Linkuri accesibilitate

La Washington, pregătiri pentru un summit NATO potențial tumultuos


Președintele SUA, Joe Biden (în dreapta), l-a primit în Biroul Oval de la Casa Albă pe secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, luni, 17 iunie.
Președintele SUA, Joe Biden (în dreapta), l-a primit în Biroul Oval de la Casa Albă pe secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, luni, 17 iunie.

Înaintea unui summit potențial tumultuos al NATO, care va avea loc la Washington, președintele Joe Biden s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a discuta despre pregătirile și provocările majore cu care se confruntă alianța.

Summitul de la începutul lunii iulie va aduce laolaltă liderii a 32 de țări și este așteptat să atragă și mii de protestatari în capitala Statelor Unite.

Biden, care are programată curând o primă dezbatere cu Donald Trump pentru alegerile prezidențiale, a subliniat importanța consolidării alianțelor internaționale, cum ar fi NATO, în politica sa externă, în contrast cu viziunea fostului președinte.

Alianța NATO a crescut în urma invaziei Rusiei în Ucraina, iar acum numără 32 de membri, inclusiv Suedia și Finlanda. Biden și-a exprimat convingerea că izolarea Statelor Unite, în conflictele majore europene ar fi o greșeală strategică.

Cu toate acestea, summitul se anunță dificil din cauza divergențelor între aliați. Unii sunt nemulțumiți de rezervele lui Biden, când se pune problema să se permită Ucrainei să atace ținte în Rusia, în timp ce alții sunt frustrați de sprijinul său puternic pentru Israel, în contextul conflictului din Gaza.

În plus, se așteaptă proteste ample împotriva acestor politici, asemănătoare celor care au avut loc în recentele apariții internaționale ale lui Biden.

Cheltuieli sporite, dar și tensiuni mărite în unele țări membre

Stoltenberg a subliniat creșterea cheltuielilor de apărare în Europa și importanța parteneriatului puternic cu Washingtonul în eforturile pentru menținerea securității globale.

Tot mai multe țări membre NATO își îndeplinesc acum țintele de cheltuieli de apărare, 23 din cei 32 de membri, comparativ cu doar șapte acum cinci ani. În contextul tensiunilor din Ucraina și după recentele alegeri pentru Parlamentul European, unii lideri europeni ar putea fi slăbiți politic, ceea ce ar putea influența dinamica discuțiilor la Washington.

Biden a reiterat sprijinul american pentru Ucraina prin acțiuni precum extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei și asistență militară și umanitară substanțială.

În săptămânile următoare, se anticipează că liderii NATO vor lua măsuri pentru a consolida alianța împotriva posibilelor schimbări de politici în cazul unei posibile victorii a lui Trump în alegerile din 2024.

De asemenea, se vor concentra pe demonstrarea beneficiilor alianței pentru securitatea și economia americană. În contextul acestor provocări, Biden și Stoltenberg și-au exprimat speranța că summitul de la Washington va reuși să consolideze unitatea NATO în fața noilor amenințări și provocări globale.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG