Linkuri accesibilitate

„Nici măcar FSB nu crede în vinovăția lui”. Un alt savant rus a fost încarcerat la Tomsk pentru „cooperare” cu China


Ofițerii Ministerului rus de Interne și ai Ministerului pentru Situații de Urgență participă la un exercițiu antiterorist în Kaliningrad. 18 martie 2015
Ofițerii Ministerului rus de Interne și ai Ministerului pentru Situații de Urgență participă la un exercițiu antiterorist în Kaliningrad. 18 martie 2015

Un tribunal din regiunea siberiană Tomsk l-a condamnat la închisoare pe încă un savant rus, acuzat de spionaj, continuând șirul lung al sentințelor și reținerilor în mediul academic și de cercetare din Rusia, care a început odată cu războiul din Ucraina.

Anton Klimkin, în vârstă de 54 de ani, angajat al Institutului de Optică Atmosferică V.E. Zuev, a fost acuzat de „cooperare confidențială cu un stat străin, o organizație internațională sau străină”.

Familia savantului nu cunoaște aproape nimic despre cazul său, care a fost secretizat, cu excepția sentinței - 2,5 ani de închisoare. Este pedeapsa minimă prevăzută de articolul respectiv. Rudele cred că pronunțarea unei sentințe „relativ blânde” a fost posibilă numai datorită strategiei avocatului, care a cerut ca Anton Klimkin să-și recunoască vina. Klimkin a fost convins să facă acest lucru după ce a stat un an și patru luni în arest preventiv.

Colegii și prietenii lui Klimkin, intervievați de proiectul RFE/RL Siberia.Realities, spun că nimeni nu crede în vinovăția sa: el era un angajat de rând al institutului și nu avea acces la secrete de stat. Cu toții au pus mână de la mână ca să plătească un avocat, însă chiar și atunci rudele înțelegeau că, oricum, va merge la închisoare: „mașinăria de stat nu dă înapoi”.

„Ca să vinzi ceva, trebuie să deții acel ceva...”

„Ei sunt o familie tipică de oameni de știință, care nu are nici apartamente în plus și nici vile la țară. Au locuit toată viața în orășelul academic din Tomsk, s-au dedicat științei, iar fiul lor este la fel. El era fascinat de lasere și lidare, pe vremea când utilizarea lor era gândită în primul rând pentru viața pașnică. Acum, totul ține mai mult de domeniul militar. Cu toate acestea, indiferent despre ce ar fi vorba, nimeni nu crede că Anton este vinovat. Este un tip foarte cinstit. Foarte inteligent ca savant, dar în viața de zi cu zi este un tip foarte simplu și modest”, spune una din cele mai apropiate rude ale lui Anton, Irina (nume schimbat pentru siguranța interlocutorului).

Prietenii săi confirmă: trădarea de patrie este ultimul lucru la care te-ai putea gândi despre Klimkin.

Anton Klimkin
Anton Klimkin

„El este un colaborator de rând al laboratorului. Nu a ajuns nici măcar șef de laborator pentru că nu a apucat să-și susțină teza. Înțeleg că, dacă ar fi fost prinsă vreo personalitate științifică, te-ai fi putut gândi la asta... Dar aici? Pur teoretic: ca să vinzi ceva, trebuie să deții acel ceva. Iar el pur și simplu nu a avut acces la documente importante”, spune Alla (nume schimbat), prietena lui Klimkin.

„A dispărut, nu ne-a mai sunat de câteva luni. Iar când am vorbit - am auzit vestea! Am fost pur și simplu șocată. Niciunul din prietenii noștri comuni sau colegii săi, nimeni nu crede în această acuzație stupidă. Nici măcar FSB nu crede în vinovăția sa, căci altfel nu ar fi tergiversat dosarul mai mult de un an - pentru că îl forțau să mărturisească: nu existau dovezi, iar cazul se destrăma”, afirmă Alla.

Prietenii și fosta soție a lui Klimkin au adunat bani ca să angajeze un avocat, întrucât rudele nu aveau suma necesară.

„Mama sa are peste 80 de ani, este bolnavă, soția a rămas singură cu copii minori, cel mai mic este în clasa întâi, a mai spus Irina. Desigur, familia savantului nu are bani. Iar avocatul are propria strategie: clientul trebuie să-și asume vina, numai ca să fie pus în libertate - cică, nu ar exista altă soluție, în condițiile actualei guvernări. De aceea, mama și soția cred că l-au convins cu lacrimi pe Anton. Au văzut cum se termină toate dosarele împotriva oamenilor de știință – cu 8-10-12 ani de închisoare, pentru nimic. La început, s-a împotrivit, de aceea a stat mai mult de un an în centrul de detenție provizorie. Dar, gândiți-vă singuri, nu există niciun verdict în favoarea oamenilor de știință acuzați de trădare. Și asta, în timp ce nici jumătate din aceștia nu au avut acces la secrete de stat. Așa că, îi putem înțelege.”

„Un contract de acum 10 ani”

Potrivit procesului-verbal al instanței, judecătorul Nikolai Habarov l-a găsit vinovat pe omul de știință Anton Klimkin în temeiul articolului privind „cooperarea confidențială cu un stat străin, o organizație internațională sau străină” - articolul 275 alineatul (1) din Codul penal. Textul sentinței nu a fost publicat pe site-ul instanței.

Se știe că materialele dosarului au fost prezentate tribunalului în martie 2024, iar verdictul a fost emis în mai puțin de trei luni.

Activiștii pentru drepturile omului avertizează că sentința în cazul al lui Klimkin reprezintă un precedent periculos.

„Urmărim acest dosar din martie 2024, spune Valeri, avocat specializat în cazurile privind trădarea de patrie și spionaj (nume schimbat pentru siguranța interlocutorului). Care este pericolul? În temeiul articolului 275.1 din Codul penal al Federației Ruse (cooperarea confidențială cu străinii) nu mai este necesar să se stabilească faptul transmiterii de informații care constituie secrete de stat. Acest articol prevede pedepse pentru comunicarea confidențială cu reprezentantul unui stat străin. Din câte știu eu, acesta este primul dosar examinat în baza acestui articol împotriva unui om de știință - pentru că ar fi comunicat cu colegi străini. Iar „testarea” acestui articol asupra oamenilor de știință creează un precedent periculos, care poate duce la extinderea represiunii împotriva acestora, deoarece nu va mai fi necesar să se demonstreze faptul transmiterii de informații, ci va fi suficient să se dovedească doar faptul comunicării.”

În 2023, FSB a deschis un număr record de dosare pentru trădare de patrie

Este vorba despre cazuri intentate în temeiul articolelor 275 (trădare de stat), 275.1 (cooperare confidențială cu străinii) și 276 din Codul penal rus (spionaj).

Articolul privind cooperarea confidențială cu străinii „îndreptată cu bună știință împotriva securității Federației Ruse” a fost introdus în Codul Penal în vara anului 2022. De atunci, mai multe persoane au fost condamnate în temeiul acestui articol. FSB a luat ca bază pentru cazul Klimkin un contract științific mai vechi al Institutului de Optică cu o universitate din China.

„Acest contract a fost încheiat în urmă cu aproximativ 10 ani. Eu însămi lucram la institut atunci, ajutându-l pe Anton, spune una din rudele sale sub rezerva anonimatului. Este pur și simplu o absurditate să îl acuzi de astfel de lucruri. În primul rând, Anton era un simplu „pion” în acea activitate. Cu același succes puteau să mă acuze pe mine sau pe dumneavoastră. În al doilea rând, acest contract nu este o banală călătorie de serviciu, ci o muncă îndelungată, comună, controlată de același FSB. Nici o hârtie nu a trecut pe lângă ei, nici o călătorie!”

Pe pagina de internet a Institutului de Optică există și acum o știre din 2019 cu privire la vizita oamenilor de știință chinezi la Tomsk în cadrul aceluiași contract.

Numele lui Klimkin figurează în continuare pe lista angajaților Institutului. Tot acolo se spune că Anton Klimkin este coautor al mai multor articole științifice privind studiul și aplicarea laserului și că a participat adesea la conferințe științifice internaționale.

Savanții arestați ai Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată al Filialei Siberiene a Academiei Ruse de Științe (de la stânga la dreapta): Anatoli Maslov, Aleksandr Șipliuk, și Valeri Zveghințev.
Savanții arestați ai Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată al Filialei Siberiene a Academiei Ruse de Științe (de la stânga la dreapta): Anatoli Maslov, Aleksandr Șipliuk, și Valeri Zveghințev.

Tema cercetării științifice a lui Klimkin a fost în consonanță cu cea a unui om de știință din Novosibirsk - doctorul în științe fizice și matematice Dmitri Kolker, în vârstă de 54 de ani, de la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată al Filialei Siberiene a Academiei Ruse de Științe.

În mai puțin de un an, trei (!) oameni de știință din acest institut au fost acuzați de trădare. Pe al patrulea, instanța pur și simplu nu a reușit să-l acuze. În iunie 2022, Dmitri Kolker a fost arestat, deși avea cancer în fază terminală. Mai mult, tribunalul a ignorat toate actele medicale doveditoare prezentate de avocați. La două zile după ce a fost plasat în centrul de detenție provizorie Lefortovo - în noaptea de 2 iulie - omul de știință a murit în spital, unde fusese adus cu numai câteva ore înainte de deces.

Dmitri Kolker
Dmitri Kolker

Principalul loc de muncă al lui Dmitri Kolker era Universitatea de Stat din Novosibirsk, dar el a lucrat, de asemenea, cu jumătate de normă la Institutul de Fizică a Laserului – filiala siberiană a Academiei Ruse de Științe. Colegii și rudele sale cred că Dmitri Kolker „a fost o persoană onestă și nu ar fi putut face rău țării divulgând în mod deliberat secrete de stat”.

Potrivit colegilor savantului, toate lucrările științifice sunt supuse verificărilor cu privire la secretul de stat.

Cu doar două zile înainte de arestarea lui Kolker - la 28 iunie 2022 - FSB l-a reținut pe principalul cercetător științific al institutului, Anatoli Maslov, în vârstă de 76 de ani. Acesta a fost director adjunct pentru activități științifice al institutului timp de peste 20 de ani, fiind responsabil cu cercetarea aerodinamică. În mai 2024, un tribunal din Sankt Petersburg l-a condamnat pe Anatoli Maslov, în vârstă de 77 de ani, la 14 ani de detenție într-o colonie cu regim sever. Cazul a fost, de asemenea, judecat cu ușile închise pe motivul „secretului de stat”.

Din 2018, cel puțin 12 oameni de știință care au făcut cercetări în domeniul hipersonic au fost arestați sub acuzația de trădare de patrie. Între timp, unii dintre aceștia au decedat. Oamenii de știință acuzați au negat cu toții că ar fi dezvăluit informații clasificate, afirmând că articolele și discursurile lor au fost verificate cu strictețe de comitetele interne de securitate din cadrul institutelor lor.

Anul trecut, 862 de persoane au fost condamnate în Rusia pentru infracțiuni împotriva ordinii constituționale și a securității statului. Numărul dosarelor deschise pe articole privind trădarea de stat (articolul 275 din Codul penal) aproape că s-a dublat într-un singur an, iar în ultimul deceniu a crescut de aproape de zece ori, potrivit proiectului rusesc pentru drepturile omului „Pervîi otdel” („Primul departament”).

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, mecanismul deschiderii unor astfel de dosare este extrem de simplu: agenții FSB vin la o instituție științifică ce are legătură cu cercetarea hipersonică sau a laserelor și încep să caute oameni de știință care au participat la conferințe sau programe internaționale. Iar scopul urmărit de FSB prin dosarele intentate oamenilor de știință ar fi să arate că cercetările lor sunt vânate de toate serviciile de informații ale lumii – și nu contează dacă după gratii ajung oameni nevinovați.

Articol tradus și adaptat de Radu Benea.

XS
SM
MD
LG