajma capitalei, convins de președintele belarus Alexandr Lukașenco. Vladimir Putin a tunat și fulgerat la adresa „trădătorilor”, care au „înjunghiat Rusia pe la spate”, ca până la urmă să accepte un târg cu ei, mediat de liderul autoritar belarus.

Lukașenko a spus ulterior că la ora rebeliunii au existat „premise colosale” pentru o așa-numită „smuta” – răscoală amplă, care să cuprindă „întreaga Rusie”... Aceste „premise colosale” au dispărut oare odată cu consumarea „rebeliunii” sau vor continua să mocnească? Cum și este oare modificată percepția Rusiei (și) după această întâmplare în Republica Moldova?

Te-ar mai putea interesa și: Lukașenko confirmă că Prigojin este în Belarus: „O să fim cu ochii pe ei”
  • La 26 iunie, la o săptămână după ce Curtea Constituțională a scos în afara legii și a dispus lichidarea Partidului „Șor”, oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, a anunțat despre crearea a ceea ce el a numit blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări” - „Ș.O.R”. Acest bloc ar fi constituit deocamdată din două formațiuni marginale - Partidul „Ai noștri” sau „Наши”, denumire similară cu cea a organizației de tineret pro-Putin din Rusia, și Partidul „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”, dar își lasă porțile deschise pentru alți doritori. Ilan Șor însuși și-a rezervat rolul de coordonator al acestui conglomerat menit – cum a spus el - să continue proiectele partidului desființat de „niște judecători ai Curții Constituționale care vor sta la pușcărie” și să obțină „o victorie totală” în viitoarele alegeri. Ce ar putea/trebui să întreprindă autoritățile, în virtutea hotărârii Curții Constituționale, pentru a preveni și descuraja acest fenomen de „hopa-mitică” în politicul moldovenesc?
Te-ar mai putea interesa: Echipa lui Șor a depus actele la CEC pentru a pregăti un referendum privind vectorul extern al R. Moldova
  • La Chișinău, protestele fermierilor mici și mijlocii în fața pericolul de a „falimenta cu tot cu satele lor”, au fost suspendate la 27 iunie până la 1 august. Membrii asociației „Forța Fermierilor”, nemulțumiți de satisfacerea doar parțială a revendicărilor, așa cum le-a adus la cunoștință ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, și-au retras totuși tractoarele din piața Marii Adunări Naționale, dar au anunțat că vor relua protestele la acea dată dacă restul soluțiilor cerute nu vor fi găsite.
  • Președinta Maia Sandu s-a întâlnit la 28 iunie cu reprezentanții unor partide extraparlamentare cu care a discutat – cum notează un comunicat – despre „riscurile externe la adresa democrației din țară și despre eforturile comune pe care le pot face partidele pro-europene pentru asigurarea ireversibilității cursului european”. Comunicatul despre întâlnire mai notează că liderii partidelor invitate s-au pronunțat pentru continuarea dialogului pe această platformă și „eventual, extinderea invitației și pentru alte formațiuni politice”. Inclusiv cu cei care „optează pentru integrarea în Siberia”, cum a spus unul dintre liderii partidelor invitate?

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG