Linkuri accesibilitate

Germania: Democrația câștigă timp prin victoria social-democraților din Brandenburg


Un pic de euforie: social-democrații aplaudă sondajele la ieșirea de la urne la Potsdam, duminică, 22 septembrie.
Un pic de euforie: social-democrații aplaudă sondajele la ieșirea de la urne la Potsdam, duminică, 22 septembrie.

Fără să fi scăpat nici pe departe de necazurile politice, cancelarul german Olaf Scholz poate cel puțin să meargă cu capul un pic mai ridicat după alegerile de duminică (22 septembrie) din Brandenburg, un land (stat) din fosta Republică Democrată Germană care înconjoară capitala federală Berlin.

Social-democrații săi (SPD), care au condus acest stat de la reunificarea Germaniei, au reușit să se claseze pe primul loc și de această dată, după ce au fost în urma formațiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) aproape pe tot parcursul campaniei.

În cele din urmă, SPD a obținut 30,9% din voturi, o îmbunătățire față de cele 26% obținute în urmă cu cinci ani, și a devansat Afd, care a terminat pe locul doi, cu 29,2%. Rezultatul îi dă un moment de respiro lui Scholz din multe puncte de vedere. El locuiește la Potsdam, capitala landului Brandenburg, iar partidul său s-a prezentat în fața alegătorilor după două rezultate dezastruoase în Turingia și Saxonia, alte două foste state est-germane, în urmă cu trei săptămâni, unde abia a supraviețuit, obținând rezultate cu o singură cifră.

În ultimele săptămâni au apărut întrebări tot mai zgomotoase despre cât mai poate guverna guvernul federal după un rezultat atât de slab, dar acum se pare că acesta va merge înainte, chiar șchiopătând, cel puțin până la alegerile generale din septembrie 2025.

Pe de altă parte, întrebarea este cât de mult credit ar trebui să primească Scholz pentru acest rezultat. El și-a schimbat tonul în ultimele săptămâni, în încercarea de a folosi temerile legate de imigrație și Ucraina - un scepticism răspândit într-o mare parte a electoratului, în special în partea de est a țării. În ultimele săptămâni, s-a pronunțat mai mult pentru negocieri de pace, care ar trebui să includă Rusia, iar la începutul lunii septembrie a reintrodus controalele la toate frontierele germane, în încercarea de a stăvili imigrația, mai ales în urma unei înjunghieri mortale în orașul Solingen din vestul Germaniei, în luna august, într-un atac revendicat de gruparea militantă Statul Islamic.

Cu toate acestea, în multe privințe, rezultatul final pare a fi o combinație între votul împotriva victoriei AfD și popularitatea actualului premier din Brandenburg, Dietmar Woidke, care, deși este coleg de partid cu Scholz, l-a evitat în campanie și a criticat din proprie inițiativă guvernul federal.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că cei doi parteneri ai săi din coaliția federală, Verzii și liberalii din FDP, au eșuat total în Brandenburg. Primii au obținut 4,1% și, prin urmare, nu au depășit pragul de 5% pentru a fi reprezentați în parlamentul landului, iar FDP a obținut un amărât de 0,8%, ceea ce reprezintă cel mai slab rezultat înregistrat vreodată în cadrul unor alegeri regionale!

Deși AfD nu a reușit să ajungă pe primul loc în Brandenburg, formațiunea a crescut din nou. Nu există nicio îndoială că partidul este în continuare marele câștigător după cele trei alegeri din est din septembrie. În două dintre ele, AfD s-a clasat aproape pe locul al doilea și a devenit primul partid de extremă-dreapta de la al Doilea Război Mondial încoace care s-a clasat pe primul loc într-un scrutin regional, anume în Turingia. Desigur, partea de est a țării este foarte diferită, cu o proporție mai mare de vederi anti-imigrație și pro-Moscova. Acest lucru s-a reflectat și în succesul noii formațiuni de stânga BSW (Alianța Sahra Wagenknecht), care s-a clasat pe locul al treilea în Brandenburg cu 13,5% din voturi și care împărtășește multe dintre sentimentele politice ale AfD.

La nivel federal, extrema stângă și extrema dreaptă combinate ar putea obține o treime din voturi. Este mult, dar nu vor intra în guvern. Cu toate acestea, ele vor avea un impact asupra țării cu cea mai mare economie din UE în perioada premergătoare votului, exercitând presiuni în ceea ce privește imigrația și Ucraina.

Iar asemenea lucruri nu se întâmplă numai în Germania. Populistul ceh Andrej Babis a obținut rezultate foarte bune la alegerile regionale desfășurate în același weekend cu votul din Brandenburg și pare bine poziționat pentru a prelua funcția de premier al țării anul viitor. La sfârșitul săptămânii viitoare, Austria, la rândul ei, va vota în cadrul alegerilor parlamentare. Acolo, Partidul Libertății (FPO), populist de extremă dreapta, conduce detașat în sondaje. Europa se întoarce foarte mult spre sine însăși.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG