Linkuri accesibilitate

Ideologia bate pandemia


La parada de la Moscova, 24 iunie 2020.
La parada de la Moscova, 24 iunie 2020.

Igor Dodon n-ar trebui să rămînă şi el o vreme în carantină? De ce cineva trebuie să respecte carantina, iar altcineva nu?

Înaintea paradei de la Moscova, ruşii au depistat cîţiva infectaţi de Covid în suita preşedintelui kîrgîz. Acesta a trebuit să se izoleze şi nu a mai putut participa la paradă. Igor Dodon e pesemne sănătos tun, de vreme ce, în timpul paradei, a stat multă vreme alături de Vladimir Putin. Ne bucurăm, fireşte, deşi felul în care preşedintele RM-ului sfidează măştile de protecţie putea avea consecinţe mai triste.

Totuşi, prezenţa celor 75 de militari moldoveni în Piaţa Roşie comportă un oarecare risc şi nu e deloc sigur că aceştia se vor întoarce la fel se sănătoşi precum erau la sosirea în Rusia. Şi acum ce va fi? Se vor izola toţi aceşti militari pentru 14 zile? Sau vor veni la familiile lor şi se vor plimba prin locurile publice? Dar Igor Dodon n-ar trebui să rămînă şi el o vreme în carantină? De ce cineva trebuie să respecte carantina, iar altcineva nu? Sau cel cu ideologia bate pandemia?

Igor Dodon devine astfel un exemplu pentru mulţi moldoveni. Dacă preşedintele nu se teme de virus, dacă e puternic, dacă nu poartă mască, de ce ar trebui să se teamă moldovenii? Şi ei nu se tem, nu se frămîntă prea tare. Avem deocamdată cîte 300-400 de infectaţi pe zi şi, dacă înţeleg eu bine, asta nu-i sperie pe moldoveni. „Vrem să mîncăm!” răsună din toate părţile. Mesajul e clar. Şi e întrucîtva îndreptăţit. Nu şi atunci cînd el presupune ignorarea totală a normelor sanitare.

Deunăzi am intrat într-un supermarket şi un tînăr s-a apropiat să-mi ia temperatura. „La ce bun, dacă vînzătorii voştri sunt mereu cu măştile sub nasuri?”, l-am întrebat. Nu mi-a răspuns. A înălţat doar din umeri.

XS
SM
MD
LG