Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Driblarea pre-vetting-ului și riscul unei anchete în coadă de pește


Juristul Iulian Muntean, numit de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), figurează în calitate de învinuit într-un dosar de corupție. Comisia pre-vetting, care l-a verificat, susține că nu a fost informată despre existența acestui dosar.
Juristul Iulian Muntean, numit de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), figurează în calitate de învinuit într-un dosar de corupție. Comisia pre-vetting, care l-a verificat, susține că nu a fost informată despre existența acestui dosar.

Dacă ancheta modului în care în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a ajuns o persoană cu dosar penal, trecând de Comisia pre-vetting și Parlament, se va termina „în coadă de pește”, „,cum se întâmplă deseori la noi”, pagubele pricinuite reformei justiției, credibilității acesteia se vor agrava și mai mult, spune în podcastul „Dincolo de știri” analistul politic Nicolae Negru.

Driblarea pre-vetting-ului și riscul unei anchete în coadă de pește
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:45:12 0:00

El a ilustrat cele întâmplate și efectele pentru întregul proces de reformare a justiției cu proverbul rusesc despre „o lingură de dohot într-un butoi cu miere”.

„Numai dacă, până la urmă, această anchetă va funcționa și va găsi cu precizie, cu principialitate cine, totuși, l-a avantajat, cine l-a protejat pe dl Iulian Muntean (care și-a dat demisia din CSM la 26 septembrie), atunci am putea zice că, mă rog, se mai întâmplă greșeli, dar sistemul funcționează, sistemul se auto-curăță”, susține comentatorul.

Analistul politic Nicolae Negru
Analistul politic Nicolae Negru

Nicolae Negru consideră o naivitate să crezi că organele de drept nu ar avea (puse la punct) registre, cum s-a invocat, din care să afli imediat „ce fel de dosare penale există, când au fost deschise, la ce etapă se regăsesc aceste dosare”. „Inexistența acestei baze de date, (...) despre care a vorbit și președinta Maia Sandu, e pur și simplu o lacună strigătoare la cer. Dar eu sunt sigur că există o asemenea bază de date, numai că cineva o ține undeva acolo și o folosește atunci când are nevoie de ea...”, mai spune analistul.

„Aici lucrurile trebuie să se desfășoare de o manieră rapidă. Cei care au clacat, care au gafat sau premeditat trebuie să plece, așa cum a plecat domnul Iulian Muntean”, consideră la rândul său analistul Igor Boțan. El mai spune că actuala fază de reformă a justiției, a luptei cu corupția prin această reformă a justiției este a șasea în R. Moldova. „Cele cinci precedente au eșuat, pentru că statul a ajuns capturat. Societatea nu cred că-și poate permite ca și această fază să eșueze...”, avertizează el.

Ambii analiști consideră că „anularea rezultatelor Comisiei pre-vetting, demisia incorpore a membrilor CSM, convocarea adunării generală a judecătorilor care să procedeze la realegerea membrilor CSM, din rândul tuturor candidaților care au depus inițial candidaturile” – așa cum s-au formulat deja cereri din partea unor judecători – este total inadmisibilă: „Asta ar însemna că sistemul învinge, că sistemul nu se resetează, dar, de fapt, își continuă funcționarea așa cum a funcționat până acum”.

Alte teme ale noului episod, difuzat pe 29 septembrie:

  • Președinta Maia Sandu a semnat la 26 septembrie decretul privind eliberarea din funcție de Procuror general a lui Alexander Stoianoglo. De ce tocmai acum? Prin ce este motivat și ce se dorește, de fapt, prin acest decret? Ce efecte poate avea?
  • Președinta formațiunii Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, ALDE, Arina Spătaru, a susținut la 22 septembrie o conferință de presă în cadrul căreia a dezvăluit că a acționat sub acoperire mai bine de 5 luni pentru a proba că Ilan Șor și oamenii lui ar organiza în Republica Moldova o nouă schemă de corupere politică, de finanțare ilegală a mai multor partide. Operațiune secretă, soldată cu arestarea deputaților Alexandr Nesterovski și Irina Lozovan, precum și cu reținerea candidatului la funcție de primar general al Capitalei Mihail Bagas. Ce este de înțeles și ce - mai puțin în această întâmplare spectaculoasă și inedită pe scena moldovenească? Și mai ales de ce și unde pe cuprinsul ei această operațiune specială, autorizată și în regulă sub toate aspectele, cum susțin SIS și Procuratura Anticorupție, a căpătat o turnură de confruntare politică cu conotații electorale?


Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG