Linkuri accesibilitate

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședinte PPE, nu mai vrea unguri la cârma extinderii UE


Mureșan susține că o cale de accelerare a aderării R. Moldova la UE este prin garantarea investițiilor companiilor europene în această țară, după modelul Ucrainei.
Mureșan susține că o cale de accelerare a aderării R. Moldova la UE este prin garantarea investițiilor companiilor europene în această țară, după modelul Ucrainei.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, reales vicepreședintele celui mai puternic grup de partide din Parlamentul European, titular al unei funcții-cheie pentru relațiile cu Moldova, a spus că în noua Comisie Europeană portofoliul extinderii ar trebui dat oricui, numai unui ungur, nu.

În ultimii cinci ani, funcția de comisar pentru extindere a UE a fost deținută de maghiarul Olivér Várhelyi, numit în funcție de guvernul condus de Viktor Orbán, care a încercat să încetinească sau să deraieze procesele de aderare ale Ucrainei și Moldova.

La o conferință de presă ținută joi, la Bruxelles, Mureșan, care deține funcția de președinte al delegației Parlamentului European pentru relația UE cu Republica Moldova, a avertizat, potrivit Euronews, că obstrucționarea de către Budapesta a extinderii nu mai poate continua.

Moldova și Ucraina, care au primit decizia de deschidere a negocierilor de aderare în decembrie anul trecut, după ce UE a depășit opoziția Ungariei, urmează să participe la prima conferință interguvernamentală de la finele lunii iunie.

Parlamentul olandez a votat joi (20 iunie) în favoarea aprobării cadrelor de negociere pentru Ucraina și Moldova, eliminând astfel ultimul obstacol pentru ca UE să deschidă în mod oficial negocierile de aderare cu ambele țări săptămâna viitoare, pe 25 iunie, notează Euractiv.

Integrare cu regiunea transnistreană

Totuși, potrivit lui Mureșan, umbra Ungariei ar putea plana deasupra procesului extinderii și în următoarele șase luni.

„Din luna iulie, Ungaria va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene și nu și-a manifestat intenția de a grăbi negocierile de aderare pe Estul Europei, ci spre Balcani”, a spus Mureșan.

Mureșan a dat asigurări că Transnistria face parte integrantă și la pachet cu candidatura Republicii Moldova pentru a deveni membră a UE, în ciuda prezenței a circa 1.500 de militari ruși în regiune și a temerilor că teritoriul este folosit pentru a adăposti muniții rusești.

Alexandru Flenchea: Cheia rezolvării conflictului transnistrean e la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:37:32 0:00

„Transnistria aparține Republicii Moldova, deci voința Republicii Moldova este ca toată țara să adere la UE”, a precizat el.

„Atâta timp cât Ucraina ține frontul, trupele rusești din Transnistria sunt irelevante”, a explicat el. Transnistria se învecinează cu sud-vestul Ucrainei, ceea ce înseamnă că stabilitatea Republicii Moldova depinde de rezistența Kievului. Aceasta înseamnă, de asemenea, că Moldova vede războiul din Ucraina ca pe o oportunitate istorică de a reintegra Transnistria”, a adăugat Mureșan.

Investițiile europene în Moldova ar putea fi garantate

Europarlamentarul a susținut ideea de creare a unui fond UE de garantare a investițiilor companiilor europene în Republica Moldova, după modelul celui pentru Ucraina, care ar asigura dezvoltarea economică a țării. În acest mod, spune el, ar fi accelerată aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit lui Mureșan, care a fost reales, miercuri, în funcția de vicepreşedinte al Grupului PPE, cel mai mare din Parlamentul European, înființarea acestui fond de garantare a investițiilor comunitare în Moldova ar avea mai multe efecte pozitive.

Pe de o parte, spune el, ar grăbi procesul de aderare la UE, iar pe de alta, ar scoate și mai mult populația de sub influența Rusiei, despre care Mureșan - ca mulți alții - afirmă că duce un război hibrid pentru a influența opinia publică moldoveană.

Mureșan a mai spus printre altele la conferința lui de presă că Moldova a reușit să-și reducă dependența integrală față de gazele și resursele energetice rusești, în ciuda costurilor suportate de propriii cetățeni și economie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG