Linkuri accesibilitate

Drumul Ucrainei spre NATO este „ireversibil” (Corespondență de la Washington)


Președintele ucrainean Zelenski (al treilea din dreapta) a așteptat de la summitul NATO mai ales promisiuni de sprijin concret, militar - pe care le-a și primit.
Președintele ucrainean Zelenski (al treilea din dreapta) a așteptat de la summitul NATO mai ales promisiuni de sprijin concret, militar - pe care le-a și primit.

La summit-ul NATO de la Washington, cei 32 de membri ai alianței au afirmat că Ucraina se află pe un drum „ireversibil” către aderarea la NATO, această declarație fiind inclusă în comunicatul comun formulat în a doua zi de lucrări.

După luni de negocieri asupra formulărilor din comunicat, termenul „ireversibil” a fost inclus pentru a sublinia angajamentul NATO de a sprijini Ucraina în războiul său defensiv împotriva Rusiei.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că această decizie nu angajează NATO în conflict, dar va ajuta Ucraina să se apere. În plus, alianța a anunțat măsuri pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina, inclusiv numirea unui general cu trei stele pentru a conduce coordonarea și furnizarea de asistență internațională de securitate.

Ucraina știuse că nu va primi o invitație formală de aderare la NATO în cadrul acestui summit, recunoscând că nu poate adera la alianță în timp ce se află încă în conflict activ. Totuși, NATO a reafirmat că, pe măsură ce Ucraina își continuă reformele vitale, va fi susținută pe calea sa ireversibilă către aderare. Stoltenberg a subliniat că atunci când va fi momentul potrivit, Ucraina va adera la NATO fără întârziere, fiind doar o chestiune de „când”, nu „dacă”.

NATO a confirmat un angajament pe termen lung de asistență de securitate pentru Ucraina și a stabilit un nou centru NATO destinat să asigure un flux eficient de arme și instruire din partea membrilor alianței.

Summitul NATO, organizat cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a alianței, și-a propus să dovedească Rusiei că tactica de a diviza aliații, mai ales în privința Ucrainei, nu îi reușește.
Summitul NATO, organizat cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a alianței, și-a propus să dovedească Rusiei că tactica de a diviza aliații, mai ales în privința Ucrainei, nu îi reușește.

NATO nu dorește confruntare

Declarația finală subliniază că alianța nu caută confruntare și nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, menționând disponibilitatea de a menține canale de comunicare deschise cu Moscova pentru a atenua riscurile și a preveni escaladările.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a exprimat aprecierea pentru efortul de a întări forțele aeriene ale Ucrainei.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că aderarea Ucrainei la alianță trebuie să aibă loc după încheierea războiului pentru a se asigura că Rusia nu va mai ataca Ucraina din nou. El a accentuat că NATO nu face aceste eforturi pentru a prelungi războiul, ci pentru a-l încheia cât mai curând posibil.

Spectrul lui Trump

Firește că spectrul revenirii lui Donald Trump la conducerea Americii a planat asupra summitului, ea putând afecta, dacă s-ar produce, sprijinul pentru Ucraina. Stoltenberg a apărat alianța, în legătură cu critici formulate de Trump, când a fost președinte, cu privire la investițiile insuficiente ale aliaților în bugetele de apărare, arătând că situația cu privire la această chestiune este mult îmbunătățită.

Cu o zi înainte, Joe Biden deschisese summit-ul NATO la Washington cu un discurs puternic și ferm, subliniind angajamentul alianței față de securitatea globală și promițând noi sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina. „Înainte de acest război, Putin credea că NATO se va destrăma. Astăzi, NATO este mai puternică decât a fost vreodată în istoria sa”, a declarat Biden, aplaudat cu entuziasm.

Magazin de suveniruri la Washington în zilele summitului NATO. Pentru președintele Biden, reuniunea a fost încă un test al acuității și competenței sale, înaintea confruntării electorale din toamnă cu Trump.
Magazin de suveniruri la Washington în zilele summitului NATO. Pentru președintele Biden, reuniunea a fost încă un test al acuității și competenței sale, înaintea confruntării electorale din toamnă cu Trump.

Joe Biden a anunțat că țările NATO vor furniza Ucrainei cinci noi sisteme strategice de apărare aeriană, inclusiv baterii Patriot din Statele Unite, Germania și România, componente donate de Olanda și un sistem SAMP/T din Italia. „Ucraina va primi sute de interceptoare suplimentare în următorul an, ajutând la protejarea orașelor ucrainene împotriva rachetelor rusești și a trupelor ucrainene pe front”, a explicat Biden.

În contextul summit-ului, președintele a reiterat angajamentul NATO față de securitatea colectivă și importanța sprijinului continuu pentru Ucraina. „Rusia nu va învinge”, a spus Biden. „Ucraina va învinge”. „Când acest război lipsit de sens a început, Ucraina era o țară liberă. Astăzi, încă este o țară liberă și războiul se va termina cu Ucraina rămânând o țară liberă și independentă” – a spus președintele Statelor Unite.

Mai bine plătim acum, decât mai târziu

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a justificat sprijinul continuu pentru Ucraina, subliniind că „cel mai mare cost și cel mai mare risc vor fi dacă Rusia câștigă în Ucraina”. Stoltenberg a primit Medalia Prezidențială a Libertății din partea lui Biden, recunoscând contribuția sa semnificativă la întărirea alianței.

Într-un context geopolitic complex, summit-ul se desfășoară într-un moment crucial în care NATO trebuie să își reafirme unitatea și capacitatea de a răspunde la provocările de securitate globală.

În discursul său, Joe Biden a abordat și conflictul din Orientul Mijlociu, subliniind necesitatea unei abordări colective pentru a stabiliza regiunea. El a menționat că amenințările venite din partea grupărilor teroriste și a regimurilor autoritare din Iran și Siria continuă să reprezinte un pericol major pentru securitatea globală.

Președintele Biden și soția sa Jill, împreună cu lideri străini, urmăresc defilarea gărzii de onoare la Casa Albă, pe 10 iulie.
Președintele Biden și soția sa Jill, împreună cu lideri străini, urmăresc defilarea gărzii de onoare la Casa Albă, pe 10 iulie.

Biden a subliniat importanța cooperării internaționale pentru a contracara aceste amenințări, afirmând că „unitatea și solidaritatea noastră sunt esențiale pentru a face față provocărilor complexe din Orientul Mijlociu”.

Pe lângă amenințările din Orientul Mijlociu, el a avertizat și asupra riscurilor reprezentate de expansiunea influenței Chinei și comportamentul agresiv al Coreei de Nord, subliniind că „rezultatul războiului din Ucraina va modela securitatea globală pentru deceniile următoare” și că „timpul de a apăra libertatea și democrația este acum, iar locul este Ucraina”.

Un summit NATO electoral

Cu spectrul unei posibile reveniri a lui Donald Trump la putere, Biden a subliniat angajamentul său ferm față de NATO și a avertizat că predecesorul său ar putea abandona alianța.

Summit-ul NATO de la Washington reprezintă și un test crucial pentru Joe Biden, care se confruntă cu îndoieli semnificative legate de capacitatea sa de a conduce atât pe plan intern, cât și pe scena internațională.

După o dezbatere dezastruoasă împotriva lui Donald Trump, la 27 iunie, mulți din propriul său partid și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acuitatea sa mentală și la capacitatea sa de a conduce o alianță militară atât de complexă. Biden trebuie să demonstreze că vârsta este doar un număr și că poate mobiliza aliații NATO într-un moment critic, când sprijinul pentru Ucraina și unitatea împotriva agresiunii rusești sunt esențiale. Această reuniune de trei zile este văzută ca o oportunitate de a răspunde scepticilor și de a reasigura atât liderii mondiali, cât și electoratul american că el este liderul potrivit pentru a naviga aceste vremuri tulburi.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG