Linkuri accesibilitate

În legislația Republicii Moldova ar putea fi introdusă noțiunea de femicid


Pe 23 aprilie, în fața Guvernului a avut loc manifestația „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”.
Pe 23 aprilie, în fața Guvernului a avut loc manifestația „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”.

Peste 40 de organizații non-guvernamentale solicită ca în Codul Penal al Republicii Moldova să fie introdusă pedeapsa pentru omorul femeilor - femicid. Apelul a fost lansat după omorul Anei-Maria, o tânără gravidă de 19 ani din Orhei. Autoritățile susțin propunerea apărătorilor drepturilor omului.

Pe 30 aprilie, în parlament au avut loc audierile publice la care autoritățile și reprezentanții societății civile au discutat despre necesitatea luptei împotriva violenței în bază de gen. Fondatoarea Centrului de Drept al Femeilor (CDF), Angelina Zaporojan, a declarat că introducerea noțiunii de femicid este necesară pentru a sensibiliza tot sistemul de justiție în cazurile de omor al femeilor.

Zaporojan a menționat că zeci de femei se adresează la poliție din cauza violenței în familie, însă plângerile lor nu sunt luate în serios.

Potrivit unui studiu al CDF, în Republica Moldova în anii 2016-2019, 65 femei au fost omorâte din lipsa unui răspuns coordonat al autorităților și a accesului la servicii specializate.

Iar conform datelor Oficiului Națiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității, în 6 din 10 din astfel de cazuri, femeile sunt omorâte de partenerii lor sau de membrii de familie.

„Actele de femicid sunt caracterizate prin raportul inegal de forțe și resurse ale victimelor și partenerilor lor”, se arată în apelul public semnat de CDF și de zeci de organizații ale societății civile.

Angelica Zaporojan a explicat că în Codul Penal al R. Moldova deja există noțiunea de „omor săvârșit din motive de prejudecată”, însă în ultimul timp pe această categorie nu a fost pornită nicio cauză penală. „Sistemul de justiție penală nu este sensibil la aceste cazuri de omor al femeilor”, a declarat ea.

Majoritatea participanților la audierile publice au susținut propunerea de a modifica legislația penală. Deputata Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Doina Gherman, care a convocat aceste audieri a declarat că autoritățile vor crea un grup de lucru interinstituțional care va elabora planul de răspuns prompt pentru cazurile de violență împotriva femeilor și fetelor.

„Problema și fenomenul violenței în bază de gen rămâne o tragedie pentru noi, ca țară”, a declarat Gherman.

Pe 14 aprilie Poliția Republicii Moldova a solicitat ajutorul oamenilor în căutarea tinerei de 19 ani care a dispărut pe 12 aprilie de pe o stradă din Orhei, după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Ana-Maria a fost gravidă în luna a șasea. Peste o săptămână, pe 20 aprilie, oamenii legii au găsit cadavrul tinerei într-o fâșie forestieră din raionul Telenești.

Principalul suspect în comiterea omorului este un fost polițist, care era la volanul automobilului în care a urcat Ana-Maria. El a fost reținut pe 17 aprilie și plasat în arest preventiv. Bărbatul este acuzat de răpire și omor intenționat al unei femei gravide. Conform ultimelor informații comunicate de Procuratura Generală, învinuitul refuză să depună declarații.

Societatea civilă a organizat două manifestații în fața Parlamentului și Guvernului, solicitând ca să se facă dreptate în acest caz, iar autoritățile să prevină asemenea crime.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG