Linkuri accesibilitate

Guillermo ARRIAGA. Salvarea focului


Nu-mi dau seama cu ce viteză își scrie mexicanul Guillermo Arriaga (n. 1958) romanele, cert e că ditamai tomurile se citesc dintr-o răsuflare, și încă – acum mă refer la Salvarea focului, Bookzone, 2024 (Premiul Alfaguara, Madrid, 2020) – cu sufletul la gură. „Salvarea focului este un roman polifonic care narează cu intensitate și cu un dinamism excepțional o poveste plină de violență din Mexicul contemporan, unde dragostea și mântuirea sunt încă posibile”, se afirmă în declarația juriului, precizându-se că „diversele planuri narative au ca fir conductor corpul uman, motiv de sărbătoare și expus la numeroase excese” (în acest sens, romanul mi-a amintit oarecum de Sărbătoarea Țapului a lui Mario Vargas Llosa).

Coperta cărții „Salvarea focului” de Guillermo Arriaga, editura Bookzone
Coperta cărții „Salvarea focului” de Guillermo Arriaga, editura Bookzone

Atât că excesele sunt cele care dau tonul, până și intrarea protagonistului se face printr-un paricid – „José Cuauhtémoc te-a stropit cu benzină și ți-a șoptit la ureche «iadul chiar există», și apoi a aprins un chibrit și l-a aruncat în poala ta ca să-ți dea foc” –, asta după ce, ani de-a rândul, fiul „ale cărui prenume [José Cuauhtémoc Huiztlic Ramirez] îl omagia pe ultimul împărat aztec” a suportat cu stoicism mustrările și loviturile unui tată tiranic: „Și așa cum i-ai hrănit condiția de fiu rătăcitor, la fel i-ai alimentat și ura de călău. Ani de-a rândul a acumulat ranchiuna care l-a împins să-ți dea foc”, asta după – nenumărate – „dățile în care te-a pălmuit peste față în timp ce tu zăceai inert în scaunul cu rotile”. Or, rechizitoriul este lung: „Ce-ți hrănea ranchiuna indigenă, resentimentul milenar? Explică-mi, te rog, de ce te descărcai pe cei care erau sânge din sângele tău? Ne detestai pentru că aveam gene ale cuceritorilor ucigași? Nu-mi explic acea ranchiună, tată. Nu ne puteai acuza pe noi, copiii tăi. În orice caz, a fost decizia ta să o lași însărcinată pe «spanioloaică». (…) Până aici ajunge înțelegerea mea”. (Și suntem abia la începutul romanului, înainte ca o altă intrigă – nu mai puțin sângeroasă – să dea o turnură neașteptată narațiunii, odată cu intrarea în scenă – și nu oriunde, ci în pușcăria unde sunt deținuți violatori, traficanți, ucigași ș.a.m.d. – a unei trupe de dans contemporan, cu spectacolul Nașterea morților, al unor balerine la ciclu, așadar și el sângeros: „Le-am vorbit celor din grup despre ideea mea și a fost primită cu entuziasm. Da, menstruația ascundea o enigmă care merita explorată. Noi, femeile din grup, au decis să luăm pastile contraceptive pentru a ne regla menstruația și să avem astfel toate același ciclu. Am reușit să ne potrivim oarecum după șase luni. Să dansăm având menstruație în același timp invoca natura cea mai animalică a feminității noastre”.)

Iat-o acum pe protagonistă, coregrafa Marina, înainte de a-l întâlni pe José Cuauhtémoc în închisoarea unde va merge să prezinte Nașterea morților, când singurul zbucium sufletesc al tinerei femei este cel al creației, și nu al unei pasiuni ucigătoare: „Știam că în coregrafiile mele există fluiditate, că erau armonioase, chiar și puțin riscante. Cu toate acestea, lipsea particula minusculă care transformă un act de creație într-o avalanșă. Asta căutam eu: o avalanșă care să-i înghită pe spectatori, să-i lase fără răsuflare, fără gânduri, fără distrageri. O avalanșă care să-i devoreze timp de două ore și să-i transforme în persoane diferite față de cele care intraseră în teatru. O avalanșă care să-i transporte într-un loc pe care nu și l-au imaginat niciodată. (...) Cum să găsesc acea particulă infimă care catapultează o operă către măreție și a cărei lipsă o trage în jos spre mediocritate?” Are în față peste 600 de pagini, în care va trăi cea mai mistuitoare iubire – nu mă întrebați cu ce preț, puneți mâna pe carte și urmați-i pe Marina și JC, a căror pasiune stă sub motoul lui Jean Cocteau: „Dacă focul mi-ar arde casă, ce aș salva? Aș salva focul” (de unde și titlul romanului), căci – de la Clarice Lispector citire (celălalt motto) – „Nu știu să iubesc cu jumătate de măsură, nu știu să trăiesc în minciună”.

23 septembrie ‘24

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG