Linkuri accesibilitate

Germania, Franța și Polonia promit să cumpere armament pentru Ucraina pe piața internațională


Președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, și premierul polonez, Donald Tusk, au spus după o întâlnire pe 15 martie, la Berlin, că țările lor sunt hotărâte să nu permită Rusiei să învingă în Ucraina.
Președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, și premierul polonez, Donald Tusk, au spus după o întâlnire pe 15 martie, la Berlin, că țările lor sunt hotărâte să nu permită Rusiei să învingă în Ucraina.

Liderii Germaniei, Franței și Poloniei au spus vineri, după o discuție la Berlin, că vor achiziționa pe piața internațională mai mult armament pentru Ucraina și vor spori producția de echipament militar împreună cu parteneri ucraineni, dezmințind că între ei ar exista divergențe.

Cancelarul german, Olaf Scholz, i-a primit pe președintele francez, Emmanuel Macron, și pe premierul polonez, Donald Tusk, pentru o reuniune organizată în grabă a așa-numitului „Triunghi de la Weimar” al celor trei țări, după ce Macron a sugerat că nu poate fi exclusă și trimiterea de trupe occidentale în Ucraina.

Scholz a declarat că a discutat cu două zile mai devreme și cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre ce sprijin este necesar acum.

„El știe că se poate bizui pe noi, iar noi ne reiterăm astăzi, aici, acest semnal de sprijin pentru Kiev”, a spus cancelarul german după întâlnirea cu liderii francez și polonez, adăugând că „un semnal foarte clar merge și la Moscova” că sprijinul pentru Ucraina nu va fi oprit.

Kievul speră să primească mai multe ajutoare militare din partea partenerilor occidentali pentru a face față confruntării cu o armată rusă mai mare și mai bine dotată, care exercită presiuni puternice în unele puncte de pe linia frontului din Ucraina. Planurile anterioare ale Uniunii Europene de a livra Ucrainei un milion de proiectile de artilerie nu s-au realizat la nivelul promis, iar în Statele Unite ajutoarele pentru Ucraina rămân blocate din cauza divergențelor politice din Congres.

Cei trei lideri au vorbit și pozat în fața jurnaliștilor, dar nu au acceptat întrebări.
Cei trei lideri au vorbit și pozat în fața jurnaliștilor, dar nu au acceptat întrebări.

Unitate în privința armamentului...

Liderii german, francez și polonez au vorbit în fața presei după întrevederea lor de la Berlin, dar nu au acceptat întrebări din partea jurnaliștilor.

Președintele francez a reafirmat sprijinul Franței pentru un plan inițiat de Cehia de a cumpăra muniție și grenade în afara Uniunii Europene, dar nu a oferit detalii.

Macron a spus însă că cele trei țări „sunt unite”, privesc „cu luciditate” situația din Ucraina și sunt „hotărâte” să apere securitatea Europei și „să nu permită niciodată Rusiei să învingă”.

Premierul polonez a spus că întâlnirea de la Berlin arată că cei trei lideri vorbesc „cu o singură voce” despre securitatea continentului. „Întâlnirea de azi ... arată limpede că unele speculații malițioase că ar exista divergențe între capitalele europene sunt foarte exagerate”, a spus Donald Tusk.

Germania, Franța și Polonia se numără printre aliații cheie ai Ucrainei. Germania este al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina după Statele Unite și își intensifică sprijinul în acest an, deși Scholz a fost criticat pentru refuzul de a trimite rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune de tip Taurus.

... Tăcere în privința trupelor

În declarațiile lor, cei trei lideri nu s-au referit la opiniile diferite exprimate anterior de Scholz și Macron în legătură cu ideea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, exprimată de președintele francez la sfârșitul lunii trecute, în urma unei conferințe de securitate la Paris.

Scholz a spus chiar atunci că participanții au convenit că „nu vor fi trupe terestre și niciun soldat pe teritoriul ucrainean trimis acolo de statele europene sau NATO”.

Cu o zi înainte de întrevederea de acum, de la Berlin, Macron își reiterase poziția, cu precizarea că situația actuală nu necesită trimiterea de trupe occidentale în Ucraina.

La Bruxelles, Comisia Europeană a alocat, vineri, 500 de milioane de euro pentru un proiect care trebuie să elimine obstacolele și să grăbească producția de explozibili și alte materiale utilizate pentru fabricarea obuzelor de artilerie destinate blocului și aliaților săi.

Comisia Europeană estimează că planul va permite industriei de armament din UE să producă 1,7 milioane de obuze până la sfârșitul anului și alte 2 milioane până la sfârșitul anului 2025.

XS
SM
MD
LG