Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Sancțiuni europene pentru răuvoitorii Moldovei


Jurnalistul Alexandru Canțîr și analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan
Jurnalistul Alexandru Canțîr și analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan

Chișinăul și Moscova fac schimb de replici și de indezirabili. Misiune civilă a UE împotriva amenințărilor hibride. Regim de sancțiuni europene cu dedicație pentru răuvoitorii Moldovei.  Air Moldova intră într-o zonă de turbulență severă și riscă o aterizare forțată în faliment.

Sancțiuni europene pentru răuvoitorii Moldovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:42 0:00

Temele noului episod, difuzat pe 28 aprilie:

  • Rusia a declarat la 25 aprilie persona non grata un angajat al Ambasadei Republicii Moldova. De asemenea, deputaților PAS Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp, precum și ministrei de Interne Ana Revenco le-a fost suspendat accesul pe teritoriul Federației Ruse, pentru ceea ce li s-a imputat ca „declarații antirusești”.

Un răspuns al Moscovei după ce președintelui Tatarstanului nu i s-a permis pe 17 aprilie accesul pe teritoriul Republicii Moldova, iar un angajat al Ambasadei Ruse a fost expulzat pentru comportament sfidător față de poliția de frontieră.

  • Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au aprobat noua misiune civilă pentru R. Moldova, programată să înceapă în mai și care va dura doi ani. Misiunea va „consolida structurile de gestionare a crizelor din R. Moldova și va spori capacitatea acesteia de a contracara amenințările hibride”. Replica socialistului Igor Dodon: „Un fel de comando nou trimis de UE să conducă manual structurile de forță, guvernul, parlamentul și președinția”.
  • Miniștrii de externe ai țărilor UE au ajuns luni, 24 aprilie, la un acord politic privind crearea unui regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova și împotriva ordinii constituționale din acest stat.
  • După ce a anulat cronic mai multe zboruri, Compania Air Moldova se declară în prag de faliment. Autoritatea Aeronautică Civilă a procedat la un control inopinat al companiei și susține că aceasta nu a prezentat nici până acum un plan solicitat încă în noiembrie de remediere a situației financiare critice în care se afla deja. Între timp, angajații companiei au adresat președintei Maia Sandu o petiție on line în care-i cer să intervină pentru a salva operatorul național, iar președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat într-un interviu că această compania i-ar aparține, de fapt, lui Ilan Șor.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG