Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri |  Aderarea la UE, „singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”


Președinta Maia Sandu la cea de-a 78-a Adunare Generală a ONU: „Aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singurul mod de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”
Președinta Maia Sandu la cea de-a 78-a Adunare Generală a ONU: „Aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singurul mod de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”

Paritatea (de voturi) la Curtea Constituțională menține interdicția (de a fi votat). Cu ce va rămâne, totuși, Executivul instalat la Comrat „în amintirea multor generații”? Înfățișarea la CEC a aspiranților la mandate. Președinta Maia Sandu către Națiunile Unite: aderarea Republicii Moldova la UE este „singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”.

Aderarea la UE, „singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:42:04 0:00

Temele noului episod, difuzat pe 22 septembrie:

  • Prevederile din Codul electoral, adoptate pe 31 iulie anul curent, care interzic pentru cinci ani unor persoane asociate partidelor politice declarate neconstituționale să candideze în alegeri, rămân în vigoare.


Curtea Constituţională a sistat la 19 septembrie procesul privind controlul constituționalității acestor prevederi, deoarece a constatat o paritate de voturi la adoptarea hotărârii. Când are loc o asemenea situație, Înalta Curte încetează, potrivit legii, examinarea sesizării, iar normele contestate rămân în vigoare.

Sesizarea unor deputați ai fostului Partid „ȘOR”, declarat neconstituțional în iunie, a fost examinată de patru dintre cei cinci judecători ai Curții Constituționale. Judecătoarea Domnica Manole nu a putut participa la ședință din motive de sănătate.

În consecință, circa 600 de membrii ai fostului Partid „ȘOR”, inclusiv deputați, primari, consilieri locali, nu vor putea participa la alegerile locale din 5 noiembrie, dar nici la alegerile prezidențiale sau parlamentare următoare.

  • Adunarea Populară a autonomiei găgăuze a aprobat la 20 septembrie, după mai multe tentative anterioare, componența nominală a comitetului executiv al autonomiei, propusă de bașcanul Eugenia Guțul.

Noua guvernatoare, o anonimă politică până a fi propulsată în funcție - prin tehnici de persuasiune controversată a alegătorilor - de oligarhul fugar condamnat penal Ilan Șor, a fost nevoită – la insistența deputaților - să schimbe de trei ori lista candidaților pentru executivului său, scrisă fățiș de șeful ei de partid. Acum, după ce 20 din cei 35 de deputați ai Adunării Populare, au aprobat într-un târziu ultima versiune a executivului propus, Evghenia Guțul și-a afișat entuziasmul. „Sper că numele noastre vor rămâne în amintirea multor generații”, a spus ea, între altele, înainte ca subalternii săi să-și depună jurământul de credință autonomiei.

  • A fost dat startul depuneri documentelor pentru înregistrarea candidaților la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023


La 19 septembrie, potrivit noului Cod Electoral, a început perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la alegerile locale generale, pentru circumscripțiile de nivelul al doilea (primari ai municipiilor Chișinău și Bălți, consilieri în consiliile municipale Chișinău și Bălți și în consiliile raionale).

  • Președinta Maia Sandu a ținut un discurs în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, vorbind despre Republica Moldova ca despre „o țară aflată pe prima linie în luptă pentru democrație”.

„Permiteți-mi să fiu clară: aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”, a spus șefa statului. Președinta Maia Sandu a cerut din nou retragerea necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Vorbind despre „asaltul hibrid” al Rusiei, ea a spus, între altele, că „adversarii noștri s-au aliat cu infractori corupți pentru a ne destabiliza” și că „știm că la viitoarele alegeri, ei vor încerca să submineze capacitatea cetățenilor noștri de face propria alegere, în mod democratic”.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG