Linkuri accesibilitate

Interviu: Există forțe din exterior care lucrează pentru o revoluție în Iran


Alina Achim-Inayeh, Director al Black Sea Trust, parte a German Marshall Fund
Alina Achim-Inayeh, Director al Black Sea Trust, parte a German Marshall Fund

Nu era nevoie de un reprezentant al SUA pentru monitorizarea corupției în România și Bulgaria, explică Alina Achim-Inayeh, șefa Black Sea Trust, German Marshall Fund în interviul acordat Europei Libere. Statele Unite și UE se preocupă de mai multă vreme să încurajeze o schimbare de regim în Iran, mai spune experta, care subliniază și faptul că România nu mai are expertiză în regiunea Orientului Mijlociu, regiune care va rămâne de interes în următoare perioadă de timp.

Europa Liberă: Se schimbă echilibrul de putere din regiunea Mării Negre în funcție de evoluțiile din Orientul Mijlociu?

Alina Achim-Inayeh: „Echilibrul de putere s-a schimbat la Marea Neagră odată cu ocuparea Crimeei de către Rusia. Tot ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu nu afectează acest echlibru, cel puțin deocamdată”.


Europa Liberă: Există premise ca Rusia să legalizeze în favoarea ei situația Crimeei și a Donbasului, folosindu-se de ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu?

Alina Achim-Inayeh: „Cred că Rusia e total indiferentă, dacă situația Crimeei va fi sau nu legalizată. Crimeea a fost luată pentru totdeauna, este de facto a Rusiei și este un lucru recunoscut implicit de toate marile puteri. Despre Crimeea nu se mai vorbește

Cred că Rusia e total indiferentă, dacă situația Crimeei va fi sau nu legalizată...


Europa Libera: Anul trecut au avut loc în proximitatea Mării Negre două summit-uri importante, între Rusia, Turcia și Iran. Ar fi posibilă o astfel de alianță ad-hoc în noile împrejurări?

Alina Achim-Inayeh: „Toate alianțele Rusiei sunt ad hoc. Rusia, la el ca Iranul este foarte tranzacțională. Turcia mai puțin. Deci da, orice fel de alianță care servește interesele Rusiei este posibilă și văd posibilă o astfel de alianță, dar numai tranzacțională, pe anumite subiecte. Nu cred că poate f I vorba despre o înfrățire a celor trei țări, pentru un parteneriat pe termen lung.”

Europa Liberă: În ceea ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu, această alianță poate funcționa?

Mai multe AICI.

Politigraf

XS
SM
MD
LG