Linkuri accesibilitate

Documente divulgate detaliază o vastă campanie de influență rusă care vizează Ucraina și UE


Un colaj din mesaje false de pe rețelele de socializare, parte a unei campanii de dezinformare legate de compania Social Design Agency cu sediul la Moscova.
Un colaj din mesaje false de pe rețelele de socializare, parte a unei campanii de dezinformare legate de compania Social Design Agency cu sediul la Moscova.

O serie de înregistrări scurse dintr-o campanie rusă de dezinformare dezvăluie modul în care Moscova a încercat să discrediteze Ucraina și guvernele occidentale care o sprijină, încercând totodată să sporească sprijinul pentru partidele politice de extremă dreaptă din Uniunea Europeană.

Documentele obținute de un consorțiu de instituții media europene și împărtășite cu Schemes, unitatea de investigații a Serviciului ucrainean al RFE/RL, evidențiază operațiunile interne ale Social Design Agency, o companie cu sediul la Moscova despre care Statele Unite afirmă că a condus campania de propagandă la comanda Kremlinului.

Campania a inclus un amestec divers de meme-uri, videoclipuri și documente guvernamentale falsificate, precum și o rețea de site-uri web care se dau drept instituții de presă legitime din întreaga Europă pentru a disemina știri false menite să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina după invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022.

Înregistrările arată că un meme care îl denigrează pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a fost distribuit pe X de către proprietarul miliardar, Elon Musk, și care a adunat 86 000 de distribuiri, a fost o creație a Social Design Agency.

Documentele divulgate, dintre care o parte au fost făcute publice luna aceasta ca parte a unei acuzații din SUA, au fost obținute inițial de publicațiile germane Sueddeutsche Zeitung, NDR și WDR, care au le-au împărtășit apoi cu Schemes și alte câteva organizații de presă. Documentele au fost divulgate de o sursă anonimă care a declarat reporterilor că Social Design Agency a fost spartă de hackeri.

Social Design Agency este condusă de Ilia Gambașidze, care a ajuns sub sancțiuni americane împreună cu compania și asociații săi în luna martie, din cauza operațiunii de influență a companiei, denumită Doppelganger.

Gambașidze nu a răspuns la solicitările de comentarii în timp util pentru publicare.

Autoritățile americane, care au confiscat 32 de domenii de internet legate de Doppelganger la începutul acestei luni, au declarat că operațiunea a fost supervizată de Serghei Kirienko, un înalt oficial de la Kremlin și confident al președintelui Vladimir Putin.

Într-o prezentare video inclusă printre înregistrările divulgate, Gambașidze se adresează camerei purtând un hanorac pe care scrie „trupe ideologice ruse” și „comandant al forțelor speciale”.

Potrivit prezentării video, echipa lui Gambașidze a produs 39.899 de elemente de conținut din ianuarie până în aprilie anul acesta, inclusiv mai mult de 30.000 de „postări”, mai mult de 4.600 de videoclipuri și meme-uri video și aproximativ 1.500 de articole.

Printre acestea se numără o știre falsă făcută să pară publicată de ziarul german Bild, în care se afirma că refugiații ucraineni din Germania, în timp ce încercau să ardă un steag rusesc, au dat foc casei unor germani care le-au oferit adăpost.

Operațiunea de influențare, a constatat Schemes, a produs, de asemenea, documente guvernamentale ucrainene falsificate, inclusiv un ordin fals pretins emis de comandantul militar de vârf al țării, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, care echivala predarea de către personalul militar ucrainean cu trădarea de patrie.

Generalul-colonel Oleksandr Sîrski a fost numit în funcția de comandant al armatei Ucrainei la începutul acestui an.
Generalul-colonel Oleksandr Sîrski a fost numit în funcția de comandant al armatei Ucrainei la începutul acestui an.

Scopul declarat al falsificării, conform înregistrărilor divulgate, a fost „discreditarea conducerii politico-militare a Ucrainei și demoralizarea forțelor armate”.

Operațiunea de influență a vizat, de asemenea, peisajul politic al Europei, inclusiv alegerile pentru Parlamentul European din iunie, cu scopul de a ajuta forțele de dreapta care ar promova discursuri pro-ruse, arată înregistrările divulgate.

Un document sugerează „desfășurarea unei contra-campanii complexe împotriva globaliștilor liberali, a platformei lor și a reprezentanților proeminenți”, inclusiv a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu un accent principal pe Germania, Franța, Spania, Italia și Polonia.

Planul a inclus eforturi de a-i descrie pe „liberali și globaliști” ca fiind promotori ai fricii, inclusiv cu privire la un posibil atac al Rusiei asupra UE; de a prezenta sprijinul pentru drepturile LGBT ca fiind în detrimentul sănătății mintale a copiilor; de a alimenta nemulțumirea cu privire la inflația ridicată și șomajul; și de a-i acuza pe „globaliștii UE” că încearcă să transforme Europa într-un „lagăr militar totalitar... precum Ucraina”.

Un document care detaliază strategia Social Design Agency de a influența alegerile europene, inclusiv prin stimularea sprijinului pentru partidele de extremă dreaptă.
Un document care detaliază strategia Social Design Agency de a influența alegerile europene, inclusiv prin stimularea sprijinului pentru partidele de extremă dreaptă.

Înregistrările arată, de asemenea, că operațiunea de influență a urmărit să crească șansele electorale ale partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) din Germania și ale partidului de dreapta Rassamblement National (RN) din Franța.

Unul dintre obiectivele declarate a fost acela de a face ca majoritatea cetățenilor germani „să nu fie dispuși să își sacrifice bunăstarea de dragul înfrângerii Rusiei” și de a promova ideea că Statele Unite se folosesc de Germania într-un război economic și hibrid împotriva Rusiei.

De asemenea, operațiunea a „bombardat” instituțiile de stat și mass-media ucrainene cu comentarii prin intermediul unei rețele de boți online care a produs aproape 34 de milioane de comentarii din ianuarie până în aprilie, conform unui document intern.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG