Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Cornul abundenței ca sculă electorală


Primul tur al alegerilor locale generale va avea loc pe data de 5 noiembrie.
Primul tur al alegerilor locale generale va avea loc pe data de 5 noiembrie.

Gaze naturale la preț înjumătățit aproape, adaosuri la pensie, un parc de agrement și alte daruri din partea unui „mare binefăcător” care „fură, dar ne dă și nouă”... Făgăduite deocamdată doar pentru niște alegători aleși pe sprânceană, dar cu sloganul „...mâine-n toată țara!”.

Una dintre temele podcastului „Dincolo de știri”, puse în context pentru o mai bună înțelegere de către analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan.

Cornul abundenței ca sculă electorală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:42:27 0:00

Este vorba de „o tentativă de corupere a alegătorilor”, din partea oligarhului condamnat și fugar Ilan Șor, care „nici măcar nu vrea să spună de unde vin sursele financiare pentru promisiunile pe care le face”, spune în podcast Igor Boțan. El atrage atenția că, de altfel, nu demult, Șor se declara falit. „Acum doi ani de zile, când a depus dosarul la Comisia Electorală Centrală pentru participare la alegerile parlamentare, Șor afirma că datoriile lui sunt de cinci ori mai mari decât toate activele lui și veniturile”, reamintește analistul.

Igor Boțan avertizează asupra pericolului unui fenomen, care se dorește a fi și poate a fi „replicat pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, prin utilizarea unor „tehnologii de măgulire a cetățenilor, a unor promisiuni care nu se știe din ce bani se fac și cum vor fi realizate”.

„S-a stabilit că [la scara întregii R. Moldova] în alegerile locale, aproximativ 60-70% dintre primarii care candidează sunt realeși. Avem însă exemplul alegerilor în raionul Orhei, din 2019. Culmea, toți candidații [promovați de Șor] au fost aleși la prima participare la alegeri”, a exemplificat analistul, amintind și de cazul autonomiei găgăuze.

„Deci este un instrument care a fost testat și este actualmente pus în aplicare, de aceea autoritățile au o sarcina să blocheze astfel de inițiative. Și în general va trebui să se umble la legislație pentru ca politicienii să fie decuplați completamente de la orice fel de activități de caritate”, a mai adăugat Boțan.

Și Nicolae Negru consideră că sunt necesare măsuri ferme față de modul în care Șor „face campanie electorală” – de fapt, „o diversiune împotriva statului Republica Moldova”. „Fiindcă acolo unde nu funcționează instituțiile, unde instituțiile statului sunt copleșite de strategiile de acțiune ale oligarhilor, acolo nu putem vorbi despre existența unui stat. Nu putem vorbi nici măcar că ar fi un stat eșuat, ci că e o ficțiune, doar o fațadă...”.

Potrivit analistului, acum se dă „o luptă cu toate mijloacele avute la dispoziție de Sor și cred că nu numai de Șor (...) pentru a îngenunchea statul Republica Moldova, pentru a demonstra că nu există autoritate...”.

Alte teme ale noului episod, difuzat pe 3 noiembrie

  • Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a dispus la 30 octombrie, blocarea a încă 31 de portaluri web, inclusiv 21 gestionate direct de Federația Rusă, pentru că „alterează spațiul informațional al R. Moldova”. Printre acestea se regăsesc site-urile principalelor agenții de știri din Federația Rusă, cum ar fi TASS, Lenta, Interfax, precum și portalurile televiziunilor atribuite oligarhilor fugari Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. Anterior, la 24 octombrie, SIS blocase alte 22 de site-uri din „statul agresor”.

Totodată, Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat pe perioada stării de urgență, la recomandarea SIS, licențele a șase posturi TV din R. Moldova. „Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara”, a spus premierul Dorin Recean. În acest fel, autoritățile protejează „statul și democrația de încercările de ingerință a Federației Ruse în procesul electoral”, a comentat și președinta Maia Sandu.

  • Mai mulți candidați pentru funcția de primar și consilier din partea Partidului „Șansă” ar putea fi excluși din alegeri de către Comisia Electorală Centrală, după ce poliția și alte organe au raportat probe a „numeroase acțiuni ilicite” ale acestei formațiuni pe parcursul campanei.

CEC a reușit să examineze punctual până acum doar câteva dintre probele prezentate de corupere a alegătorilor, obligând deocamdată nouă consilii electorale de circumscripție să anuleze înregistrarea candidaților din partea partidului respectiv. CEC promite să examineze și celelalte sesizări și să decidă măsurile ce se impun.

  • Rusia a transmis elevilor „compatrioți” din regiunea transnistreană manuale noi de „istorie” elaborate în spiritul propagandei putiniste. O secțiune nouă din aceste manuale – despre cel mai recente evenimente din istoria modernă – include referiri la „sărbătoarea reunificării” Crimeii cu Rusia, „teroarea neonaziștilor ucraineni”, intenția atribuită Kievului de a ataca Rusia, „operațiunea militară specială” cu scopul de a „elibera” teritoriile ucrainene, etc. Reprezentanța agenției federale ruse Rossotrudnicestvo în Moldova, „Casa Rusă”, a anunțat pe 20 octombrie că „a donat manuale tinerilor compatrioți din Transnistria”, în total 2500 de exemplare. Ceremonia de transmitere a „manualelor moderne rusești” a avut loc la Tiraspol.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG