Linkuri accesibilitate

Israelul, tot mai departe de principalul său aliat, SUA


Secretarul de stat, Antony Blinken, a mers din nou în Israel, la 22 martie, cu un mesaj încă și mai clar împotriva unui atac israelian la Rafah, în Gaza.
Secretarul de stat, Antony Blinken, a mers din nou în Israel, la 22 martie, cu un mesaj încă și mai clar împotriva unui atac israelian la Rafah, în Gaza.

Din această ediție: Blinken cere din nou Israelului să nu atace Rafah; Statele Unite au avertizat Rusia înaintea atacului terorist de lângă Moscova; s-a evitat închiderea parțială a Congresului SUA; un nou monument dedicat suferințelor cauzate de sclavia negrilor americani.

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a transmis un avertisment serios prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu și cabinetului său de război. La întâlnirea lor de vineri, Blinken a avertizat că securitatea Israelului și poziția sa în lume sunt în pericol și că aceste pericole ar putea deveni evidente prea târziu. Avertismentul lui Blinken reflectă anxietatea crescândă din interiorul administrației Biden cu privire la strategia Israelului în Gaza și posibilitatea ca aceasta să ducă la o ocupație perpetuă și la o insurecție în enclavă. Blinken a subliniat necesitatea unui plan clar pentru perioada de după război, avertizând că fără acesta Israelul ar putea fi blocat în Gaza, confruntându-se cu o insurecție majoră pe care nu ar putea-o gestiona. Administrația Biden a atras atenția asupra pericolelor unei ofensive terestre în Rafah, unde se află peste un milion de civili palestinieni. Netanyahu a subliniat importanța evacuării populației civile din zonele de război din Gaza și necesitatea de a răspunde nevoilor umanitare. El a menționat însă că Hamas nu poate fi înfrânt fără a se interveni în Rafah, pentru a dezarma efectivele teroriste de acolo. Netanyahu a exprimat speranța că acest lucru poate fi realizat cu sprijinul Statelor Unite, adăugând însă că Israelul este pregătit să acționeze și singur, dacă este necesar.

Mai multe, aici.

Rezoluție americană la ONU pentru armistițiu în Gaza, blocată de adversari

Rusia, China și Algeria au votat împotriva unei rezoluții propuse de Statele Unite la Consiliul de Securitate ONU, care solicita un armistițiu între Israel și Hamas în schimbul eliberării ostaticilor din Gaza. Rusia a catalogat rezoluția Statelor Unite drept „politizată", sugerând că ea ar permite Israelului să continue atacurile, în timp ce Statele Unite au afirmat că Rusia și China, țări cu drept de veto în Consiliu, pur și simplu nu doresc să adopte o rezoluție introdusă de Statele Unite. Eșecul a determinat Statele Unite și alte țări să plănuiască o altă rezoluție la Consiliul de Securitate.

Mai multe, aici.

Consiliul de Securitate al ONU se întrunește în legătură cu o moțiune de încetare a focului în Gaza și votul privind acordul cu referire la ostatici. Sediul ONU din New York, 22 martie 2024.
Consiliul de Securitate al ONU se întrunește în legătură cu o moțiune de încetare a focului în Gaza și votul privind acordul cu referire la ostatici. Sediul ONU din New York, 22 martie 2024.

Americanii îi preveniseră pe ruși

Statele Unite au transmis o avertizare secretă către Rusia la începutul lunii acesteia cu privire la un complot care viza atacarea unor mase de oameni, înaintea atacului care a ucis cel puțin 130 de persoane la o sală de concerte în afara Moscovei. Oficialități americane au spus că nu pun la îndoială revendicarea atacului de către organizația Statul Islamic, ISIS. Grupul și-a asumat responsabilitatea într-o declarație emisă de agenția de știri afiliată Statului Islamic, Amaq, pe Telegram, fără a furniza dovezi. Washingtonul a avertizat Rusia printr-o notificare criptică, către cetățenii americani aflați în acea țară, să evite sălile de concerte. Administrația americană a avut informații despre un atac terorist planificat la Moscova, care ar putea viza adunări mari - inclusiv concerte - ceea ce a determinat Departamentul de Stat să emită un avertisment public. "Guvernul Statelor Unite a împărtășit, de asemenea, aceste informații autorităților ruse în conformitate cu politica sa de lungă durată de avertizare", a adăugat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă. Atacul terorist reflectă o nouă provocare de securitate pentru Rusia și subminează imaginea de invincibilitate pe care Putin a încercat să o prezinte înaintea alegerilor prezidențiale. Liderul rus Vladimir Putin a încercat să conecteze cele întâmplate cu Ucraina, alegații respinse categoric la Kiev.

Mai multe, aici.

Închiderea guvernului SUA, evitată

Președintele Biden a semnat sâmbătă un proiect de lege bugetar în valoare de 1,2 trilioane de dolari pentru a menține finanțarea guvernului pe parcursul restului anului fiscal care a început acum șase luni și pentru a preveni o închidere parțială a instituțiilor statului. „Acordul de finanțare bipartizan pe care tocmai l-am semnat menține guvernul deschis, investește în poporul american și întărește economia și securitatea noastră națională", a spus Biden în declarație. Proiectul de lege a fost adoptat în Senat după miezul nopții, cu un vot de 74-24. Perspectivele pentru o închidere guvernamentală pe termen scurt păruseră să crească vineri seara, după ce unii republicani și democrați s-au confruntat în legătură cu amendamente propuse la proiectul de lege. Orice astfel de amendamente ar fi trimis legislația înapoi la Camera Reprezentanților, care se afla de-acum în vacanță parlamentară.

Dar la scurt timp înainte de miezul nopții, liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a anunțat o soluție. „A fost o zi foarte lungă și dificilă, dar tocmai am ajuns la un acord pentru a finaliza finanțarea guvernului", a spus Schumer. „Este bine pentru țară că am ajuns la acest acord bipartizan. Nu a fost ușor, dar perseverența noastră a avut câștig de cauză astăzi."

Mai multe, aici.

Liderul majorității din Senatul american, Chuck Schumer, se întâlnește cu reporterii pentru a discuta despre eforturile de a trece ultimul set de legi de cheltuieli pentru a evita o închidere parțială a guvernului. Capitoliul din Washington, miercuri, 20 martie 2024.
Liderul majorității din Senatul american, Chuck Schumer, se întâlnește cu reporterii pentru a discuta despre eforturile de a trece ultimul set de legi de cheltuieli pentru a evita o închidere parțială a guvernului. Capitoliul din Washington, miercuri, 20 martie 2024.

Tensiuni republicane

Deputata republicană de Georgia, Marjorie Taylor Greene, a inițiat o rezoluție pentru înlăturarea președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, declanșând un nou val de tensiune în rândul republicanilor și amenințând să readucă haosul în Camera Reprezentanților, în prag de alegeri. Deși nu a acționat imediat pentru votarea rezoluției sale, gestul lui Greene a stârnit temeri că cele întâmplate în octombrie anul trecut, când republicanul Kevin McCarthy a fost înlăturat, se vor repeta - cu consecințe negative asupra imaginii republicanilor. Reacțiile nu au întârziat să apară, mulți republicani fiind indignați de manevra lui Greene, de natură să accentueze dezbinarea într-un moment crucial pentru partid. În timp ce tensiunile cresc, întrebările privind momentul exact al aplicării rezoluției și sprijinul pe care Greene îl va putea strânge rămân încă fără răspunsuri clare, creând o atmosferă de incertitudine asupra viitorului imediat al scenei politice.

Mai multe, aici.

Marjorie Taylor Greene, vorbește la un miting de campanie la 9 martie 2024, în Rome, statul Georgia despre faptul că președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, riscă să fie înlăturat.
Marjorie Taylor Greene, vorbește la un miting de campanie la 9 martie 2024, în Rome, statul Georgia despre faptul că președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, riscă să fie înlăturat.

Din nou, finanțele lui Trump

Fostul președinte Donald Trump riscă să piardă proprietăți de mare valoare și să trebuiască să își facă cunoscute finanțele personale, într-un caz de fraudă civilă în legătură cu care i s-a cerut să plătească 464 de milioane de dolari, dacă nu poate depune suma săptămâna aceasta. Procurorul General din New York, Letitia James, ar putea solicita înghețarea conturilor bancare ale lui Trump, colectarea chiriei de la chiriașii unora dintre clădirile sale și obținerea informațiilor financiare personale ale fostului președinte, inclusiv declarațiile fiscale. Judecătorul Arthur Engoron a impus o sentință de 464 de milioane de dolari după ce a constatat că Trump și fiii săi ar fi comis fraude timp de decenii.

Mai multe, aici.

Monument al victimelor sclaviei, în „Sudul profund”

Un nou monument și parc de sculpturi care onorează cei 10 milioane de oameni de culoare care au fost sclavi în Statele Unite se va deschide săptămâna viitoare în Montgomery, Alabama. Grupul de avocatură Equal Justice Initiative (EJI) a anunțat proiectul, care se va deschide miercuri, după ani de planificare. Situl combină documente și obiecte istorice, artă contemporană, cercetare originală și relatări pentru a explora instituția sclaviei în America. Parcul de Sculpturi Monumentul Libertății va include structuri și totemuri, inclusiv locuințe vechi de 170 de ani de pe plantațiile de bumbac și cărămizi făcute acum 175 de ani de oameni înrobiți. Monumentul Național pentru Libertate, înalt de 43 de metri și lung de 155 de metri, se află la capătul Parcului de Sculpturi și utilizează datele din Recensământul din 1870. Bryan Stevenson, fondatorul proiectului, a declarat: „Cred că acest loc va deveni special pentru milioane de oameni care doresc să cunoască istoria înrobirii și să cinstească viețile oamenilor care au îndurat greutăți imense, dar totuși au găsit modalități de a iubi în mijlocul durerii."

Mai multe, aici.

Intrarea în noul parc de sculpturi Freedom Monument Sculpture Park al Equal Justice Initiative. Montgomery, statul Alabama, 12 martie 2024.
Intrarea în noul parc de sculpturi Freedom Monument Sculpture Park al Equal Justice Initiative. Montgomery, statul Alabama, 12 martie 2024.
XS
SM
MD
LG