Linkuri accesibilitate

11 muncitori de la o fabrică din Tennessee au fost luați de viitură. Doar 5 au fost salvați


Oameni așteptând elicopterul de salvare pe acoperișul spitalului din Erwin, statul Tennessee, după uragan, la 27 septembrie.
Oameni așteptând elicopterul de salvare pe acoperișul spitalului din Erwin, statul Tennessee, după uragan, la 27 septembrie.

Ploaia adusă de uraganul Helene cădea din ce în ce mai tare, dar muncitorii de la o fabrică de mase plastice din zona rurală a statului Tennessee din SUA au continuat să lucreze. Abia când apa a inundat parcarea și s-a întrerupt curentul, șefii fabricii au închis-o și au trimis muncitorii acasă.

Pentru câțiva dintre ei, a fost prea târziu.

Apele învolburate au măturat 11 persoane și doar cinci au fost salvate. Două au fost confirmate ca decedate și fac parte din bilanțul morților din statele americane afectate, care a depășit 150 marți.

Alte patru persoane sunt încă de negăsit după ce au fost luate de ape vineri în orășelul Erwin, Tennessee, unde zeci de oameni au fost salvați de pe acoperișul unui spital.

Unii lucrători au reușit să se îndepărteze cu mașina de uzină, în timp ce alții au fost prinși pe un drum înfundat. Videoclipurile arată cum apele maronii ale râului Nolichucky acoperă autostrada din apropiere și se lovesc de ușile fabricii Impact Plastics.

Jacob Ingram, un schimbător de matrițe de la fabrica de mase plastice, s-a filmat împreună cu alte patru persoane în timp ce aștepta să fie salvat, iar mașinile deja pluteau. Ulterior, a postat înregistrările video pe Facebook cu următoarea legendă: „Vreau doar să spun că sunt norocos că sunt în viață”. Videoclipurile cu elicopterul de salvare au fost postate pe rețelele de socializare mai târziu, sâmbătă.

Într-un videoclip, Ingram poate fi văzut privind în jos spre cameră, cu un elicopter verde al Gărzii Naționale din Tennessee huruind deasupra lui, ridicând unul dintre ceilalți supraviețuitori. În altul, un soldat poate fi văzut în timp ce îl asigură pe următorul evacuat în corzi.

„Încă nu e destul de grav”

Impact Plastics a declarat luni că „a monitorizat neîntrerupt condițiile meteorologice” vineri și că managerii au trimis angajații acasă „atunci când apa a început să acopere parcarea și drumul de serviciu adiacent, iar fabrica a rămas fără curent electric”.

În cadrul unor interviuri acordate presei locale, doi dintre lucrătorii care au reușit să iasă din fabrică au contestat însă aceste afirmații. Unul a declarat pentru News 5 WCYB că angajații au fost nevoiți să aștepte până când a fost „prea târziu”. Un altul, Ingram, a făcut o declarație similară pentru Knoxville News Sentinel.

„Ar fi trebuit să evacueze hala când am primit avertizările de inundații rapide și când au văzut cum arăta parcarea”, a declarat Ingram. „I-am întrebat dacă ar trebui să plecăm, iar ei ne-au spus că nu încă, că încă nu era destul de grav”.

Imagine aeriană a pagubelor provocate de Helene la Erwin, pe 28 septembrie.
Imagine aeriană a pagubelor provocate de Helene la Erwin, pe 28 septembrie.

Muncitorul Robert Jarvis a declarat pentru News 5 WCYB că firma ar fi trebuit să îi lase să plece mai devreme.

Jarvis a spus că a încercat să plece cu mașina sa, dar apa de pe drumul principal era deja prea mare și doar vehiculele de teren mai răzbeau.

„Apa urca”, a spus el. „A venit un tip cu un 4x4, ne-a luat pe câțiva dintre noi și ne-a salvat viețile, altfel am fi fost și noi morți.”

Cei 11 muncitori au găsit un răgaz temporar în partea din spate a unui camion condus de un trecător, dar acesta s-a răsturnat curând după ce a fost lovit de deșeuri aduse de apă, a spus Ingram.

Ingram a spus că a supraviețuit prinzându-se de țevile de plastic care se aflau pe camion. El a spus că el și alte patru persoane au plutit timp de aproximativ 800 de metri înainte de a se afla în siguranță pe o grămadă solidă de resturi.

Nici o noutate

Impact Plastic a declarat marți că nu are nici o noutate despre dispăruți.

„Suntem devastați de pierderea tragică a unor angajați de ispravă”, a declarat fondatorul companiei, Gerald O'Connor, în declarația de luni. „Dispăruții, decedații și familiile lor sunt în gândurile și rugăciunile noastre”.

Bilanțul uraganului Helene a crescut marți, căutările continuând în mai multe state din SUA. Supraviețuitorii căutau adăpost și se luptau să găsească apă curentă, electricitate și alimente.

Cei doi morți confirmați la fabrica de mase plastice din Tennessee erau cetățeni mexicani, a declarat Lisa Sherman-Nikolaus, director executiv la Tennessee Immigrant and Refugee Rights Coalition. Ea a spus că multe dintre familiile victimelor au început să strângă fonduri online pentru a acoperi costurile funerare și alte cheltuieli.

Bertha Mendoza era cu sora ei când au început inundațiile, dar s-au despărțit, potrivit unui elogiu de pe pagina sa GoFundMe, scris de nora sa, care a refuzat o cerere de interviu din partea Associated Press.

„A fost foarte iubită de familie, de comunitate, de enoriașii bisericii sale și de colegii de muncă”, se arată în postare.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG