Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Buzunări-va Gazprom-ul cetățenii?


Analiștii politici Nicolae Negru și Igor Boțan, cu realizatorul podcastului „Dincolo de știri”, Alexandru Canțîr
Analiștii politici Nicolae Negru și Igor Boțan, cu realizatorul podcastului „Dincolo de știri”, Alexandru Canțîr

709 milioane + un audit = 8,6 milioane. Buzunări-va mai Gazprom-ul cetățenii? Rețeaua de transport a gazelor nu mai este rețea de transport a buclucului pentru Republica Moldova. Ce (nu) ne spune ancheta internă la MAI privind incidentul de pe Aeroportul Internațional Chișinău din 30 iunie?

Buzunări-va Gazprom-ul cetățenii?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:15 0:00

Temele noului episod, difuzat pe 8 septembrie:

  • După ce, la 6 septembrie, au fost făcute publice rezultatele auditului pretinselor datorii istorice ale Moldovagaz față de concernul rus Gazprom, premierul Dorin Recean a precizat în ședință de Guvern că „Republica Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente și cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să plătească facturile corespunzător”.

Scurt timp înainte, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a prezentat și a comentat în fața presei raportul de audit, realizat de cele două companii cu renume internațional, Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance, din Norvegia și Marea Britanie. În baza acestui raport, a spus el, Republica Moldova este dispusă să achite doar 8,6 milioane de dolari, ci nu 709 milioane de dolari, sumă pretinsă de gigantul rus.

Moldovagaz, care a primit raportul în aceeași zi, a sugerat că are nevoie de timp pentru a se pronunța cu privire la „constatările concluziile și aprecierile” din acest document.

În schimb, a venit prompt cu o reacție Gazprom care a pus sub semnul întrebării legitimitatea auditului. „Concluziile auditorilor nu pot afecta în niciun fel cuantumul și justificarea datoriei /.../ Gazprom dezaprobă categoric afirmațiile părții moldave și intenționează să-și apere în continuare drepturile prin toate mijloacele posibile”, arată Gazprom pe pagina sa oficială de Telegram.

  • Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a adoptat luni, 4 septembrie, o decizie potrivit căreia rețeaua de transport a gazelor din Republica Moldova va fi gestionată de către compania Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz România și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), ci nu de Moldovatransgaz, companie fiică a Moldovagaz.

Autoritățile susțin că astfel se finalizează procesul de separare a activității de furnizare de activitatea de transportare a gazelor naturale, cu scopul de a evita monopolul și a asigura accesul tuturor părților interesate la infrastructură. Separarea companiilor producătoare, de transport, distribuție și furnizare a gazelor face parte din Pachetul energetic III, angajament al Republicii Moldova față de Comunitatea Energetică.

Consumatorii casnici, cum spunea cu acest prilej ministrul Energiei, nu vor simți în vreun fel această schimbare pe piața de gaze... Dar ce-ar trebui să înțeleagă, să știe, inclusiv din punctul de vedere al prețului la gaze în perspectivă? E de bine, e de rău?

De ce această separare văzută acum ca „un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței de gaze” a tot fost amânată încă din 2015? De ce și cui nu convenea?

  • Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a prezentat la 4 septembrie, la două luni după incident, rezultatele anchetei interne privind incidentul de pe aeroportul internațional Chișinău din 30 iunie, când un cetățean străin a împușcat mortal un polițist de frontieră și un agent de securitate portuară.

Potrivit ministrului, ancheta a scos la iveală un „management defectuos și dotarea insuficientă” a sectorului Poliției de Frontieră de pe aeroport. O parte din vină ar purta-o fostul concesionar al aeroportului, Avia Invest, pentru că „nu și-a onorat obligațiunile din domeniul de securitate”.

În baza rezultatelor anchetei interne, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, și cinci angajați ai instituției au fost sancționați cu mustrare aspră, iar alți patru au fost concediați. Ulterior, Guvernul l-a demis pe secretarul de stat al Ministerului de Interne, responsabil de elaborarea politicilor de siguranță, în baza cererii depuse.

Dar cât de mult răspunde întrebărilor, eventual așteptărilor cetățenilor legate de lămurirea acelui incident tragic?

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă! ​

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG