Linkuri accesibilitate

„Nici măcar să nu șoptești în limba ta”: Cursul de rusă pentru asiaticii centrali stabilește reguli stricte


Poliția rusă verifică actele unui migrant din Asia Centrală.
Poliția rusă verifică actele unui migrant din Asia Centrală.

O agenție rusă de stat impune migranților din Asia Centrală noi reguli de conduită care restricționează sever utilizarea limbilor lor materne și îi avertizează cu privire la rugăciunea în public și sacrificarea animalelor în scopuri religioase.

Migranții din Asia Centrală sunt informați despre regulile stricte și codul de comportament în cadrul unor cursuri de 70 de minute, organizate în unele regiuni ale țării.

Instrucțiunile au fost elaborate de Agenția Federală pentru Naționalități din Rusia (FADN).

La acest „curs de adaptare”, cum este numit, migranților li se spune că trebuie să cunoască în mod obligatoriu limba rusă și legile despre migrație ale țării gazdă, să nu folosească limba lor maternă atunci când vorbesc despre ruși și să nu fluiere la persoanele de sex opus. De asemenea, li se spune „să nu șoptească” în public folosind limba lor maternă, potrivit publicației ruse Kommersant.

În plus, migranții pot afla că formula de adresare „frate” sau „soră”, una obișnuită pentru Asia Centrală, este considerată inacceptabilă atunci când se referă la ruși.

Pe lângă restricțiile lingvistice și comportamentale, există și limitări religioase. Sacrificarea în public a animalelor pentru ritualuri religioase este, de asemenea, interzisă.

Muncitori migranți conduc o oaie prin „Krasnaia Poleana”, lângă orașul Soci din sudul țării.
Muncitori migranți conduc o oaie prin „Krasnaia Poleana”, lângă orașul Soci din sudul țării.

În plus, prelegerea - care include 11 videoclipuri animate cu un personaj numit Timur - include și o lecție de istorie în care migranților li se spune că „dezvoltarea Asiei Centrale a fost finanțată în mod semnificativ de bugetul Uniunii Sovietice”.

De asemenea, lectorii ar trebui să le vorbească migranților despre posibilitatea de a „obține cetățenia rusă într-un mod simplificat”, servind în armata rusă. Totodată, ei sunt avertizați asupra consecințelor asocierii cu extremiști sau cu persoane implicate în activități teroriste.

Deși astfel de reglementări de conduită nu au fost încă transpuse în lege, unii analiști au declarat pentru Kommersant că acest „curs de adaptare” ar putea deveni obligatoriu pentru toți migranții care doresc să obțină rezidență pe termen lung, locuri de muncă și cetățenie în Rusia.

Stanislav Bedkin, șeful adjunct al FADN, a declarat că respectivul curs a fost testat cu succes în patru regiuni rusești, inclusiv la Moscova. După unele „îmbunătățiri”, acesta a fost actualizat a fost trimis în toate regiunile țării.

„Va crește corupția”

Mulți migranți kîrgîzi din Rusia au aflat despre aceste reguli sugerate doar din știrile online. Asan, care și-a petrecut ultimii șapte ani lucrând în Rusia, spune că se gândește să se întoarcă în Kîrgîzstan sau să încerce să meargă în Statele Unite din cauza îngrijorării sale cu privire la noile reglementări.

„Legile de aici se schimbă în fiecare zi. Să vedem ce se va întâmpla... Nu te pot amenda [încă] pentru că vorbești în kîrgîză”, a declarat el pentru serviciul kîrgîz al RFE/RL.

Un lucrător migrant la o piață din Moscova în 2021
Un lucrător migrant la o piață din Moscova în 2021

Emigrantul kîrgîz Maksat - al cărui nume de familie a fost, de asemenea, ascuns din motive de securitate - crede că noile reguli vor spori corupția în rândul poliției ruse.

„Ei vor estorca bani de la migranți pentru ceva ce nu există”, a spus el. „Va crește corupția [în rândul forțelor de ordine]. Migranții vor suferi ca de obicei. Vom rămâne tăcuți ca și cum am fi într-un regim totalitar.”

Cursul a fost deja pus în aplicare cel puțin în regiunile Kaliningrad, Moscova, Perm, Iakutia și Krasnodar, potrivit Kommersant.

Un reprezentant al Ministerului Migranților din Kîrgîzstan a declarat pentru Serviciul kîrgîz al RFE/RL că „noile reguli privind comportamentul migranților sunt doar o propunere”, iar întregul curs este în prezent studiat de oficialii kîrgîzi.

Avocatul kîrgîz Erlanbek Toktosunov, care lucrează în Rusia, este de acord cu cerința ca migranții să cunoască legislația rusă. Dar el spune că majoritatea migranților din Asia Centrală care caută locuri de muncă în Rusia provin din regiuni rurale și nu vorbesc limba rusă.

„Oamenii obișnuiți din regiunile rurale ale Asiei Centrale merg [în Rusia] pentru a-și câștiga existența, dar majoritatea dintre ei nu vorbesc bine limba rusă și merg doar să lucreze ca măturători de străzi sau în construcții”, a declarat Toktosunov pentru Serviciul kîrgîz al RFE/RL.

Lucrători migranți stau la coadă într-o zonă de așteptare din preajma unui birou al Serviciului Federal de Migrație din Moscova, în încercarea de a obține un permis de muncă.
Lucrători migranți stau la coadă într-o zonă de așteptare din preajma unui birou al Serviciului Federal de Migrație din Moscova, în încercarea de a obține un permis de muncă.

Ar putea supraviețui Rusia fără migranții săi?

Potrivit ministerului rus de Interne, în Rusia sunt aproximativ 10,5 milioane de muncitori migranți - în principal din Uzbekistan, Tadjikistan și Kîrgîzstan.

Asia Centrală a fost, timp de mulți ani, principala sursă de forță de muncă ieftină pentru Rusia, acoperindu-i în mare măsură necesitățile, mai ales după începutul răsboiului din Ucraina în februarie 2022.

În timp ce înalți oficiali ruși sunt conștienți de deficitul de forță de muncă al țării și de impactul economic negativ al acestuia, unele regiuni impun restricții privind angajarea migranților.

Aproximativ 18 regiuni au interzis sau sunt pe cale de a interzice migranților să ocupe anumite locuri de muncă precum cele de șofer de taxi, comerciat de alcool și tutun sau de lucrător în catering și servicii financiare. Cele mai multe dintre aceste restricții au apărut după atacul terorist din martie de la sala de concerte Crocus de lângă Moscova, soldat cu 145 de morți.

Sentimentele anti-imigranți în Rusia au crescut după acest atac, determinând țări precum Tadjikistan și Kîrgîzstan să își avertizeze cetățenii să nu călătorească în Rusia.

Police detain alleged illegal migrants during a raid at the Sadovod market in Moscow in 2013.
Police detain alleged illegal migrants during a raid at the Sadovod market in Moscow in 2013.

După atacul de la Crocus, mulți potențiali migranți au fost reținuți la sosirea în Rusia, iar multora li s-a refuzat intrarea - deși aveau documente valabile - și au fost trimiși înapoi în țările lor de origine.

Chiar și înainte de atacul terorist, migranții au fost adesea supuși adesea unor tratamente discriminatorii în Rusia.

În fiecare an, autoritățile ruse desfășoară ample campanii anti-imigranți în cadrul cărora efectuează raiduri de amploare asupra moscheilor, întreprinderilor ce angajează muncitori din Asia Centrală și a locurilor de întâlnire ale migranților.

În ciuda acestor dificultăți, multe persoane din țările central-asiatice nu au altă opțiune decât să continue să lucreze în Rusia.

Tadjikistanul și Kîrgîzstanul sunt printre cele mai sărace țări din Asia Centrală, iar banii trimiși acasă de cetățenii lor care muncesc în Rusia reprezintă aproape jumătate din PIB-ul acestor țări.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG