Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Calitatea noii legislații electorale va fi verificată de practica acestui scrutin” 


Afișaj electoral lângă Circul din Chișinău
Afișaj electoral lângă Circul din Chișinău

Punct de vedere săptămânal în dialog.

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „În istoria politică a Republicii Moldova această campanie electorală, care se apropie de sfârșit, va ocupa un loc aparte din mai multe motive. Mai întâi, pentru că pentru prima dată alegerile parlamentare se desfășoară și pe liste de partid, și în circumscripții uninominale, conform unui sistem mixt, asupra căruia a insistat actuala guvernare împreună cu socialiștii președintelui Igor Dodon.

Vasile Botnaru în dialog cu istoricul Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct


Apoi este demn de menționat faptul că legea electorală a rezervat locuri în Parlament atât unor zone aparte ale Republicii Moldova, precum cea de dincolo de Nistru și autonomiei găgăuze, cât și diasporei din Europa, Rusia și de peste Ocean. S-au modificat și regulile agitației electorale, aceasta fiind permisă chiar și în ziua alegerilor. Și nu în ultimul rând, ziua scrutinului va coincide cu un referendum consultativ, inițiat de actuala guvernare.”

Europa Liberă: Mai e nevoie de puțintică răbdare ca să vedem și rezultatele, dar țin să vă întreb: cum credeți Dvs., cu aceste modificări în legislația electorală, a făcut Republica Moldova un pas înainte sau înapoi?

Gheorghe Cojocaru: „Modificările aduse legislației electorale au fost criticate în repetate rânduri de experții interni și internaționali în materie electorală, de opoziția de dreapta sau de cea comunistă de la Chișinău, ca și de Comisia de la Veneția. Însă acum când, practic, toată opoziția, mai puțin Partidul Comuniștilor, s-a conformat noilor reguli de joc și participă și la alegerile pe liste de partid, și la alegerile în circumscripțiile uninominale, calitatea noii legislații electorale va fi verificată de practica acestui scrutin. Corectitudinea alegerilor va da nota de ansamblu scrutinului de duminică, 24 februarie, după care chestiunea legislației electorale nu va mai fi abordată cu atâta sensibilitate.”

Europa Liberă: Electoratul s-a prins cam târziu că în mecanismul acesta de alegeri mixte este încorporată o mică șmecherie, fruntașii partidelor participă și pe liste, dar și în circumscripțiile uninominale. Cum ar veni, stau pe două scaune?

Gheorghe Cojocaru: „Da, partidele fac acest joc electoral pentru a-și maximiza scorul în alegeri, mai ales că legislația permite acest lucru. Mai mult decât atât, se observă că anume liderii partidelor, cei care ocupă locurile sigure de calificare în viitorul Parlament, anume ei candidează și în circumscripțiile uninominale.

Calculul aici este simplu: în eventualitatea ocupării unui mandat într-o circumscripție uninominală, locul respectiv de pe listă va fi ocupat de următorii pretendenți. Și invers, în situația în care vreun fruntaș de partid nu se califică într-o circumscripție uninominală, prezența printre primii pe lista partidului îi va asigura mandatul râvnit de parlamentar.”

Europa Liberă: Suporterii cei mai înverșunați ai referendumului, am văzut la televizor, au profitat de acest prilej ca să promoveze, de fapt, formațiunea politică. Dvs. cum credeți: ce se va întâmpla cu referendumul atașat la scrutin?

Gheorghe Cojocaru: „Tema referendumului privind reducerea numărului de deputați și rechemarea acestora nu a fost un subiect de interes major pe parcursul întregii campanii electorale, mai ales având în vedere că mai mulți actori politici și-au chemat susținătorii să boicoteze această consultare populară. Prin urmare, ar fi dificil de imaginat că acest interes s-ar putea trezi în ultimul moment, chiar în fața urnelor de vot.”

XS
SM
MD
LG