Linkuri accesibilitate

Drepturile imigranților ar putea fi reduse drastic în Rusia: Impactul noilor măsuri legislative


La un centru pentru migranți din Moscova, în septembrie 2021.
La un centru pentru migranți din Moscova, în septembrie 2021.

Un nou proiect de lege aprobat în prima lectură de Duma de Stat a Federației Ruse va înăspri controlul asupra migrației și va restricționa considerabil drepturile imigranților.

Printre măsurile propuse se numără obligativitatea luării amprentelor digitale și instituirea unui registru pentru persoanele aflate sub supravegherea autorităților. De asemenea, poliția va putea decide dacă să-i expulzeze sau nu pe imigranți, care nu vor mai avea voie să-și schimbe reședința sau să se angajeze în anumite activități fără autorizație. Activiștii pentru drepturile omului spun că, de facto, noile modificări legislative va duce la abuzuri și va încuraja corupția în rândul autorităților. Detalii în materialele colegilor de la Current Time TV.

Poliția va putea expulza imigranții fără o justificare clară

Noile modificări legislative, aprobate în primă lectură de Duma de Stat, la 19 iunie, înăspresc considerabil controlul asupra migranților. Astfel, termenul de ședere va fi redus de două ori: cetățenii altor țări vor putea să se afle legal în Rusia cel mult 90 de zile pe an. Legea extinde, în schimb, lista de motive pentru care un cetățean străin ar putea primi refuz de a intra pe teritoriul Federației Ruse. Nou-veniții care vor fi totuși acceptați vor fi obligați să se supună unor proceduri suplimentare: să fie fotografiați și să li se ia amprentele digitale.

Va exista, de asemenea, un registru al persoanelor supuse controlului, în care vor fi incluși străinii care nu se vor putea afla legal în Rusia, dacă certificatul lor de ședere a expirat. Astfel, apare noțiunea de „regim de expulzare”. O persoană aflată în acest „regim de expulzare” nu-și poate schimba locul de reședință, nu poate călători în afara regiunii, nu poate conduce un vehicul, nu poate achiziționa proprietăți și nici măcar nu se poate căsători. Pe de altă parte, ofițerii de poliție vor putea cere nestingheriți orice informații despre aceste persoane: secrete bancare, fiscale sau comerciale.

Altfel spus, dacă proiectul de lege va fi adoptat, acesta va oferi Ministerului de Interne drepturi fără precedent. De exemplu, poliția va putea lua decizii privind expulzarea cetățenilor străini, în timp ce, în prezent, doar instanțele de judecată au astfel de competențe.

Proiectul de lege a fost înaintat Dumei de Stat de către un grup de deputați din toate cele cinci fracțiuni în luna aprilie. Activista pentru drepturile omului Valentina Ciupik notează că atât Ministerul de Interne, cât și parlamentarii au încercat să promoveze documente similare în ultimii cinci ani. În opinia expertei, noua lege îi va lipsi pe imigranți de drepturi și va stabili un control total asupra lor.

Imigranții, transformați în „sclavi neputincioși”?

„Cel mai groaznic este faptul că propriile pașapoarte [ale imigranților] nu vor mai putea certifica identitatea acestor persoane în Rusia. Identitatea lor va fi certificată de un document emis de Ministerul rus de Interne”, spune activista pentru drepturile omului. Potrivit ei, acest lucru presupune că atât reprezentanții Ministerului de Interne, cât și ai oricărui alt organism de stat din Federația Rusă, vor avea dreptul să retragă acest act de identitate.

„În consecință, un imigrant se transformă într-un sclav neputincios. (...) Căci, în orice clipă, această persoană poate fi lipsită de documentul principal care îi certifică identitatea prin orice mijloace”, consideră experta.

„Imigranții vor trebui, totodată, să obțină un soi de aprobare ca să aplice pentru un anumit loc de muncă vacant. Însă, nu migranții înșiși vor fi cei care vor trebui să plătească pentru brevet - plata în avans cade în sarcina angajatorului. Astfel, dacă acesta uită, sa poate nu vrea să plătească la timp, migratul riscă să devină muncitor „la negru”, ilegal”, spune Valentina Ciupik.

„Singurul scop al acestui proiect de lege pe care îl văd eu este corupția în tabăra Ministerului Afacerilor Interne. Alte motive nu văd. Imaginați-vă doar: o persoană merge pe stradă, iar poliția are tot dreptul să o oprească, să-i verifice actele și să-i confiște documentele de identitate. Cu numai șase luni în urmă, mita obișnuită (pentru a ieși din această situație, n. red.) era de 5.000 de ruble (cca 60 de dolari). Astăzi, aceasta este deja de 20.000 de ruble. Dacă legea va fi aprobată, atunci mărimea mitei va crește la cca 400-500 de dolari, la cursul actual”, spune experta.

Activista pentru drepturile omului subliniază faptul că, în aceste condiții, nici nou-veniții, nici cetățenii nu vor mai avea vreun motiv să respecte legea. „Nici, imigrantul, nici angajatorul, nici poliția nu va avea motive s-o facă. Vor apărea, în schimb, destule motive pentru ca fiecare imigrant întâlnit pe stradă – să fie oprit, jefuit și lăsat să plece. Deci, va apărea, pur și simplu, un număr foarte mare de „imigranți ilegali”. (...) Astfel, migranții obișnuiți vor înceta să mai vină. În schimb, cei care o vor face vor fi infractorii”, spune Ciupik, menționând că astfel economia rusă va fi puternic afectată, întrucât migranții reprezentă o parte semnificativă a forței de muncă din Rusia. Experta este convinsă că legea, care afectează grav drepturile imigranților, va fi adoptată, dacă nu vor exista presiuni din partea țărilor de origine ale migranților.

Retragerea cetățeniei imigranților pentru refuzul de a lupta în Ucraina

Expulzările și restricțiile sunt parte a măsurilor sporite de control, inclusiv pentru cei ce refuză participarea la conflictul din Ucraina. În primele trei luni ale anului 2024, Rusia a expulzat aproximativ 22.000 de cetățeni străini, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, scrie „Verstka” cu referire la datele Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse.

Rusia a crescut presiunea asupra migranților din Asia Centrală după atacul terorist de la Crocus. Autoritățile au efectuat raiduri în masă. Peste 6.800 de imigranți au fost reținuți și sunt în așteptarea deportării, ceea ce reprezintă de două ori mai mulți decât anul trecut. Totodată, a crescut numărul refuzurilor de intrare în Rusia, dar și cel al infracțiunilor legate de organizarea „migrației ilegale”, care s-a majorat de 2,5 ori.

Începând cu luna decembrie 2023, imigranților a început să li se retragă cetățenia rusă pentru refuzul de a se prezenta la centrele militare de recrutare. Măsurile au fost luate după ce, în octombrie anul trecut, șeful Comitetului rus de anchetă, Aleksandr Bastrîkin, sugera că imigranții care au obținut pașapoarte rusești ar trebui să fie decăzuți din cetățenie dacă nu doresc să ia parte la războiul împotriva Ucrainei.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG