Linkuri accesibilitate

Papa Francisc împotriva știrilor false: „Adevărul vă va reda libertatea”


Papa Francisc în cursul vizitei la Tbilisi în Georgia
Papa Francisc în cursul vizitei la Tbilisi în Georgia

Suveranul pontif atrage atenția că așa-numitele „fake news” conduc la „aroganță” și la „ură” în lume.

În septembrie trecut, Papa Francisc anunțase pe Twitter că tema viitoarei Zile Mondială a Comunicării o va constitui lupta împotriva știrilor false sub titlul „Adevărul vă va reda libertatea”. Ziua Mondială a comunicării a fost instituită după Conciliul Vatican II și va fi sărbătorită anul acesta la 13 mai. Tema sa a fost anunțată oficial acum, miercuri, zi a Sfîntului François de Sales, patronul jurnaliștilor.

Într-un document făcut public cu acest prilej și preluat astăzi de toate marile cotidiane internaționale, Papa Francisc atrage atenția că așa-numitele „fake news” conduc la „aroganță” și la „ură” și că „a difuza știri false poate viza obiective speciale, să

Jurnalismul „nu este numai o meserie, este o misiune”...

influențeze deciziile politice și să servească interese economice”. Suveranul pontif a lăudat cu acest prilej „jurnalismul în favoarea păcii” și a condamnat „manipulările pe rețele sociale” prin ceea ce a denumit „o tactică a șarpelui”. Jurnalismul, spune Papa, „nu este numai o meserie, este o misiune”. Anul trecut șeful Bisericii catolice comentase deja că „buna informare poate să doboare zidurile fricii și ale indiferenței”.

Într-o formulare colorată, Papa Francisc îndeamnă în documentul dat publicității miercuri la „demascarea a ceea ce poate fi numit 'tactica șarpelui', folosită de cei care se deghizează

Aș vrea să contribui la angajamentul nostru comun de a îngrădi răspîndirea știrilor false...

ei înșiși pentru a lovi în orice moment și în orice loc”. „Istoria tragică a păcatului uman” – spune el – a început cu eficienta campanie de dezinformare pentru a o face pe Eva să mănânce din copacul cunoașterii. Aș vrea să contribui la angajamentul nostru comun de a îngrădi răspîndirea știrilor false”.

Dacă suveranul pontif a evitat să numească direct statele ce folosesc dezinformarea pentru a influența cursul politicii în alte țări, ca și pe liderii politici ce au rostit fraze menite să discrediteze jurnaliștii și să pună capăt relatărilor ce le sînt neconvenabile, el pare să fi ales citate cu direcție clară totuși. Așa este un citat din celebrul roman „Frații Karamazov” al lui Dostoievski, ce vizează în mod vădit lumea politică rusă: „Oamenii care se mint pe ei înșiși și ascultă propria lor minciună, ajung la a nu mai distinge adevărul în interiorul sau împrejurul lor și să-și piardă respectul pentru ei înșiși și pentru ceilalți.”

„Omul, dacă își urmărește doar propriul orgoliu, poate face uz de distorsionarea și a facultății lui de comunicare, așa cum o arată episoadele biblice ale lui Cain și Abel și al Turnului Babel. Deformarea adevărului este simptomul tipic al unei asemenea distorsiuni, fie pe plan individual, fie pe plan colectiv.”

Papa Francisc a atras atenția în mod special asupra rolului pe care îl joacă rețelele sociale ca sisteme de livrare a unor știri false. „Istorii neadevărate se pot răspîndi cu atîta repeziciune încît pînă și dezmințirile de autoritate eșuează în a limita pagubele, prejudiciile aduse”. Absența unor puncte de vedere contrare transformă oamenii în „complici fără voia lor în răspîndirea unor idei lipsite de fundament și dezechilibrate”.

Pentru suveranul pontif, „antidotul radical” la calamitatea știrilor false ar rezita în „purificarea prin adevăr”. Adevărul, pledează el, conduce la dialog și la „rezultate fructoase”. Pentru un climat de dialog deschis, Papa Francisc i-a lăudat pe ziariștii care au fost demonizați de președintele Trump și de alți lideri, în efortul de a submina relatările critice. Papa i-a denumit „protectori ai știrilor” și le-a caracterizat profesiunea drept „o misiune”.

„A-i informa pe ceilalți înseamnă a-i forma; înseamnă să fi în legătură cu viața oamenilor. Din acest motiv a asigura acuratețea surselor și a proteja comunicarea constituie mijloace adevărate de a promova bunătatea, de a genera încrederea și a deschide drumul spe comuniune și pace”, a conchis în documentul său suveranul pontif.

XS
SM
MD
LG