Linkuri accesibilitate

Forțele israeliene atacă aerian și terestru principalul oraș din Gaza


Fumul se ridică deasupra Fâșiei Gaza. Vedere de la granița Israelului cu Gaza, în sudul Israelului, 30 octombrie 2023
Fumul se ridică deasupra Fâșiei Gaza. Vedere de la granița Israelului cu Gaza, în sudul Israelului, 30 octombrie 2023

Trupele și tancurile israeliene au atacat luni, dinspre est și vest, principalul oraș din nordul Fâșiei Gaza, la trei zile după ce a început operațiunile terestre în enclava palestiniană, soldate și cu creșterea presiunilor internaționale pentru protejarea civililor.

Armata israeliană spune că a lovit peste 600 de ținte militante în ultimele zile, de când a extins operațiunile terestre în Fâșia Gaza. Acolo, civilii palestinieni au nevoie disperată de combustibil, alimente și apă curată.

„Trupele IDF au ucis zeci de teroriști care s-au baricadat în clădiri și tuneluri și au încercat să atace trupele", a declarat armata, adăugând că printre aceștia se numără patru agenți importanți ai Hamas.

Israelul a început vineri târziu o mare ofensivă terestră și aeriană în Gaza și a reînnoit apelurile către civili de a se muta din nordul micii enclave de coastă în sud, IDF spune că urmărește militanții Hamas despre care susține că se ascund într-un labirint de tuneluri sub orașul Gaza.

Luni, locuitorii regiunii au afirmat că forțele israeliene au efectuat zeci de atacuri aeriene în partea de est a orașului. Unii localnici spun că au auzit tancuri. Ulterior, locuitorii din Gaza și biroul de presă al guvernului condus de Hamas au declarat că tancurile s-au retras spre gardul puternic fortificat din jurul Fâșiei Gaza.

La vest, unde Israelul a amplasat duminică tancuri, șoseaua de coastă nord-sud de pe coasta Mediteranei a fost lovită de mai multe ori din aer și de pe mare, au declarat locuitorii. Jurnaliștii nu au putut verifica deocamdată aceste informații, iar Israelul încă nu a făcut niciun comentariu referitor la operațiune.

Mulți palestinieni ezită să părăsească orașul Gaza, îngrijorați că-și vor pierde casele și speriați de știrile că atacurile aeriene israeliene au început să lovească înspre sud.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății susțin că atacurile aeriene au lovit luni zone din proximitatea spitalelor din oraș, inclusiv Al-Shifa, Al-Quds și Spitalul Prieteniei Turco-Palestiniene. Biroul umanitar al ONU, OCHA, a declarat că 117 mii de civili se adăpostesc alături de mii de pacienți și medici în spitalele din nord.

Israelul acuză gruparea Hamas că ar fi amplasat centre de comandă și alte elemente de infrastructură militară în spitalele din Gaza sau în rețeaua de tuneluri de sub acestea, lucru pe care gruparea islamistă îl neagă.

Au avut loc atacuri aeriene și în orașul sudic Rafah, în apropiere de punctul de trecere a frontierei din Gaza cu Egiptul, singurul care nu este blocat de Israel, precum și la est de Khan Younis, unde ziariștii palestinieni spun că Hamas s-a confruntat cu trupele israeliene.

Telecomunicațiile care vineri fuseseră aproape integral întrerupte în Gaza au fost în mare măsură reluate, deși furnizorii de servicii de telecomunicații spun că unele părți din nordul țării sunt încă debranșate de la rețea.

Atacurile terestre din ce în ce mai ample ale Israelului asupra Fâșiei Gaza au dus la întețirea apelurilor internaționale pentru o "pauză umanitară" care să permită accesul ajutoarelor.

OCHA spune că duminică au intrat în Gaza 33 de camioane cu apă, alimente și provizii medicale, cea mai mare livrare de până acum, dar sunt necesare mult mai multe pentru a satisface nevoile urgente și pentru a preîntâmpina tulburările civile. Oamenii au luat cu asalt duminică depozitele ONU de unde se distribuiau ajutoare în căutare de alimente.

Hamas dorește o pauză de cinci zile în operațiunile Israelului pentru a permite ca ajutoarele și combustibilul să ajungă în Gaza, în schimbul eliberării tuturor ostaticilor civili deținuți de militanți, a declarat pentru agenția Reuters o sursă informată despre negocierile dintre Israel și Hamas, mediate de Qatar.

Mai mult de jumătate dintre ostaticii deținuți de Hamas au pașapoarte străine din 25 de țări, susține guvernul israelian.

XS
SM
MD
LG