Linkuri accesibilitate

9 mai la Chișinău, marcat diferit. Depuneri de flori la Memorialul „Eternitate” și concert de Ziua Europei


Depuneri de flori la Complexul memorial „Eternitate”.
Depuneri de flori la Complexul memorial „Eternitate”.

De 9 mai, la Chișinău au fost programate mai multe activități organizate separat de reprezentanții guvernării și formațiunilor pro-europene și a celor din opoziția pro-rusă. Ziua a început cu depuneri de flori la Memorialul „Eternitate” și a continuat cu evenimente în centrul capitalei.

În dimineața zilei, președinta Maia Sandu, alături de președintele Parlamentului, Igor Grosu și comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, au participat la ceremonia de comemorare a celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, desfășurată la Complexul memorial „Eternitate”, acolo unde oficialii au depus flori.

„Astăzi îi comemorăm pe pământenii noștri, care au luptat în Al Doilea Război Mondial pentru a readuce pacea pe continent, astăzi sărbătorim pacea. Și astăzi sărbătorim Europa, Europa fiind cel mai durabil și cel mai de succes proiect de pace”, a spus Maia Sandu.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Comisarul european Johannes Hahn au depus flori la Complexul memorial „Eternitate”.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Comisarul european Johannes Hahn au depus flori la Complexul memorial „Eternitate”.

Comisarul european Johannes Hahn a declarat că ziua de 9 mai este una a comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, dar și a înființării Uniunii Europene, ca proiectul ce a garantat pacea pe continentul european în ultimele opt decenii.

De la eveniment a lipsit prim-ministrul Dorin Recean, care se află într-o deplasare de serviciu la București.

La Memorial au fost prezenți și reprezentanți ai Primăriei mun. Chișinău, fiind așteptați și cei ai opoziției pro-ruse, care în mod tradițional participă la depunerile de flori.

Depuneri de flori au avut loc și la Tiraspol, unde cu ocazia zilei de 9 mai, a mai fost desfășurată și panglica Sfântului Gheorghe în centrul orașului. Panglica este interzisă de legislația R. Moldova, dacă este afișată în scopul promovării războiului.

Depuneri de flori la Tiraspol, 9 mai 2024
Depuneri de flori la Tiraspol, 9 mai 2024

În discursul său, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a spus că „încercările de a rescria istoria duc la dezastre”, afirmând că „ceea ce se întâmplă astăzi”, fără a preciza la ce se referă, ar fi rezultatul a ceea ce numește rescrierea sau denaturarea istoriei.

Marșuri și activități festive cu ocazia zilei de 9 mai

Mai multe marșuri cu ocazia Zilei Victoriei au fost organizate în capitală și în întreaga țară, fiind anunțate anterior de Partidul Socialiștilor din R. Moldova și Blocul politic „Victorie”, înființat de fugarul Ilan Șor la Moscova. Manifestații au fost în orașele Bălți, Taraclia, Comrat și Orhei.

Primărița de Orhei, Tatiana Cociu a început programul de manifestații cu aprinderea focului veșnic de la memorial, despre care a ținut să precizeze că a fost adus de la Moscova „de către colegii și prietenii noștri din blocul politic „Victorie”.

În aceste orașe, au avut loc marșuri, la care au participat tineri îmbrăcați în uniforme militare sovietice și au interpretat cântece din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. La Orhei și Bălți, manifestările au fost urmate de concerte.

La festivitățile din țară cu ocazia Zilei de 9 mai nu a participat bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, care se află la Moscova, acolo unde a asistat, alături fugarul Ilan Șor și deputata Marina Tauber la parada militară de la Moscova.

De cealaltă parte, organizația de tineret a partidului de guvernământ PAS, a organizat la Chișinău „Marșul tinerilor pentru o Moldovă Europeană”.

Tot la 9 mai, la Chișinău are loc și evenimentul „Orașul European”, organizat de Delegația Uniunii Europene în R. Moldova. În acest an, Ziua Europei este marcată sub genericul „Libertate, Pace, Prosperitate – Europa ești tu!”.

La eveniment vor participa președinta Maia Sandu și comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, care vor susține discursuri.

Ziua Europei va fi marcată în alte localități ale R. Moldova și pe parcursul următoarelor săptămâni.

XS
SM
MD
LG