Linkuri accesibilitate

Mai mulți aleși locali părăsesc PSRM | Bunurile Avia Invest vor trece în gestiunea Aeroportului Internațional Chișinău


Primul dintre deputații care au părăsit rândurile socialiștilor a fost Gaik Vartanean, care s-a alăturat echipei actualului primar de Chișinău, Ion Ceban.
Primul dintre deputații care au părăsit rândurile socialiștilor a fost Gaik Vartanean, care s-a alăturat echipei actualului primar de Chișinău, Ion Ceban.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Agora.md scrie că cinci primari din Ocnița aleși pe listele Partidului Socialiștilor au anunțat că părăsesc formațiunea politică. Aceștia și încă un primar independent au spus că se alătură Mișcării pentru Popor și partidului care urmează să fie creat de foștii deputați socialiști Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan. Reporterii notează că anunțul a fost făcut de deputata Irina Lozovan pe pagina sa de Facebook, care a publicat declarațiile de plecare ale celor cinci primari. Jurnaliștii amintesc că primul dintre deputații care au părăsit rândurile socialiștilor a fost Gaik Vartanean, care s-a alăturat echipei actualului primar de Chișinău, Ion Ceban.
  • Procuratura Anticorupție și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție au primit confirmarea sechestrelor de peste un miliard de lei, aplicate în afara țării, în dosarul Frauda bancară, informează Ziarul de Gardă, citând un comunicat al Procuraturii. Instituția a precizat că printre bunurile sechestrate se numără un teren de aproximativ 3 hectare și alte active, care ar aparține unei companii afiliate cu unul dintre învinuiții în dosarul Frauda bancară.
  • Newsmaker.md relatează că Centrul provizoriu de gestionare a situației de criză în cazul afluxului sporit de refugiați din Ucraina – Pîrlița, Fălești își sistează activitatea. Decizia a fost luată la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Potrivit Inspectoratul General pentru Situații de Urgență centrul își va putea relua misiunea în orice moment în caz de necesitate sau aflux sporit de persoane care pleacă din calea războiului din Ucraina. Reporterii menționează că tabăra destinată refugiaților și-a început activitatea pe 18 martie 2022, fiind amplasată pe o suprafață de 1,2 ha de teren în apropierea localității Pîrlița, raionul Fălești. Aceasta a activat neîntrerupt, fiind complet funcțională.
  • Radio Chișinău citează opiniile mai multor experți despre reuniunea trilaterală la București între Maia Sandu, Klaus Iohannis și Olaf Scholz. „Pe lângă aspectele simbolice vom avea și partea practică a acestei întâlniri. Germania este un partener comercial de o maximă importanță pentru România, dar și pentru Rep. Moldova, astfel relațiile economice dintre Germania și R. Moldova se vor intensifica” a atras atenția analistul Ion Tăbârță. Iar comentatorul Veaceslav Berbeca a remarcat că „cadrul acestei întâlniri prevede un sprijin foarte important pentru ca R. Moldova să-și consolideze reziliența. R. Moldova va fi sprijinită în diferite domenii pentru ca să-și consolideze securitatea și aici nu ne limităm doar la apărare, dar și la securitate informațională și cea de ordine publică”, este de părere expertul.
  • Portalul mold-street.com informează că în luna aprilie, Gazprom va livra gaz R. Moldova la un preț de 673 de dolari pentru mia de metri cubi, cu aproape 340 de dolari mai puțin decât în luna martie. Jurnaliștii notează că este vorba de o reducere de circa 33 la sută, dar consumatorii nu vor resimți această ieftinire. Potrivit președintelui MoldovaGaz, Vadim Ceban, întregul vomul de gaze este direcționat întreprinderii Tiraspoltransgaz din regiunea transnistreană, cea mai mare parte din acest metan fiind folosită de Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres), care produce circa 80 la sută din necesar de energie electrică al R. Moldova.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, una din postările care au trezit curiozitatea internauților este a jurnal.md, care a scris că toate bunurile Avia Invest vor trece în gestiunea Aeroportului Internațional Chișinău. Reporterii precizează că președinta Maia Sandu a cerut instituțiilor de stat să se asigure că toate bunurile Aeroportului sunt inspectate, iar neregulile depistate sunt documentate. Potrivit președintei, în urma concesionării Aeroportului Internațional Chișinău în anul 2013, statul a pierdut venituri de circa 1,6 miliarde de lei.
  • Pe Instagram, este populară o postare a jurnaliștilor de la moldova.org, în care se menționează că Katerina Șoșeva, o tânără din Chișinău, a câștigat pentru Republica Moldova, concursul de fotografie „Conexiuni de familie” organizat de VECINII UE de la Est și FOTOFESTIWAL.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG