Linkuri accesibilitate

Jumătate din populație a fost deja numărată. Sute de refuzuri și nicio amendă la recensământ


Recensământ 2024. Recenzarea comunității de romi din orașul Otaci
Recensământ 2024. Recenzarea comunității de romi din orașul Otaci

Circa un milion de locuințe și 1,4 milioane de persoane, adică aproape jumătate din populația Moldovei, au fost numărate într-o lună și o săptămână la recensământul care a început pe 8 aprilie și se va încheia pe 7 iulie. Sute de persoane au refuzat să participe, dar nu au fost încă amendate.  

Directorul Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, susține că numărul refuzurilor este „foarte mic” comparativ cu numărul total al cetățenilor.

„[Avem] în jurul la o mie de refuzuri pe întreaga țară raportat la 2,5 milioane de persoane”, a spus Oleg Cara în podcastul video „Pe Agendă” al Europei Libere, explicând că aceste refuzuri nu sunt definitive, ci sunt, de cele mai multe ori, situații când oamenii nu sunt gata să ofere informații la prima vizită a recenzorilor.

Datele de referință cu care operează BNS sunt din ianuarie 2023: numărul total de locuințe potențiale (nu neapărat locuite) este de 1,6 milioane și populația cu reședința obișnuită – 2,5 milioane persoane. Asta înseamnă că recenzorii au numărat deja mai mult de jumătate din locuințele de pe teritoriul R. Moldova și aproape jumătate din populație.

Oleg Cara, directorul Biroului Național de Statistică
Oleg Cara, directorul Biroului Național de Statistică

„În unele localități, în special rurale, ritmul de colectare [a datelor] este ceva mai mare decât cel planificat”, afirmă Cara.

Până acum, nu a fost amendată nicio persoană pentru faptul că a refuzat să participe la recensământ, dar au fost pornite câteva procese contravenționale.

„Dacă persoana a refuzat, noi nu abandonăm speranța. Dacă recenzorul nu a reușit să obțină răspuns, intervine supervizorul responsabil de recensământ pentru a convinge persoana să oferă această informație”, spune șeful BNS.

Legislația R. Moldova prevede că participarea la recensământ este obligatorie. Conform Codului Contravențional, cetățenii care refuză să ofere date recenzorilor sau furnizează informații incomplete ori eronate riscă amenzi de până la 2.500 de lei.

Până acum, au fost înregistrate 40 de incidente în raport cu recenzorii. Cele mai frecvente sunt cazurile când recenzorii sunt agresați de câini, în special maidanezi, și situații de conflict, „în special, la vizitarea unor gospodării unde persoanele consumă anumite substanțe”, potrivit lui Oleg Cara. Ca să se protejeze de câini, recenzorii au fost echipați cu bastoane.

Ce altceva mai puteți afla din acest interviu cu directorul Biroului Național de Statistică:

  • Care sunt cele mai frecvente motive pe care le invocă cetățenii care nu vor să participe la recensământ?
  • Ce mituri mai planează asupra procesului de recenzare?
  • De ce unii recenzori au renunțat să lucreze încă din primele zile și de ce și-a epuizat BNS „atât de repede rezerva de recenzori”?
  • Este sau nu recensământul politizat și cum poate garanta BNS că rezultatele sunt obiective?
  • Cine va ajuta la recenzarea persoanelor cu nevoi speciale și cum vor fi numărate persoanele fără adăpost?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG