Linkuri accesibilitate

După alegeri. Învinșii caută explicații


În timp ce câștigătorul clar al alegerilor parlamentare de duminică, partidul pro-prezidențial PAS, se pregătește să preia guvernarea, partidele care au pierdut caută explicații.

După alegeri. Învinșii caută explicații
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct

Luni, primarul de la Bălți, Renato Usatîi, a anunțat că-și va da demisia din această funcție pentru că nu a reușit să-și aducă în Parlament „Partidul Nostru” fiind înfrânt chiar în propriul său fief electoral. Astăzi, și-au anunțat demisia de la conducerea partidului președintele și vicepreședinți ai Platformei DA.

Sunt 23 de concurenți electorali. Pragul electoral: 5% pentru partide, 7% pentru blocuri/alianțe. Alegerile au loc din nou după sistemul proporțional, într-o singură circumscripție.

Înainte de campania actuală, mai mulți observatori, preocupați mai ales de șansele de victorie ale dreptei pro-europene, sugerau că e nevoie de Platforma DA în viitorul parlament și că problema formațiunii ar sta în liderul ei, prin urmare ceea ce ar ajuta ar fi o substituție la vârful partidului.

Retragerea nu s-a întâmplat, Platforma DA nu a reușit să se califice pentru viitorul parlament, iar PAS a obținut o majoritate confortabilă de unul singur, deci eșecul platformei nici nu a mai contat.

Cu toate acestea, conducerea partidului și-a anunțat marți demisia.

Alegerile au fost câștigate înainte de desfășurarea acestora

În conferința în care a făcut-o, Andrei Năstase a părut totuși să pună întregul eșec de duminică nu pe erorile formațiunii, ci mai ales pe neșansa unui scrutin cu finaliști predestinați: „Alegerile, așa cum spunea cineva, au fost câștigate înainte de desfășurarea acestora și asta fără să facă campanie specială,” a declarat Andrei Năstase azi, invocând așa-zisul „vot util”, adică un vot cu PAS de frica risipei de sufragii pe dreapta, care să-i fi adus în față pe oponenți.

„R. Moldova are azi un președinte datorită acestor oameni. Mulți deja au început să arunce tărnă peste noi. Nu am murit încă. Ceea ce nu ne omoară, ne face și mai puternici. Ceea ce ne preocupă pe noi azi e ca Platforma DA să devină și mai consolidată, la nivelul conducerii actuale care iată face niște eforturi democratice de consolidare la viitorul congres,” sunt alte câteva declarații ale lui Năstase din aceeași conferință de presă.

Renato Usatîi, la rândul lui, a spus că eșecul lui, chiar și în localitatea în care a câștigat anterior două scrutine locale, s-ar datora faptului că cetățenii ar fi mizat, în mod greșit trebuie să înțelegem, pe politicianism, nu pe fapte. Supărat, acesta s-a retras din funcția de edil și a sugerat că s-ar putea ocupa în continuare de afaceri.

Ilan Șor, pe de altă parte, partidul căruia, deși a intrat în parlament, nu mai poate spera pe influența de care s-a bucurat în legislatura trecută, și-a asumat în totalitate rezultatul de duminică, ceea ce nu se poate spune însă despre Igor Dodon, liderul socialist:

Ați pierdut și în satul dvs. de baștină, Sadova, ați pierdut și în capitală cu un primar socialist. Cum vă explicați?

Oamenii și-au dorit acest lucru și oamenii au obținut ceea ce și-au dorit.

Cum vă explicați prezența mică în Federația Rusă – doar 6 mii de votanți?

În diaporă, în toate țările cu excepția Germaniei, prezența a fost mai mică ca la prezidențiale – deci asta a fost tendința peste tot. Am făcut echipă comună în această campanie și am obținut un rezultat bun. Ne-am dorit mai bun, toți își doresc asta, dar avem un rezultat bun.

Igor Dodon a reușit, cum se știe, o fuziune, pentru actuala campanie, cu comuniștii lui Vladimir Voronin, chiar dacă cei doi și-au împărțit vorbe grele de-a lungul vremii, dar acest lucru nu l-a ajutat totuși să-și mențină o poziție dominantă ca cea de până acum în viitorul legislativ.

XS
SM
MD
LG