Linkuri accesibilitate

Într-un sat din Găgăuzia au votat numai 2 alegători | CEC: cazuri de agitație electorală interzisă și de bănuială de corupere a alegătorilor


Către ora 18:00, prezența la vot pe țară a fost de 34%.
Către ora 18:00, prezența la vot pe țară a fost de 34%.

În două localități din autonomia găgăuză, unde au loc alegeri repetate, se înregistrează un dezinteres major față de procesul electoral, dar, în linii generale, turul doi de scrutin de duminică se desfășoară „calm” și fără „incidente majore”. Totuși, poliția a înregistrat în jur de 100 de incidente.

La trei ore până la închiderea secțiilor de votare, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, a anunțat, într-o conferință de presă, că turul doi de scrutin se desfășoară fără incidente majore. Către ora 18:00, prezența la vot pe țară a fost de 34% [în primul tur era de 40% la ora 19:00; în alegerile locale din 2019 – 36%].

Vorbind despre incidente, șefa CEC a spus că, potrivit poliției, este vorba de 94 de cazuri. Între altele, s-au înregistrat 18 cazuri de agitație electorală interzisă; 28 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor; cinci cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor și peste 20 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot.

Cea mai mare rată de participare la vot se atestă în Corjova, Dubăsari – 63%; cea mai scăzută – la Todirești, Ungheni – 17%. Rata medie de participare în cele opt din 18 suburbii ale Capitalei, unde au loc azi alegeri, era de peste 31%. În toate localitățile din componența Chișinăului pragul de validare a fost trecut.

În municipiile Bălți și Comrat, prezența la vot a fost, către ora 18:00, de 23% și, respectiv, 40%.

În autonomia găgăuză, în satul Chioselia Rusă au votat doar doi alegători [0,33%]. Aici nu au votat nici măcar funcționarii electorali de la secția de votare. Iar în Cotovscoe, la fel din Găgăuzia, au votat 19 persoane [2,52%]. În aceste două sate au loc alegeri repetate, alegeri în consiliile locale. Șefa autorității electorale de la Comrat, Iana Covalenco, a explicat că alegătorii sunt apatici, deoarece nu sunt de acord că au fost retrași [de la Partidul „Șansă”] din cursă candidații la funcția de primar, aici fiind stabilite alegeri parțiale locale pe 3 martie 2024.

O prezență sub pragul de validare se atestă în raionul Taraclia – în satele Salcia [peste 5%] și Aluatu [peste 10%]. La fel și în Nicolaevca, Florești, cu circa 14%.

În turul doi de scrutin, care are loc în 273 de localități, au fost deschise peste 600 de secții de votare. La urne sunt așteptați 839 239 de alegători.

XS
SM
MD
LG