Linkuri accesibilitate

Guvernul bavarez, acuzat de islamofobie din cauza unui videoclip „anti-extremism”


Captură video din clipul șters de autoritățile bavareze, după ce s-au convins că e de prost gust.
Captură video din clipul șters de autoritățile bavareze, după ce s-au convins că e de prost gust.

Autoritățile din landul Bavaria, din sudul Germaniei, au șters de pe net un videoclip despre pericolele extremismului islamist, după ce acesta a fost denunțat drept „total rasist” și a fost comparat cu propaganda din era nazistă.

Videoclipul publicat pe X de Ministerul de Interne din Bavaria la 2 septembrie avea pe fond o muzică sumbră și înfățișa un cleric musulman caricaturizat, râzând sinistru. El înghite o tânără care se transformă apoi într-o soție îmbrăcată în hijab și plânge dând cu mopul în bucătărie, într-o căsătorie poligamă.

Conceput cu scopul declarat de a avertiza asupra pericolelor salafismului, o mișcare sunnită ultraconservatoare, videoclipul a declanșat o reacție aproape imediată din partea mai multor parlamentari germani, care au acuzat ministerul de promovare a propagandei grosolane și de ațâțarea sentimentelor anti-musulmane.

Nicole Gohlke, una din personalitățile politice din Germania care au condamnat prompt videoclipul rasist.
Nicole Gohlke, una din personalitățile politice din Germania care au condamnat prompt videoclipul rasist.

„Un videoclip total rasist din partea Ministerului de Interne bavarez! Penibil - mai ales în aceste vremuri! În loc de excludere și incitare, trebuie să luăm atitudine împotriva rasismului anti-musulman”, a scris pe X Nicole Gohlke, membră a Parlamentului german din partea Partidului Stângii (Die Linke).

Videoclipul a fost difuzat pe fondul a ceea ce cercetătorii consideră a fi o creștere a islamofobiei în societatea germană și o intensificare a incidentelor anti-musulmane în țară. De asemenea, videoclipul a fost difuzat imediat după succesele electorale obținute de partidul anti-imigrație Alternativa pentru Germania (AfD) în două state est-germane la 1 septembrie.

În Bavaria AfD nu este chiar așa de influent, dar cel mai mare și mai bogat land german este în general considerat mai conservator decât altele.

Ferat Kocak, unul din politicienii de stânga germani indignați de campania bavareză.
Ferat Kocak, unul din politicienii de stânga germani indignați de campania bavareză.

„Ură și incitare direct de la minister, la o zi după ce ați fost surprinși de rezultatele bune pentru AfD!” a scris pe X Ferat Kocak, un deputat al Partidului Stângii care activează în parlamentul de stat din Berlin.

Kocak a întrebat de ce Ministerul de Interne bavarez „folosește caricaturi pentru a incita la ură împotriva musulmanilor, care amintesc de propaganda nazistă împotriva evreilor”.

Tânăra musulmană este radicalizată în clipul video bavarez, între timp șters de pe rețele.
Tânăra musulmană este radicalizată în clipul video bavarez, între timp șters de pe rețele.

Alt politician al partidului de stânga și fost parlamentar, avocatul Niema Movassat, a numit videoclipul „un gunoi rasist incredibil” și a declarat că va lua în considerare o posibilă plângere penală pentru incitare împotriva ministrului de interne bavarez Joachim Herrmann.

Ministerul a șters ulterior postarea de pe X și a declarat pentru Europa Liberă într-o declarație din 3 septembrie că regretă „dacă videoclipul a provocat iritare și neînțelegeri”.

„Luăm foarte în serios criticile aduse videoclipului și am oprit campania pentru moment”, a afirmat un purtător de cuvânt al ministerului într-o declarație trimisă prin e-mail.

Purtătorul de cuvânt a declarat că videoclipul făcea parte dintr-o nouă campanie social-media „pentru a informa oamenii cu privire la pericolele reprezentate de salafiști și alți islamiști și pentru a dezvălui metodele lor”.

„Deoarece activitatea de prevenire și deradicalizare în lupta împotriva salafismului este foarte importantă pentru noi, vom reface scenele video. Pe de altă parte, pericolele salafismului nu trebuie să fie banalizate”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Crezi că li se întâmplă doar altora? Fals! - asigură ministerul bavarez de Externe.
Crezi că li se întâmplă doar altora? Fals! - asigură ministerul bavarez de Externe.

Caricatura video o arăta pe tânăra femeie, personajul principal al poveștii, ca fiind „ademenită” prin intermediul rețelelor de socializare după ce a întrebat online dacă este permis femeilor musulmane să se machieze.

Comisia Europeană a declarat pentru RFE/RL că nu are „niciun comentariu specific cu privire la acest videoclip”.

„Femeile musulmane joacă un rol foarte activ în societatea UE - acesta este un lucru pozitiv”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Aproximativ 5,5 milioane de adepți ai islamului trăiesc în Germania, dintre care aproximativ trei milioane sunt cetățeni germani, potrivit Conferinței Islamului German, o inițiativă lansată în 2006 de Ministerul Federal de Interne al Germaniei, care supraveghează chestiunile legate de azil, migrație și integrare în țară.

Christiane Feichtmeier, purtătoarea de cuvânt pentru politica internă a social-democraților (SPD) din Bavaria, a declarat pentru agenția de știri germană dpa că videoclipul a „nedumerit-o”.

Ea a spus că lupta împotriva salafismului este importantă, dar că „nu se poate ca banii contribuabililor să fie cheltuiți pe ceva care nu funcționează sau poate chiar face un deserviciu cauzei. Aceasta este cu siguranță impresia pe care a făcut-o videoclipul, mie și altora”, a mai spus Feichtmeier, citată de dpa.


Articol scris cu sprijinul lui Rikard Jozwiak, editor pe probleme UE la Europa Liberă.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG