Linkuri accesibilitate

Galina Dodon va fi audiată în dosarul de îmbogățire ilicită al fostului președinte


Fostul președinte Igor Dodon și soția sa, Galina, 17 septembrie 2019
Fostul președinte Igor Dodon și soția sa, Galina, 17 septembrie 2019

Procurorii moldoveni anti-corupție au confirmat că Galina Dodon, soția fostului președinte arestat sub bănuieli de corupție și trădare, are și ea statut de suspect în ancheta referitoare la îmbogățirea ilicită. Anunțul, oarecum așteptat, inclusiv în baza unor documente „scurse” de la anchetatorii încă din prima zi, a prilejuit o explozie de mânie din partea lui Igor Dodon.

Galina Dodon, suspectă în dosarul de îmbogățire ilicită al fostului președinte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00

Deși este în arest la domiciliu, el poate posta pe rețele, și postează din greu, amplificându-și parcă acuzațiile cu caracter geopolitic – anume, că el și familia lui sunt victimele unui complot pus la cale nu doar de puterea de la Chișinău, dar de cei care o dirijează, din Occident.

Procurorii anticorupție au citat-o pe Galina Dodon, soția ex-președintelui, pentru ziua de joi, 16 iunie. Atunci când i-au înmânat citația, Igor Dodon a spus că au făcut-o prin abuz, pentru că ar fi oprit-o din trafic, în timp ce-și ducea copii la lecția de șah.

„Mă adresez din nou către Maia Sandu și procurorii săi (...) - lăsați-mi soția, copiii şi familia în pace”

Procurorii au reacționat spunând că e o manipulare ce spune Igor Dodon, pentru că citația a ajuns la soția fostului președinte în alte circumstanțe decât le descrie el, anume în fața unui liceu din capitală, unde au surprins-o accidental atunci când erau în drum spre casa familiei Dodon. Toate aceste discuții au la bază postările ex-președintelui de pe rețele de socializare. Într-una din ultimele, Dodon, care o acuză de la bun început pe Maia Sandu că i-ar fi comandat cercetarea, a scris: „Mă adresez din nou către Maia Sandu și procurorii săi (...) - lăsați-mi soția, copiii şi familia în pace”.

Comunicarea pe rețele a ex-președintelui nu i-a fost restricționată atunci când a fost plasat, pe 26 mai, în arest la domiciliu de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, deși procurorii spun că ar fi trebuit.

Petru Iarmaliuc, cel care e în fruntea grupului de procurori ce-l investighează, a spus azi Europei Libere că, chiar dacă a cerut restricția și atunci când a mers la judecătorie, și atunci când s-a examinat apelul, cele două instanțe nu au luat însă această decizie, ceea ce nu-i permite decât să încerce din nou să obțină restricționarea comunicațiilor ex-președintelui când va merge în fața judecătorilor pentru a-i prelungi termenul de arest preventiv.

Postările lui Dodon de pe rețele ar fi extrem de dăunătoare, insistă, pe de altă parte, procurorul Iarmaliuc:

„Comunicările și ieșirile publice prin anumite postări pe rețelele de socializare ale bănuiților sau inculpaților pe dosarele în care sunt vizați este o modalitate de transmitere a careva mesaje procesuale pentru persoanele care sunt audiate sau urmează a fi audiate și li se transmite într-un mod niște sugestii pe care trebuie să le adopte în cadrul acțiunilor procesuale. În viziunea mea, ca procuror de caz, este inadmisibil asemenea comportament. Noi o să-l argumentăm deja când o să depunem demersul la prelungirea măsurii preventive. Pentru că acum există o decizie a Curții de Apel, irevocabilă și definitivă, care nu mai putea fi atacată”.

O prevedere din codul de procedură penală menționează într-adevăr măsura limitării utilizării mijloacelor de comunicație în condiții de arest la domiciliu pentru bănuiții din dosarele procuraturii, însă nu cu caracter obligatoriu, ci opțional, iar în practică, restricția este mai des aplicată concomitent cu arestul decât omisă.

Despre citarea Galinei Dodon, procurorii au spus că ar fi necesară pentru a o audia în calitate de bănuit în dosarul pe numele soțului său, în partea ce se referă la îmbogățire ilicită. Este una din acuzațiile procurorilor la adresa ex-președintelui, alături de alte trei învinuiri care i se aduc după pornirea unui dosar în baza cunoscutului video cu numele „Kuliok”: corupere pasivă, organizare, dirijare și acceptare cu bună-știință a finanțării unui partid politic de către o grupare criminală și trădare de patrie. Acuzațiile i-au fost aduse fostului președinte luna trecută, după o serie de percheziții soldate cu reținerea sa, dar și a cumnatului său, Petru Merineanu.

Termenul de arest preventiv expiră la sfârșitul săptămânii viitoare, 26 iunie, dar procurorii vor solicita probabil o prelungire.

XS
SM
MD
LG